Η Ελένη, η Αντιγόνη, η Άννα, η Λίνα και η Βικτώρια είναι τα μέλη μιας γυναικοπαρέας γύρω στα πρώτα -ήντα. Όταν η πρώτη εξ αυτών κάλεσε τις υπόλοιπες φίλες της για μια κοινωνικο-ψυχολογικο-μεταφυσική συγκέντρωση, κατά πάσα πιθανότητα εκείνες θεώρησαν ότι θέλει να τους μιλήσει για ένα πρόβλημα αισθηματικής φύσεως που την ταλάνιζε το τελευταίο διάστημα.
…
Η ιστορία είχε ξεκινήσει ως εξής: τον είχε συναντήσει στην Τήνο, πριν δυο χρόνια. Τον ήξερε από παλιά, αλλά τότε υπήρξε ένα φλερτάκι, τίποτα το σοβαρό, όμως εκείνη φαίνεται ότι τον είχε ερωτευτεί. Πριν το καταλάβει καλά καλά είχαν χωρίσει. Εάν δεν υπάρχει το σωστό timing, ασ’ τα να πάνε! Τον ξανασυνάντησε λοιπόν στο νησί, μένανε στο ίδιο ξενοδοχείο, τον βλέπει με μαγιό να παίζει πινγκ-πονγκ, τρελαίνεται. Τον πλησιάζει και του λέει: “έχεις πάντα τον ίδιο παλιοχαρακτήρα;” Ο στριφνός χαρακτήρας του είχε φανεί και κατά τη διάρκεια του αθώου φλερτ. “Τι εννοείς;” απαντά εκείνος προσβεβλημένος. “Έλα μέσα να σου πω” του απαντάει δήθεν αδιάφορα εκείνη. Την προλαβαίνει στις σκάλες και εκείνη τον αγκαλιάζει και τον φιλάει. Έτσι ξεκινάει μια κανονική σχέση, με πολύ πάθος στην αρχή, αλλά και με προβλήματα στη συνέχεια. Γιατί ο χαρακτήρας του ανθρώπου δύσκολα αλλάζει.
…
Η βραδιά της γυναικοπαρέας ξεκίνησε, το θέμα συζητήθηκε, αλλά η κουβέντα δεν έμεινε σε αυτό. Όσα συνέβαιναν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα δεν μπορούσαν παρά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πέντε φιλενάδων. Χαράτσια, φόροι, κρίση, καταστήματα αγοράς χρυσού, χρέη, κατασχέσεις και πρωτογενές πλεόνασμα. Και όχι βέβαια μόνο αυτά. Όλα όσα γεμίζουν την καθημερινότητα των σύγχρονων Ελλήνων πέρασαν από την κρησάρα και τον σχολιασμό των ηρωίδων μας. Κοντά σε αυτά τα δυσάρεστα, συζητήθηκαν και τα άλλα, τα αδιάφορα ή ακόμα και ευχάριστα, όπως οι εκπομπές μαγειρικής, τα πολυτελή εστιατόρια, ο αγροτουρισμός, η επιστροφή στο χωριό, η τηλεόραση, τα τουρκικά σίριαλ, ακόμα και οι κοσμητικές επεμβάσεις.
Όλα όσα συζητήθηκαν, κρίθηκαν και σχολιάστηκαν σε εκείνη τη συγκέντρωση αποτελούν το περιεχόμενο του νέου αφηγήματος της Έφης Μαϊνέττι. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Captain Book το 2014 υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ΤΡΟΪ-ΚΑλαμάκι». Ο δροσερός τρόπος γραφής της συγγραφέως γνωστός, όπως και η διερευνητική της ματιά. Σε αυτό το νέο της βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο -που αλλού;- στους Έλληνες του μνημονίου, παρελαύνει η καθημερινότητά μας με όλα εκείνα τα στοιχεία της που μας προβληματίζουν, μας κάνουν κατηφείς, μας στεναχωρούν ή… και όλα αυτά μαζί.
Μια πλήρης καταγραφή των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα των μνημονίων και της Τρόικα είναι το δημιούργημα αυτό της Ελληνίδας συγγραφέως. Μπορεί να μη μας λέει άγνωστα σε εμάς πράγματα, αλλά το γεγονός ότι παρουσιάζεται μπροστά σου μια πλήρης εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας και μάλιστα με τα μάτια του καθημερινού ανθρώπου, είναι αυτό που κάνει το «Η Ελλάδα ΤΡΟΪ-ΚΑλαμάκι» ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα. Διαβάστε το.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Περάσανε στο τραπέζι με ανακούφιση. Εκεί τους περίμενε η μεγάλη έκπληξη. Ήταν στρωμένο κατά τέτοιο τρόπο, που θα υπέθετες ότι επρόκειτο να φιλοξενήσει υψηλά πρόσωπα.
“Ούτε να περίμενες την Christine Lagarde και τον Olli Rehn” είπε η Βικτώρια στην Ελένη.
“Παιδιά, τον Olli Rehn τον συμπαθώ, γιατί είχε την ειλικρίνεια να πει ότι θυσιάστηκε η Ελλάδα για να σωθούν οι άλλες οικονομίες και τράπεζες” είπε η Ελένη “όσο για την Lagarde, είδατε πώς έγινε τελευταία; Μοιάζει σαν γριά”.
“Καλά, όλοι αυτοί που ασχολούνται με το image της δεν της λένε ότι δεν πρέπει να κόβει καρέ τα μαλλιά της, γιατί τη μεγαλώνουν πολύ; Είναι που είναι άσχημη. Έχει ένα αντρικό, αυστηρό πρόσωπο. Πρέπει να επιστρέψει στο κοντοκουρεμένο κεφάλι!” συμπλήρωσε η Άννα.
“Είναι όμως αριστοκρατική και ντύνεται πολύ ωραία” είπε η Αντιγόνη.
“Άλλο chic και άλλο όμορφη. Υπάρχει διαφορά, όσο ένα σουβλάκι του παρελθόντος από ένα καλαμάκι του παρόντος” είπε…