Εκδόσεις Κριτική, 2016
Σελ. 266
Σε μια πινακοθήκη της Αυστραλίας εμφανίζεται ένας παλιός πίνακας του Καρλ Σβιντ με τίτλο «Η γυναίκα στη σκάλα», μια γυναίκα γυμνή που κατεβαίνει τη σκάλα. Συγκεντρωμένη, ατάραχη, ήρεμη. Με το δεξί της πόδι πατάει στο τελευταίο σκαλοπάτι, με το αριστερό ακουμπάει ακόμη στο προηγούμενο, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα. Η γυναίκα είναι γυμνή, το σώμα της ωχρό, η ήβη και τα μαλλιά του κεφαλιού της ξανθά, αντανακλούν τη λάμψη του φωτός. Γυμνή, χλωμή, ξανθιά, μπροστά από ένα γκριζοπράσινο φόντο θολών σκαλοπατιών και τοίχων, η γυναίκα εκπέμπει αέρινη ελαφρότητα. Την ίδια στιγμή, με τα μακριά της πόδια, τους καμπυλωτούς, γεμάτους γοφούς και τα στητά της στήθη, αποπνέει γήινο ερωτισμό…
Ένας ωραίος πίνακας, αλλά που τον κυνηγούσε κάποια κατάρα.
Ένας δικηγόρος-αφηγητής αναλαμβάνει μια παράξενη και περίεργη υπόθεση, για αυτόν τον πίνακα. Ο νέος ζωγράφος Σβιντ φιλοτεχνεί τον πίνακα της νεαρά συζύγου, του πλούσιου και ώριμου Πέτερ Γκούντλαχ. Ερωτεύονται όμως ο ζωγράφος και το μοντέλο και το σκάνε μαζί. Τελικά και ο δικηγόρος ερωτεύεται και αυτός, μέσα από τον πίνακα, την Ιρένε Γκούντλαχ.
Σαράντα χρόνια είχε να εμφανιστεί αυτός ο πίνακας. Τον πίνακα πρόσφερε και δάνεισε στην πινακοθήκη η Ιρένε Άντλερ-Γκούντλαχ, το μοντέλο του πίνακα. Η Ιρένε που το έσκασε από τον άντρα της και τον εραστή της και που εκμεταλλεύτηκε και τον αφηγητή. Η Ιρένε που έμπλεξε με τόσους άντρες.
Μια γυναίκα και οι τρεις άντρες που αγάπησε, αλλά και πρόδωσε. Για τον Γκούντλαχ η Ιρένε ήταν το όμορφο, νέο, ξανθό τρόπαιο, από το οποίο άξιζε το περιτύλιγμα, για τον ζωγράφο Σβιντ ενσάρκωνε την έμπνευση, για τον αφηγητή ήταν η πριγκίπισσα, γιατί μπήκε γυμνή στη ζωή του, γυμνή σε ένα πίνακα…
Μια ιστορία για τον έρωτα και την απόρριψη, αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης.
Ο Μπέρνχαρντ Σλινκ γεννήθηκε το 1944 στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας και μεγάλωσε στη Χαϊδελβέργη και στο Μάνχαϊμ. Είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και δικαστής. Έγινε παγκόσμια γνωστός με το μυθιστόρημα του «Διαβάζοντας στη Χάννα» που έγινε μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Αμερική. Άλλα έργα του είναι: «Απόδοση δικαιοσύνης», «Ο γόρδιος φιόγκος», «Το ίχνη του χρήματος», «Ερωτικές αποδράσεις» κ.α.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Mήπως τελικά είναι οι μικρές ήττες εκείνες που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε; Η πρώτη μικρή γρατζουνιά στην επιφάνεια του καινούριου αυτοκινήτου προκαλεί μεγαλύτερη στενοχώρια από τις βαθύτερες που θα ακολουθήσουν. Η μικρή ακίδα αφαιρείται πιο δύσκολα και συχνά το σκάλισμά της με τη βελόνα δεν ωφελεί, καθώς πρέπει να περιμένουμε να αποβληθεί το ξένο σώμα μαζί με το πύον. Οι μεγάλες ήττες που έρχονται νωρίς, επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας. Οι μικρές, αντιθέτως, μπορεί να μη μας αλλάζουν, αλλά μας κατατρέχουν, μας ταλαιπωρούν σαν μικρές ακίδες που δεν φεύγουν ποτέ.
Χαμένος για χρόνια, ένας διάσημος πίνακας εμφανίζεται στην πινακοθήκη του Σύδνεϋ. Μια γυναίκα και οι τρεις άντρες που αγάπησε, αλλά και πρόδωσε, θα συναντηθούν ξανά σε μια απομονωμένη ακτή της Αυστραλίας. Καθένας τους διεκδικεί αυτό που νομίζει ότι δίκαια του ανήκει, αλλά μόνο εκείνη, η γυναίκα στη σκάλα, μπορεί να το δώσει.
Μια ιστορία για τον έρωτα και την απόρριψη, για τις χαμένες ευκαιρίες και, φυσικά, όπως το συνηθίζει ο Schlink, για την απόδοση δικαιοσύνης. Ο γόνιμος συγκερασμός ακόμα και των πιο αντιφατικών συναισθημάτων, αλλά και ένα συγκλονιστικό μάθημα βαθιάς αγάπης εκλύονται συγκινητικά στην επιφάνεια του κειμένου ζητώντας μας να ξανασκεφτούμε την αποδοχή και τη συμφιλίωση: με τον εαυτό, με τον άλλον ή τους άλλους.