Στο βιβλίο του «Οι αρετές του πολέμου» -κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2004 από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Βασιλικής Κοκκίνου- ο ταλαντούχος συγγραφέας Στίβεν Πρέσσφιλντ, αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει στα χρόνια και την ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Του Στρατηλάτη, του Κατακτητή, του Έλληνα, του Άνδρα μα πάνω απ’ όλα του Στρατιώτη…
…
ΠΑΝΤΑ ΗΜΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ. Δε γνώρισα άλλη ζωή. Από παιδί ακόμα ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα των όπλων. Δεν πόθησα τίποτε άλλο.
Γνώρισα ερωμένες, γόνους αρχόντων, συμμετείχα σε αγώνες και έκανα διάφορες τρέλες όταν βρισκόμουν σε κατάσταση μέθης. Κατέστρεψα αυτοκρατορίες, υποδούλωσα ηπείρους, ανακηρύχτηκα αθάνατος ενώπιον θεών και ανθρώπων. Αλλά πάντα ήμουν ένας στρατιώτης.
…
…του στρατιώτη που πρώτος αυτός με το παράδειγμα του έθετε εαυτόν στην υπηρεσία της εκστρατείας που έμελλε να μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως η μεγαλύτερη όλων των εποχών.
Εξ απαλών ονύχων, ετοιμάστηκε για να συναντήσει το πεπρωμένο του. Από μικρό παιδί σπούδασε την διοίκηση των στρατευμάτων, κάτι που του χρειάστηκε όντας σε νεαρή ηλικία και τον βοήθησε να μείνει στην ιστορία με το προσωνύμιο Μέγας…
…
Ο στρατός που είχα το προνόμιο να διοικώ ήταν ανίκητος στην Ευρώπη και στην Ασία. Ένωσε τις πόλεις της Ελλάδας και τα νησιά του Αιγαίου. Ελευθέρωσε από τον περσικό ζυγό τις ελληνικές πόλεις της Ιωνίας και της Αιολίας. Υποδούλωσε την Αρμενία, την Καππαδοκία, τη Μικρή και τη Μεγάλη Φρυγία, την Παφλαγονία, την Καρία, τη Λυδία, την Πισιδία, τη Λυκία, την Παμφυλία, ολόκληρη τη Μεσοποταμία και την Κιλικία. Τα μεγαλύτερα οχυρά της Φοινίκης -Βύβλος, Σιδών, Τύρος (και η πόλη των Φιλισταίων, Γάζα)- είχαν πέσει πριν από αυτές. Νίκησε την κεντρική αυτοκρατορία της Περσίας -την Αίγυπτο και την εγγύς Αραβία, τη Μεσοποταμία, τη Βαβυλωνία, τη Μηδία, τη Σουσιανή, την άγρια γη της ίδιας της Περσίας- και τις ανατολικές επαρχίες της Υρκανίας, της Αριας, της Παρθίας, της Βακτριανής, της Ταπυρίας, της Δραγγιανής, της Αραχωσίας και της Σογδιανής. Διέσχισε τον Ινδό και εισήλθε στην Ινδία. Δεν ηττήθηκε ποτέ.
…
Χρησιμοποιώντας ως αφηγητή τον ίδιο τον Αλέξανδρο και εν είδει εξομολόγησης -σε έναν από τους βασιλικούς παίδες, τον Ιτάνη-, ο Στίβεν Πρέσσφιλντ ξεδιπλώνει πλευρές του χαρακτήρα του πιο διάσημου ανά τους αιώνες Έλληνα. Ταξιδεύοντας μας παράλληλα σε χρόνους και τόπους μακρινούς αλλά και σε κομμάτια της παγκόσμιας ιστορίας που για εμάς τους Έλληνες έχουν ξεχωριστή σημασία.
Αν και πρόκειται για μυθιστορία, όπως μας ξεκαθαρίζει ο συγγραφέας αρχής εξαρχής, η βαθιά μελέτη τόσο αρχαίων συγγραφέων -όπως ο Αρριανός, ο Κούρτιος, ο Διόδωρος, ο Ιουστίνος, ο Πλούταρχος και ο Πολύβιος- όσο και των σύγχρονων – όπως οι: Α.Β. Bosworth, P.A. Brunt, Peter Connolly, A.M. Devine, Theodore Dodge, Donald Engels, Robin Lane Fox, J.F.C. Fuller, Peter Green, G.T. Griffith, George Grote, J.R. Hamilton, N.G.L. Hammond, Victor Davis Hanson, B.H. Liddell Hart, Waldemar Heckel, D.G. Hogarth, E.W. Marsden, R.D. Milns, Sir Aurel Stein, John Warry, Benjamin Wheeler και Ulrich Wilcken- δίνουν στο εν λόγω ανάγνωσμα μια μεγάλη δόση αλήθειας που το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό.
Διαβάζεις για τον χαρακτήρα και τις πράξεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ταυτόχρονα ξέρεις ότι όσο απίστευτα κι αν σου φαίνονται, κάπως έτσι ήταν στην πραγματικότητα. Μαγευτικό! Αν στα προηγούμενα προσθέσεις και την εκπληκτική ικανότητα του Πρέσσφιλντ να διηγείται ιστορίες και να σχηματίζει στο μυαλό του αναγνώστη εικόνες ολοζώντανες, καταλαβαίνεις πόσο απολαυστική είναι η ανάγνωση του «Οι αρετές του πολέμου».
Βρείτε το στα βιβλιοπωλεία, αγοράστε το και κάντε ένα μοναδικό περίπατο στην ζωή του Αλέξανδρου! Όσα σχετικά βιβλία και να έχετε διαβάσει η προσέγγιση του Στίβεν Πρέσσφιλντ θα μείνει στην καρδιά και στο μυαλό σας πολύ καιρό μετά! Πιστέψτε με! Καλή ανάγνωση!
[grbk https://www.greekbooks.gr/steven-pressfield.person?filters=TotalSales&pageNo=1%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323π.Χ.) έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας σε ηλικία δεκαεννέα ετών. Έδωσε τις μεγαλύτερες μάχες του και κατέκτησε την πανίσχυρη περσική αυτοκρατορία προτού συμπληρώσει τα είκοσι πέντε του χρόνια. Πέθανε σε ηλικία τριάντα τριών ετών, χωρίς να ηττηθεί ποτέ. Η φήμη του ως εξαίρετου πολεμιστή και αρχηγού δεν έχει ανάλογο στα ιστορικά χρονικά.
Στο βιβλίο αυτό, ο ίδιος ο Αλέξανδρος, σε μια προσπάθεια να βρει «κάποιον που να μπορεί να ακούει χωρίς να κρίνει και που να κρατάει το στόμα του κλειστό», αφηγείται την ιστορία του: «Πάντα ήμουν στρατιώτης. Δε γνώρισα άλλη ζωή. Από παιδί ακόμη ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα των όπλων. Δεν πόθησα τίποτε άλλο…» Αυτή λοιπόν είναι η αρχή. Μόνο η αρχή… Το πορτρέτο του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, του ανθρώπου που ήταν ικανός για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τα μεγαλύτερα σφάλματα, σχηματίζεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη φωτισμένο από ένα καινούργιο φως.
Οι αρετές του πολέμου συνδυάζουν τον εξομολογητικό τόνο του προσωπικού ημερολογίου με την κοφτή γραφή των πολεμικών ανακοινωθέντων. Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο ένα θρυλικό ήρωα που μπορούσε να είναι τολμηρός και ευαίσθητος, παθιασμένος και αφοσιωμένος, αλλά συγχρόνως ανάλγητος και απρόβλεπτος. Επιπλέον, περιγράφοντας αριστοτεχνικά τις συγκρούσεις και αποκαλύπτοντας τις τακτικές των αντιπάλων, ξαναζωντανεύει την αιματηρή ατμόσφαιρα των πεδίων των μαχών, φέρνοντας μπροστά στα μάτια μας ανάγλυφα μια ηρωική όσο και άγρια εποχή.