Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις της Ιστορίας η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του καθηγητή Robert Garland. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μια φροντισμένη έκδοση, σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη και υπό τον τίτλο «Η Αθήνα στις φλόγες – Η περσική εισβολή στην Ελλάδα και η εκκένωση της Αττικής».
[grbk https://www.greekbooks.gr/robert-garland-robert-garlant.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Πολλές φορές έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα τη φράση «Εμείς οι Έλληνες κι αν ξέρουμε από προσφυγιά». Και ναι, ο νους των περισσοτέρων πάει πίσω εκεί στη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά πρόσφυγες θα συναντήσουμε ακόμα και στις πρώτες σελίδες της γνωστής μέχρι τώρα ιστορίας του έθνους μας.
Αυτός ακριβώς είναι και ο χρόνος-τόπος που θέλει να φωτίσει ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκάρλαντ μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου, «Η Αθήνα στις φλόγες – Η περσική εισβολή στην Ελλάδα και η εκκένωση της Αττικής»…
…
Υπάρχει πλήθος βιβλίων σχετικά με τους Περσικούς Πολέμους, όμως δε θέλω να εστιάσω στις πολεμικές συγκρούσεις. Αντίθετα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η μοίρα των αμάχων στη διάρκεια των τριών ή τεσσάρων μηνών που προηγήθηκαν από την άφιξη των Περσών, καθώς και των δέκα μηνών που ακολούθησαν μετά την αποχώρησή τους -κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 480 και Αυγούστου 479, για να ακριβολογούμε-, όταν ο πληθυσμός της πόλης στράφηκε, αρχικά, στην επαρχία και, ύστερα, στη θάλασσα, αναζητώντας καταφύγιο εκτός των τειχών.
…
Μέσα από αυτή του τη νέα μελέτη απαντά -σε όσους έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά και σε όσους αγαπούν την Ιστορία- σε πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα!
Για παράδειγμα: πως οργανώθηκε το εγχείρημα της εκκένωσης, τι είδους υποστήριξη είχε υπάρξει σε όλα τα στάδια αυτής, με ποια μέσα έφυγαν οι Αθηναίοι από την πόλη τους, οι σκλάβοι τι απέγιναν, και πάνω απ’ όλα ποια τα συναισθήματα που κατέκλυσαν τις καρδιές των προσφύγων εκείνης της περιόδου;
Ένας επιστήμονας βέβαια δεν θα μπορούσε να εξετάσει τα πράγματα από μία μόνο οπτική πλευρά. Έτσι ο Ρόμπερτ Γκάρλαντ απαντά και σε τυχόν απορίες που άπτονται και της περσικής πλευράς. Όπως: ποιες ήταν οι προθέσεις του Ξέρξη σχετικά με την εισβολή στην Αττική, ποιες γνώσεις είχε για το λαό της Αθήνας και την πόλη του, ποιες πληροφορίες διέθετε το στράτευμά του που αφορούσαν την αντιμαχόμενη παράταξη, και φυσικά ποια τα συναισθήματα τόσο του Μεγάλου Βασιλέα όσο και των υποτελών του μετά την ήττα στη Σαλαμίνα;
Βέβαια το «Η Αθήνα στις φλόγες», του Ρόμπερτ Γκάρλαντ, δεν απαντά μονάχα στα παραπάνω ερωτήματα. Δίνει μια πολύ καλή γεύση στον αναγνώστη του, τόσο για τα ιστορικά γεγονότα όσο -ίσως περισσότερο- για το κλίμα εκείνης της εποχής! Και μάλιστα όλα αυτά -χάρη στη συγγραφική δεινότητα του καθηγητή- είναι περασμένα στο χαρτί με ένα εξαιρετικό αφηγηματικό χαρακτήρα που κάνει την ανάγνωση να κυλά τόσο ευχάριστα όσο και απρόσκοπτα! Φανταστικό!
Και στο τέλος… η επίγευση που σου μένει… είναι αυτό που αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας στον επίλογό του. Το εξαιρετικό σθένος και η αυτοθυσία που έδειξε ο λαός των Αθηνών σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τον ελλαδικό χώρο στιγμή. Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες κύριε καθηγητά… ηρωικοί στις δύσκολες στιγμές και τραγικοί στις εύκολες!
Εν κατακλείδι; Όσοι αγαπάτε την Ιστορία, θαρρώ πως πρέπει να σπεύσετε στο πιο κοντινό σας βιβλιοπωλείο, ή να κάνετε την παραγγελία σας από το internet (αγοράστε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ)! Πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη τόσο στην παρουσίασή της όσο και στην έρευνα που κρύβει από πίσω της… ρίξτε μια ματιά στη βιβλιογραφία -στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου- και θα με θυμηθείτε! Καλή ανάγνωση! 🙂
Οπισθόφυλλο:
Από τον Ιούνιο του 480π.Χ. και μετά τη νίκη των Περσών στις Θερμοπύλες, μέχρι τον Αύγουστο του 479π.Χ., δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη τους. Αφήνοντας τα σπίτια και τους τάφους των προγόνων τους, τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κατέφυγαν σε ασφαλή μέρη, ενώ όλοι οι μάχιμοι άντρες επιστρατεύτηκαν. Αυτή τη δύσκολη χρονιά, η πόλη κάηκε όχι μία αλλά δύο φορές.
Ο Ρόμπερτ Γκάρλαντ εξετάζει πώς οι Αθηναίοι πήραν την απόφαση να εκκενώσουν την Αττική και αναλύει τις συνέπειες, υλικές και ψυχολογικές, της επακόλουθης εισβολής. Εισάγει τους αναγνώστες στο ευρύτερο σκηνικό των Περσικών Πολέμων, περιλαμβανομένης της Μάχης του Μαραθώνα. Περιγράφει τα στάδια της εισβολής τόσο από την περσική όσο και από την ελληνική πλευρά και αναλύει την πολιορκία της Ακρόπολης, την ήττα των Περσών, πρώτα στη θάλασσα από τους συνασπισμένους Έλληνες και στη συνέχεια, στην ξηρά, και, τελικά, την επιστροφή των Αθηναίων στον τόπο τους.
Το βιβλίο Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ θέτει ερωτήματα πιο επίκαιρα από ποτέ, καθώς αναφέρεται στα μέσα και στις δομές που είχαν στη διάθεσή τους οι πρόσφυγες καθ’ οδόν, συνδέοντας έτσι τον αρχαίο με τον σύγχρονο κόσμο, σε μια εποχή όπου στις ειδήσεις κυριαρχεί το δράμα πέντε εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία.
[grbk https://www.greekbooks.gr/robert-garland-robert-garlant.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η Αθήνα στις φλόγες. Η περσική εισβολή στην Ελλάδα και η εκκένωση της Αττικής
Athens burning. The persian invasion of Greece and the evacuation of Attica
Συγγραφέας
Ρόμπερτ Γκάρλαντ
Robert Garland
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Απρίλιος 2018
Αριθμός σελίδων
275
ISBN
978-618-01-2566-5