Κριτική και εντυπώσεις
Ο διακεκριμένος νομικός και έμπειρος διπλωμάτης Βασίλης Παπαδόπουλος σε αυτήν τη μεστή και αξιόλογη μελέτη του, ασχολείται με ένα από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά θέματα, αυτό της Γλώσσας. Σκοπός του είναι να απαντήσει στο ερώτημα: «Πώς η γλώσσα επιδρά στη διάδοση και επιβίωση του πολιτισμού που εκφράζει και πώς ο πολιτισμός στη διάδοση και επιβίωση της γλώσσας;»
Στη σπουδή του αυτή χρησιμοποιεί -τι άλλο- το παράδειγμα της δικής μας Γλώσσας, της Ελληνικής. Δεν το κάνει αυτό επειδή είναι και ο ίδιος Έλλην, αλλά επειδή η γλώσσα του έθνους μας έχει μια εκπληκτική ιδιαιτερότητα και αποκλειστικότητα σε σχέση με εκείνες των άλλων λαών: Η Ελληνική ομιλείται για 40 αιώνες -γράφεται για διάστημα παραπάνω από το μισό αυτών- χωρίς διακοπή! Επίσης είναι εκείνη η γλώσσα που έχει έρθει -σε όλη αυτή τη μακραίωνη πορεία της- σε επαφή με δεκάδες άλλους πολιτισμούς χωρίς ωστόσο να χάσει την συνέχεια και την ταυτότητά της.
Γλώσσα. Μια μικρή λέξη που περικλείει τόσα πολλά και επιπλέον όλες τις λέξεις! Είναι το σημαντικότερο κομμάτι ενός πολιτισμού και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο και τελειότερο μέσο διάδωσής του.
Τη γλώσσα μας έδωσαν ελληνική -παραφράζοντας τον λόγο του Ελύτη- και αυτή είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του έθνους ανά τους αιώνες. Το πως ενήργησαν οι πρόγονοί μας είναι γνωστό… ιδιαίτερα ο Φίλλιπος Β’ και ο Αλέξανδρος!
Εμείς; Τι κάνουμε όμως εμείς με αυτό τον θησαυρό; Με αυτό τον άυλο πλούτο που ταξίδεψε στα πέρατα της Γης, στα βάθη των αιώνων και έκανε το όνομα Ελλάς διεθνώς αναγνωρίσιμο και άξιο σεβασμού; Αυτό είναι κάτι, που πρέπει ο καθένας από εμάς να το σκεφτεί σε συλλογικό αλλά κυρίως σε ατομικό επίπεδο. Φέρουμε όλοι την ευθύνη της διατήρησης και της προφύλαξης της Ελληνικής γλώσσας.
Αφού μελετήσουμε με προσοχή το εξαίρετο πόνημα «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού», του Βασίλη Παπαδόπουλου, θα έχουμε επιπλέον και συναίσθηση της αξίας και της σημαντικότητάς της. Τότε θα μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τη στάση που οφείλουμε να τηρήσουμε απέναντι σε αυτό το μέγιστο κομμάτι του πολιτισμού μας.
Αν σας προτείνω να διαβάσετε το εν λόγω ανάγνωσμα; Όχι δεν σας προτείνω απλά να το διαβάσετε. Σας προτρέπω να το μελετήσετε με προσοχή και επιμέλεια. Να γνωρίσετε και να νιώσετε περήφανοι αλλά και υπεύθυνοι. Είναι αξιολογότατο και θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να υπάρχει και στη δική σας βιβλιοθήκη!
Αγοράστε το βιβλίο «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού», του Βασίλη Παπαδόπουλου, κάνοντας κλικ εδώ!
Κεφάλαια δοκιμίου:
1. Εισαγωγή: Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός
2. Οι αρχαίες διάλεκτοι μέχρι την επικράτηση της κοινής
3. Ελληνικός αποικισμός
4. Μέγας Αλέξανδρος
5. Οι τάσεις επιστροφής στην αττική γλώσσα
6. Ρωμαϊκή κατάκτηση
7. Επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
8. Διάδοση γλώσσας και πολιτισμού στους Άραβες
9. Εκχριστιανισμός των Σλάβων. Παράλληλη διάδοση ελληνορωμαϊκού πολιτισμού
10. Επανασύνδεση με τον αρχαίο πολιτισμό μέσω της γλώσσας
11. Κατάκτηση από σταυροφόρους. Μεταλαμπάδευση ελληνικού πολιτισμού στη Δύση
12. Οθωμανική κυριαρχία
13. Η επιβίωση της ελληνικής γλώσσας. Δημοτική και καθαρεύουσα
14. Επικράτηση δημοτικής. Διδασκαλία νέας ελληνικής
15. Συμπέρασμα
Οπισθόφυλλο:
Πώς η γλώσσα επιδρά στη διάδοση και επιβίωση του πολιτισμού που εκφράζει και πώς ο πολιτισμός στη διάδοση και επιβίωση της γλώσσας;
Η ελληνική γλώσσα ομιλείται χωρίς διακοπή για περισσότερο από 40 αιώνες, με αξιοθαύμαστη συνέχεια, παρά τις μεταβολές που είναι φυσικό να υφίσταται ως ζωντανός οργανισμός.
Ανήκει σ’ ένα έθνος που διαρκώς έρχεται σε επαφή με δεκάδες άλλους πολιτισμούς, εξαπλώθηκε με πολλούς αποικισμούς και κατακτήσεις μέχρι τα όρια της οικουμένης, μετέδωσε πολιτισμό, κατακτήθηκε από ξένους πολιτισμούς και επέζησε, παραμένοντας παράλληλα πάντα ανοικτό στις εξωτερικές επιρροές.
Μια συνοπτική ιστορία της ακτινοβολίας του ελληνικού πολιτισμού στην οικουμένη, μέσω της γλώσσας και παράλληλα μια σύντομη εξιστόρηση της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, μέχρι σήμερα.
Αγοράστε το βιβλίο «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού», του Βασίλη Παπαδόπουλου, κάνοντας κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού
Συγγραφέας
Βασίλης Παπαδόπουλος
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Περίπλους
Ημερομηνία έκδοσης
Ιούνιος 2019
Αριθμός σελίδων
51
ISBN
978-960-438-218-7