Είναι γνωστό τoις πάσι ότι ειδικά από τον ανδρικό πληθυσμό, η στρογγυλή θεά -όπως αποκαλούν οι οπαδοί του αθλήματος την μπάλα- αγαπιέται με λατρεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Κάθε άρρεν -από την εφηβεία ακόμα- που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να υποστηρίζει κάποια ομάδα, συνήθως του έθνους και της περιφέρειας που διαμένει, και να είναι γνώστης πολλών λεπτομερειών σχετικών με το ποδόσφαιρο. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με διεθνείς διοργανώσεις δεν νοείται φίλαθλος να μην γνωρίζει όλες τις συνθέσεις, τις στατιστικές και τα αποτελέσματα των αγώνων.
Ένα τμήμα αυτού του φίλαθλου χώρου έρχεται να φωτίσει καλύτερα το βιβλίο του Μάικλ Κόλμαν με τίτλο «Η Ευρώπη παίζει μπάλα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εξερευνητές -στην σειρά Εξωφρενική Βιβλιοθήκη- το 2004, σε μετάφραση της Μαρίνας Τουλγαρίδου και εικονογράφηση του Mike Phillips. Ο υπότιτλος του βιβλίου «Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 1960 – 2004» καθορίζει, δε, τα όρια μέσα στα οποία κινείται ο συγγραφέας και κατ’ επέκταση κι εμείς οι αναγνώστες του.
Σταθμός εκκίνησης του ταξιδιού μας είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από το 1872. Κατόπιν ακολουθούν οι δώδεκα σταθμοί των διοργανώσεων από το 1960 έως το 2004 που, όπως ήδη αναφέραμε, είναι το πεδίο έρευνας του Μάικλ Κόλμαν σε αυτό το βιβλίο:
– Πρωτάθλημα του 1960 στην Γαλλία με πρωταθλήτρια την ΕΣΣΔ.
– Πρωτάθλημα του 1964 στην Ισπανία με πρωταθλήτρια την Ισπανία.
– Πρωτάθλημα του 1968 στην Ιταλία με πρωταθλήτρια την Ιταλία.
– Πρωτάθλημα του 1972 στο Βέλγιο με πρωταθλήτρια την Δυτική Γερμανία.
– Πρωτάθλημα του 1976 στην Γιουγκοσλαβία με πρωταθλήτρια την Τσεχοσλοβακία.
– Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία με πρωταθλήτρια την Δυτική Γερμανία.
– Πρωτάθλημα του 1984 στην Γαλλία με πρωταθλήτρια την Γαλλία.
– Πρωτάθλημα του 1988 στην Δυτική Γερμανία με πρωταθλήτρια την Ολλανδία.
– Πρωτάθλημα του 1992 στην Σουηδία με πρωταθλήτρια την Δανία.
– Πρωτάθλημα του 1996 στην Αγγλία με πρωταθλήτρια την Γερμανία.
– Πρωτάθλημα του 2000 στο Βέλγιο και την Ολλανδία (συνδιοργάνωση) με πρωταθλήτρια την Γαλλία.
– Πρωτάθλημα του 2004 στην Πορτογαλία με πρωταθλήτρια την Ελλάδα (Επειδή το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν την τελική φάση του πρωταθλήματος, δεν αναφέρεται η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, αλλά εμείς όλοι γνωρίζουμε ποια ήταν!).
Ειδικά για το πρωτάθλημα του 2004 υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των δεκαέξι φιναλίστ ομάδων και ιδιαίτερη αναφορά στην Εθνική μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα προηγούμενα πρωταθλήματα δεν καλύπτονται λεπτομερώς. Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε γεγονότα του παρασκηνίου -όχι και τόσο γνωστά αλλά άκρως ενδιαφέροντα-, λαμπρές στιγμές των πρωταθλημάτων, στατιστικά στοιχεία, καθώς και αναφορές στους κανόνες της διοργάνωσης, όπως…
…
Από την αρχή, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα οργανώθηκαν έτσι ώστε να γίνονται στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων που μεσολαβούν μεταξύ δύο Παγκόσμιων Κυπέλλων και να ολοκληρώνονται σε διάρκεια δύο χρόνων. Το Euro ’60 είχε για την ακρίβεια ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου 1958.
…
…και φυσικά πολλά πολλά πολλά αστέρια του ποδοσφαίρου. Μην με ρωτάτε ονόματα, δεν θυμάμαι ούτε ένα! Η σχέση μου με το σπορ είναι απλά ανύπαρκτη τόσο εξ ανάγκης όσο και εκ πεποιθήσεως αφού πιστεύω ακράδαντα (παραφράζοντας την ρήση του Καρλ Μαρξ) ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού ή τουλάχιστον έτσι κατάντησε, δυστυχώς.
Παρόλα αυτά, διασκέδασα αφάνταστα και έμαθα πάρα πολλά με την ανάγνωση του «Η Ευρώπη παίζει μπάλα», και κυρίως με τα «Βραβεία» που είχαν τις πιο πιπεράτες ειδήσεις από τα πρωταθλήματα, όπως…
…
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Απονέμεται στην ομάδα των Σκοτσέζων του 1955. Δύο χρόνια νωρίτερα, η Αγγλία είχε χάσει από τους διάσημους «Μαγιάρους Μάγους», δηλαδή την Ουγγαρία με 6-3. Ήταν η πρώτη ήττα από ξένη ομάδα μέσα στο Γουέμπλεϊ. Λίγο αργότερα η Σκοτία έχασε κι αυτή από την Ουγγαρία με 4-2. Επειδή το σκορ της ήττας δεν ήταν τόσο βαρύ όσο το 6-3, οι Σκοτσέζοι συμπέραναν ότι μάλλον ήταν καλύτεροι από τους Άγγλους!
…
Πάντως, για να μην με θεωρείτε και τελείως άσχετο, πάω ότι στοίχημα θέλετε ότι κάποιες από τις ομάδες που πήραν κάποιο πρωτάθλημα ή το διοργάνωσαν στο παρελθόν, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το επαναλάβουν στο μέλλον. Ποιες είναι αυτές; Μα, η ΕΣΣΔ, η Τσεχοσλοβακία, η Γιουγκοσλαβία και η Δυτική Γερμανία, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν πια οι χώρες αυτές με τα τότε σύνορα και ονόματα. Είδατε τι έμαθα επειδή μελέτησα το «Η Ευρώπη παίζει μπάλα» του Μάικλ Κόλμαν;
Ε, εεεε κύριε διαιτητά!!! Γιατί δεν το σφυρίζετε;;; Δεν είδατε ότι έκανε βήματα!!!! .-)
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Πρώτα, το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ονομαζόταν «Κύπελλο Εθνών Ευρώπης». Έπειτα, απέκτησε τον επίσημο τίτλο «Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», όμως όλοι το γνώριζαν ως «Euro». Και τώρα, ενώ η Εθνική Ελλάδας συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στα τελικά της διοργάνωσης, ήρθε η ώρα να μάθετε όλα τα μυστικά της ευρω-κλοτσοπατινάδας.
– Σε ποια ευρωπαϊκή ομάδα έπαιζε μια «μαύρη αράχνη»;
– Πότε χτύπησε τα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα ο «ξαφνικός θάνατος»;
– Ποιος Ευρωπαίος προπονητής έβαλε την ομάδα του στη φυλακή;
Από τις απρόσμενες ήττες των μεγάλων φαβορί ως τις ιστορικές μάχες μέσα κι έξω από τα γήπεδα, αυτό το γεμάτο γκολ βιβλίο σας γνωρίζει όλες τις ομάδες που κατέκτησαν τον κορυφαίο ευρωπαϊκό τίτλο, τα μεγάλα τους αστέρια, αλλά και όλα τα εξωφρενικά μυστικά των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από το 1960 ως σήμερα.