Ένα από τα λογοτεχνικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούν συχνά οι συγγραφείς, και μου αρέσει ιδιαίτερα, είναι αυτό στο οποίο εξελίσσονται παράλληλα δύο ξεχωριστές ιστορίες και από κάποιο σημείο του βιβλίου και μετά αρχίζουν να πλέκονται μεταξύ τους. Βέβαια, για να δώσει αυτό το τέχνασμα ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις, που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε. Γεγονός είναι πάντως ότι αρκετές φορές το έχω δει να προσφέρει ένα αξιοζήλευτο ανάγνωσμα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το εφηβικό μυθιστόρημα «Η χαμένη πόλη», της Μαρίας Λυρατζή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Δύο ιστορίες που “τρέχουν” στον ίδιο τόπο -την Κέρκυρα– αλλά σε διαφορετικό χρόνο. Η μία στο παρόν και η άλλη στο απώτερο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στον 5ο αιώνα π.Χ. Οι κεντρικές ηρωίδες είναι δύο κορίτσια ξεχωριστά και πολύ διαφορετικά από εκείνα της εποχής τους. Η Εριφύλη της εποχής μας και η Νικάνδρη των Κλασσικών χρόνων.
Η Εριφύλη -μια σύγχρονη έφηβη- πολύ ώριμη για την ηλικία της, αναγκάζεται να ακολουθήσει την οικογένεια της στην Κέρκυρα, όπου ο πατέρας της, αναλαμβάνει μια σημαντική θέση στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Ο τόπος δεν είναι άγνωστος για το νεαρό κορίτσι αφού εκεί περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές εδώ και πέντε χρόνια. Εξάλλου στο χωριό μένουν και οι φίλοι της -του καλοκαιριού-, μεταξύ των οποίων… ο Πάνος. Το κρυφό αντικείμενο του πρωτόγνωρου πόθου της. Αγαπημένη ασχολία των παιδιών είναι η εξερεύνηση και η συλλογή “μικρών θησαυρών”. Ένα παλιό σεντούκι που βρίσκει ο Πάνος σε μια παραθαλάσσια σπηλιά θα αποτελέσει την αρχή συνταρακτικών εξελίξεων…
Στον αντίποδα, η Νικάνδρη είναι μια κοπέλα που όντας φιλομαθής, έχει λάβει μόρφωση -αντίθετα με τις συνήθειες της εποχής- χάρη στην αγάπη και το ανοικτό μυαλό του πατέρα της. Η αρχαία κοινωνία του νησιού των Φαιάκων δεν επέτρεπε στα κορίτσια να μορφωθούν θεωρώντας ότι η γνώση δεν συμπεριλαμβάνεται στα εφόδια που πρέπει να διαθέτει μια γυναίκα. Διαφορετική σε πολλά από τις συνομήλικες της, ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο βρίσκει σύζυγο.
Ερωτεύεται ένα νεαρό άντρα από μια άλλη χώρα -σε αντίθεση με τις επιταγές της τότε κοινωνίας- και αρχίζει για εκείνη μια νέα ζωή…
Δύο εφηβικές καρδιές που χτυπούν, η μια στο παρόν και η άλλη 2500 χρόνια πίσω στο παρελθόν. Δύο κορίτσια ξεχωριστά, το καθένα με το δικό του τρόπο. Έτσι όπως ακούγεται ο κτύπος της καρδιάς τους, σαν λάμψη από ένα αργό φλας, κινούμαστε κι εμείς εναλλάξ ανάμεσα στις δύο ιστορίες, που αν και τόσο μακρινές χρονικά η μία από την άλλη, τελικά συνδέονται και προσφέρουν μια απρόσμενη κατάληξη σε αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα της Μαρίας Λυρατζή.
Αν και το «Η χαμένη πόλη» απευθύνεται σε εφήβους, το απόλαυσα δεόντως παρόλα τα καλοκαίρια που έχω διανύσει. Είναι ένα δροσερό βιβλίο, με μια φανταστική πλοκή και γραμμένο έτσι που το διαβάζεις ακούραστα από την αρχή έως το τέλος του.
Μέσα από τις γραμμές του ξεπηδούν τόσο ηθογραφικά στοιχεία της σημερινής εποχής, όσο και του αρχαίου παρελθόντος μας. Η θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα, ο τρόπος επιλογής συζύγου και οι καθημερινές ασχολίες της είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσετε στην Χαμένη πόλη της Μαρίας Λυρατζή.
Ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και τα μηνύματα που περνάει η συγγραφέας στους αναγνώστες της. Μηνύματα σεβασμού της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των ανθρώπων που καθημερινά παλεύουν ώστε να έρθει αυτή στο φως και να αποτελέσει εφόδιο και φάρο για όλους μας αλλά κυρίως για τις γενεές που ακολουθούν.
Με λίγα λόγια; Ένα ευχάριστο, με ουσία, γεμάτο δράση και περιπέτεια, καλογραμμένο και αξιόλογο βιβλίο που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να φέρετε στο σπίτι σας και να το διαβάσετε από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Καλή ανάγνωση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η χαμένη πόλη είναι ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σε δύο εποχές: στη σύγχρονη και στην αρχαία.
Ήρωες της σύγχρονης εποχής είναι μια παρέα παιδιών που ανακαλύπτουν τυχαία ένα κιβώτιο με αρχαία ευρήματα.
Ηρωίδα της αρχαιότητας είναι μια κοπέλα πολύ διαφορετική από τις γυναίκες της εποχής της.
Τόπος δράσης των δύο ιστοριών η Κέρκυρα. Οι κρυμμένοι θησαυροί του κιβωτίου αλλά και οι μεγάλοι έρωτες της ιστορίας μας θα μπλέξουν τα παιδιά σε μια περιπέτεια γεμάτη δράση και απρόοπτα που θα οδηγήσουν σε έναν αρχαίο πολιτισμό και ίσως στη χαμένη πόλη που χρόνια ψάχνει να βρει ο διάσημος αρχαιολόγος του νησιού.
Εκτός από περιπέτεια και δράση, το μυθιστόρημα αυτό περιέχει και πολύτιμες πληροφορίες γύρω από τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων του 5ου π.Χ. αιώνα.