Εκδόσεις Κέδρος, 2015
Σελ. 381
Βραβείο Γκονκούρτ Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2010
Ο Γιόζεφ Γκάμπτσικ, ο Σλοβάκος και ο Γιαν Κούμπις, ο Τσέχος, είναι δυο άνθρωποι που υπήρξαν στα αλήθεια. Η ιστορία τους μπορεί να είναι απίστευτη, μα άλλο τόσο είναι αληθινή. Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεπερνούσε και τα πιο ευφάνταστα σενάρια σε φαντασία και σασπένς. Πρόκειται για την επιχείρηση «ανθρωποειδές». Πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 1942 στην Πράγα.
Αυτοί οι δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι και οι άλλοι τους σύντροφοι, έκαναν μια από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης της ανθρώπινης ιστορίας, και την κορυφαία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκαναν απόπειρα δολοφονίας του Ράινχαρτ Χάιντριχ, δεξί χέρι του Χίμλερ, αρχηγού των SS, και κυβερνήτη του Προτεκτοράτου της Βοημίας-Μοραβίας (σημερινή Τσεχία), κράτος-δορυφόρος των ναζί. Η απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 1942 στην Πράγα.
Ο Χάινριχ και ο Χίμλερ ήταν το δολοφονικό δίδυμο (HHhH –Himmlers Hirn heist Heydrich: το μυαλό του Χίμλερ ονομάζεται Χάιντριχ). Ο Χάινριχ ήταν επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ναζιστικού καθεστώτος και των SS. Ήταν ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος του Γ’ Ράιχ, το νούμερο δύο των SS, ο αρχηγός της RSHA, το αφεντικό της SD και της Γκεστάπο, το ξανθό κτήνος, ο στυγνός γραφειοκράτης-δολοφόνος, ο Μέγας Αρχιτέκτων του Ολοκαυτώματος (της Τελικής Λύσης), ο άγγελος εξολοθρευτής του λαού του Ισραήλ, ο δήμιος και ο χασάπης της Πράγας, ο άνθρωπος με την καρδιά από πέτρα, το χειρότερο πλάσμα που δημιούργησε ποτέ το πυρ της κολάσεως…
Στο κέντρο της Πράγας, στην πλατεία Καρόλου, στα δεξιά της οδού Ρέσλοβα, όπως κατεβαίνουμε υπάρχει μια εκκλησία. Σε αυτή την εκκλησία είχαν καταφύγει οι αλεξιπτωτιστές μετά την εκδήλωση της επίθεσης. Εκεί υπάρχει και η κρύπτη, όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα τα ίχνη από το δράμα που είχε παιχτεί σε εκείνο τον χώρο. Υπάρχουν οι φωτογραφίες με τα πρόσωπα των αλεξιπτωτιστών Γιόζεφ Γκάμπτσικ και Γιαν Κούμπις, υπάρχει το όνομα του προδότη, Κάρελ Τσούρντα, ένα άδειο αδιάβροχο, ένας χαρτοφύλακας, κι ένα ποδήλατο, υπάρχει ένα μυδραλιοβόλο Στεν που μπλόκαρε την κρίσιμη στιγμή, υπάρχουν ονόματα γυναικών, υπάρχουν παράτολμες πράξεις, υπάρχει το Λονδίνο και η Γαλλία, μια εξόριστη κυβέρνηση, το μαρτυρικό χωριό Λίντιτσε, υπάρχει ένας νεαρός τσιλιαδόρος ονόματι Βάλτσικ, υπήρχε ένα τραμ που πέρασε τη χειρότερη στιγμή, υπήρχε μια αμοιβή δέκα εκατομμυρίων κορόνες για όποιον κατάδιδε τους δράστες της απόπειρας, υπήρχαν κάψουλες υδροκυανίου, χειροβομβίδες και άνθρωποι που τις πετούσαν, πομποί και κωδικοποιημένα μηνύματα, υπήρχε ένα διάστρεμμα αστραγάλου, υπήρχε πενικιλίνη, υπήρχε μια πόλη ολόκληρη κάτω από την μορφή του επονομαζόμενου «δήμιου», υπήρχαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς και επιγραφές με νεκροκεφαλές, υπήρχαν Γερμανοί κατάσκοποι που δούλευαν για λογαριασμό των Άγγλων, υπήρχε μια μαύρη μερσεντές με ένα σκασμένο λάστιχο, ένας οδηγός, ένας χασάπης, διάφοροι αξιωματικοί γύρω από ένα κιβούρι, αστυνομικοί σκυμμένοι πάνω από ανθρώπινα πτώματα, υπήρχαν τρομερά αντίποινα, υπήρχαν το μεγαλείο και η τρέλα, η ανημποριά κι η προδοσία, το θάρρος κι ο φόβος, η ελπίδα και ο πόνος, μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα υπήρχαν μαζεμένα όλα τα ανθρώπινα πάθη, υπήρχε ο πόλεμος κι υπήρχε ο θάνατος, υπήρχαν εκτοπισμένοι Εβραίοι, σφαγιασμένες οικογένειες, θυσιασμένοι στρατιώτες, υπήρχε η εκδίκηση και τα πολιτικά συμφέροντα, υπήρχε ένας άντρας που, μεταξύ των άλλων, έπαιζε βιολί κι επιδιδόταν στην ξιφασκία, υπήρχε ένας κλειδαράς που δεν μπόρεσε ποτέ να ασκήσει το επάγγελμά του, υπήρχε ένα πνεύμα αντίστασης χαραγμένο σε αυτούς τους τοίχους, υπήρχαν ίχνη από την πάλη ανάμεσα στις δυνάμεις της ζωής και σε εκείνες του θανάτου, υπήρχαν η Βοημία, η Μοραβία κι η Σλοβακία, υπήρχε όλη η Ιστορία του κόσμου κλεισμένη μέσα σε λίγες πέτρες της κρύπτης. Έξω υπήρχαν επτακόσιοι στρατιώτες των SS.
Τελικά τι έγινε το ξανθό κτήνος, ο χασάπης της Πράγας;
Μια συναρπαστική ιστορία απροσμέτρητου ηρωισμού και συντροφικότητας, προδοσίας και εκδίκησης. Διαβάστε το.
Ο Λορέν Μπινέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1972. Γιος ιστορικού, σπούδασε λογοτεχνία στη Σορβόννη. Διδάσκει γαλλικά στο Πανεπιστήμιο του Σεν-Ντενί. Το 2010 ο Laurent Binet τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το HHhH. Έχει δημοσιεύσει επίσης το δημοσιογραφικό χρονικό Rien ne se passé comme prιvu.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
1942. Κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία.
Δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι σταλμένοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο κοντά στην Πράγα. Αποστολή τους να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Γ’ Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ, «το ξανθό κτήνος», τον «δήμιο της Πράγας», τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, το δεξί χέρι του Χάινριχ Χίμλερ. Πρόκειται για την Επιχείρηση Ανθρωποειδές, μία από τις πιο τολμηρές και ηρωικές απόπειρες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.
Περιγράφοντας με καθηλωτικό τρόπο την απόπειρα δολοφονίας του Χάιντριχ, το HHhH συνθέτει μια πανοραμική εικόνα του Γ’ Ράιχ και της περιόδου του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Μια συναρπαστική ιστορία απροσμέτρητου ηρωισμού και συντροφικότητας, προδοσίας και εκδίκησης.
«Μια λογοτεχνική εποποιία… Ένα μυθιστόρημα που μας γνωρίζει καλύτερα την Ιστορία».
The New York Times Book Review
«Το HHhH με ενθουσίασε. Η γραφή του Binet συνδυάζει τα πάντα: Μια ουδέτερη, δημοσιογραφική και ειλικρινής αφήγηση με την ενστικτώδη γραφή ενός λογοτέχνη που ξέρει να επινοεί ιστορίες. Είναι ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που έχουν πέσει στα χέρια μου».
Μπρετ Ίστον Έλις
Ο συγγραφέας τιμήθηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ GONCOURT ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 2010