Στο «Η Ανεράιδα του Χελμού» η Αναστασία Ευσταθίου, μέσα από τους θρύλους και τις παραδόσεις, μας μιλά για τη δημιουργία της λίμνης Τσιβλού στην Αχαΐα.
Υπόθεση βιβλίου
Τα παλιά τα χρόνια, στην καρδιά της Αχαΐας, στην κοιλάδα του ποταμού Κράθη ζούσε ένα υπέροχο πλάσμα…
…
Με το πέρασμα των χρόνων και τη φροντίδα των δικών της ανθρώπων είχε γίνει πια μια όμορφη και πολυπόθητη Νηρηίδα. Η πιο όμορφη ανάμεσα στις ανεράιδες του Χελμού. Η πιο συνετή και η πιο υπομονετική απ’ όλες τους, που όποιος θνητός την έβλεπε με ολόγιομο φεγγάρι έμενε άλαλος και μαρμαρωμένος τρεις ημέρες και τρεις νύχτες.
…
Την ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή ζούσε το πιο όμορφο και το πιο έξυπνο ξωτικό του δάσους του Χελμού. Το όνομα του ήταν Γερακάρι και όποιον και να ρωτήσετε θα ξέρει να σας πει για τον μεγάλο του έρωτα, που ήταν… ποια άλλη; η Νηρηίδα!
Το ξωτικό μας, είχε μαγευτεί από την εκθαμβωτική ανεράιδα και σκέφτηκε ένα γοητευτικό τρόπο για να της κάνει γνωστή την ύπαρξή του, αλλά και τα αισθήματα που έτρεφε για εκείνη…
…
Κάθε μέρα το Γερακάρι έστελνε και από μία πέτρα στην πεντάμορφη Νηρηίδα με ταχυδρόμο τον χρυσαετό. Πάντα με τον ίδιο τρόπο, βουτώντας στη μελάνη της φύσης, πλέκοντας δίχτυ τις βελόνες των πεύκων, διαλέγοντας πότε μια ιστορία, πότε ένα τραγούδι και πότε ένα πραγματικό γεγονός που είχε συμβεί σε εκείνον τον τόπο με τη μακραίωνη ιστορία.
…
Το μυαλό της Νηρηίδας μας μαγεύτηκε από τον τρόπο που την φλέρταρε το Γερακάρι και πριν ακόμα τον αντικρίσει, η καρδιά της άρχισε να χτυπά για εκείνον. Όλα θα ήταν μαγικά και ονειρεμένα στην ιστορία μας, αν οι αδερφές της Νηρηίδας δεν έβαζαν το χεράκι τους και… 😉
[grbk https://www.greekbooks.gr/efstathiu-anastasia.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Στο «Η Ανεράιδα του Χελμού», η ταλαντούχα Αναστασία Ευσταθίου μας φέρνει κοντά στα όσα ορίζει η παράδοση σχετικά με τη δημιουργία της λίμνης Τσιβλού στην Αχαΐα. Ένα γεγονός που έχει την ξερή ξύλινη επιστημονική του εξήγηση, δεν θα μπορούσε ο λαός μας να το αφήσει γυμνό και άχαρο. Το έντυσε με μια υπέροχη ιστορία αγάπης που πρωταγωνιστές της είναι μια ανεράιδα και ένα ξωτικό!
Αυτό είναι λοιπόν το «Η Ανεράιδα του Χελμού»; Μια όμορφη ιστορία αγάπης της παράδοσης μας; Όχι μόνο! Καταρχάς στο βιβλίο περιέχονται μύθοι, τραγούδια αλλά και γεγονότα που έχουν να κάνουν με αυτή την όμορφη γωνιά της πατρίδας μας. Κατά δεύτερο λόγο, όλα τα προηγούμενα είναι έτσι δομημένα και δοσμένα από τη συγγραφέα ώστε πέρα από ένα απολαυστικό στην ανάγνωση βιβλίο, έχουν χαράξει μια πορεία συναπάντησης προβληματισμών, αποκάλυψης ωφελίμων μηνυμάτων και απόκτησης γνώσεων.
Όλα τα προηγούμενα φερόμενα από την πένα της Αναστασίας Ευσταθίου και διανθισμένα με τις όμορφες φωτογραφίες του γραφίστα και φωτογράφου Ανδρέα Μεσσήνη. Η συγγραφέας -το έχει κάνει και σε άλλα βιβλία της- μας κάνει κοινωνούς υπέροχων κομματιών της ελληνικής παράδοσης, συμβάλλοντας έτσι τόσο στην διάσωση όσο και στη διάδοση τους! Έργο θεάρεστο αφού όσα μας έρχονται από το παρελθόν είναι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- εκτός από ψηφίδες της ταυτότητάς μας και εφόδια για την συνέχιση της πορείας μας ως άτομα αλλά και ως έθνος!
Διαβάστε το! 🙂
Οπισθόφυλλο:
Πρωταγωνιστές του παραμυθιού είναι η Νηρηίδα με τα πυρρόξανθα μαλλιά και το ξωτικό του Χελμού, το γενναίο Γερακάρι. Οι ανεράιδες, οι αδελφές της, βάζουν σε μεγάλη δοκιμασία την αγάπη των δύο πρωταγωνιστών.
Θα κατορθώσει το Γερακάρι να δημιουργήσει έναν υδάτινο παράδεισο, εκεί πάνω στον Χελμό, για να ζήσουν για πάντα μαζί με την αγαπημένη του;
Και τι ρόλο θα παίξουν οι ιστορίες οι γραμμένες πάνω στις πέτρες που κουβαλά ο χρυσαετός;
Μάρτη του 1913 στη Νωνάκριδα Αχαΐας γεννιέται η λίμνη Τσιβλού, μια από τις νεαρότερες λίμνες της Ευρώπης. Ένα ιστορικό γεγονός για τον τόπο και τους ανθρώπους του, που πλέκεται με το νήμα της αγάπης στο κουβάρι του μύθου, των θρύλων και των παραδόσεων.
[grbk https://www.greekbooks.gr/efstathiu-anastasia.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η Ανεράιδα του Χελμού
Υπότιτλος βιβλίου
Η ιστορία δημιουργίας της λίμνης Τσιβλού
Συγγραφέας
Αναστασία Ευσταθίου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Ημερομηνία έκδοσης
Νοέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων
56
ISBN
978-618-5151-30-0