Υπόθεση βιβλίου
Την ιστορία που είναι γραμμένη σε αυτό το βιβλίο μας την διηγείται ένα μικρό αγόρι. Ένα αγόρι που μπορεί να το έχετε συναντήσει στο δρόμο, στο σχολείο, στα καταστήματα… ένα αγόρι που μπορεί να τον λένε Θανάση, Λάμπρο, Κώστα, Μιχάλη… δεν έχει εξάλλου σημασία!
Μεγάλη σημασία έχουν αυτά που μας αφηγείται… αυτά που γίνονται κάθε μέρα, βρέξει χιονίσει, στο σπίτι του! Τι συμβαίνει πίσω από την κλειστή εξώπορτα; Πολλά στενόχωρα που μεταφράζονται σε φωνές… Φύγεεεε! Εσύ δεν ξέρεις! Λάθος τα κάνεις! Σε μισώ! Σταμάτααα! Δεν αντέχω! Είσαι λάθος! Κακιά! Άσε με!
Όχι δεν είναι οι τσακωμοί αυτοί του ήρωά μας με την μικρότερη αδερφή του… κι ας τσακώνεται μαζί της όταν του πειράζει τα παιχνίδια… τέτοιες βαριές κουβέντες δεν ανταλλάσσουν τα δύο παιδιά. Αυτά τα σκληρά λόγια τα λέει ο μπαμπάς στη μαμά και η μαμά στον μπαμπά!
Κι ας τον χαϊδεύουν μετά για να τον ηρεμήσουν… κι ας τρελαίνεται για χάδια… ο μικρός μας φίλος δεν τα θέλει πια! Δεν θέλει χάδια γιατί πάντα έρχονται μετά τις φωνές! Γιατί φωνάζουν; Γιατί τσακώνονται; Γιατί;
…
Θυμάστε τι μου έχετε πει για τις “κακές” λέξεις; Ότι δεν πρέπει να τις λέω, γιατί ο άλλος στεναχωριέται. Ότι “τα λόγια χτυπάνε πιο πολύ από τα χέρια”. Πως εσείς τώρα τις βάζετε στο στόμα σας για να “χτυπήσετε” ο ένας τον άλλον;
…
Τα θυμούνται αυτά που έχουν πει σε εκείνον και την αδερφή του; Και αν τα θυμούνται γιατί κάνουν ακριβώς τα αντίθετα; Γιατί; Γιατί; Γιατί;
Κριτική και εντυπώσεις
Άντε να δώσεις απάντηση σε τόσα Γιατί! Άντε να εξηγήσεις πως ο έρωτας και η αγάπη καταλήγουν μερικές φορές σε αδιαφορία ή ακόμα χειρότερα σε μίσος. Πως το ένα… πως το άλλο… γιατί αυτό… γιατί εκείνο… Και ξέρετε κάτι; Μπορεί να μην υπάρχει εξήγηση ή μπορεί οι εξηγήσεις να είναι χίλιες δυο. Η ουσία όμως είναι μία!
Ποια είναι η ουσία; Ποιος ο κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις καταστάσεις; Θα σας φανεί ίσως παράξενο, αλλά η απάντηση σε τόσο δύσκολα ερωτήματα μπορεί να δοθεί μόνο από παιδικά χείλη. Από την εικόνα που αντικρίζουν τα παιδικά μάτια, από όσα και όπως τα ακούνε τα παιδικά αυτιά και πάνω απ’ όλα από όσα αντιλαμβάνονται οι παιδικές ψυχές.
Για όλα αυτά… με όμορφο, κατανοητό και πολύχρωμο τρόπο μιλά σε όλους εμάς τους μεγάλους -μέσα από τον ήρωά του- ο ταλαντούχος συγγραφέας Γιώργος Μπουμπούσης. Βοηθός του και συνοδοιπόρος σε αυτό το εγχείρημα είναι η εξίσου ταλαντούχα εικονογράφος Μαριάννα Φραγκούλη! Μια πένα και ένα πινέλο ζωγραφικής, ένωσαν τις δυνάμεις του και δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο -το είπαμε εξάλλου από την αρχή- “παιδικό” βιβλίο!
Γιατί χρησιμοποίησα τον χαρακτηρισμό «ιδιαίτερο» και γιατί έβαλα την λέξη «παιδικό» σε εισαγωγικά; Γιατί -κατά την άποψή μου- το παιδικό αυτό βιβλίο είναι για μεγάλους. Τι υπέροχο! Πως θα μπορούσε άλλωστε, τα λόγια ενός παιδιού να μας τα μεταφέρει ένα σοβαρό, γκρίζο, χωρίς εικόνες βιβλίο ενηλίκων; Ενώ εδώ! Ένα πολύχρωμο, μικρού μεγέθους και με σκληρό εξώφυλλο ανάγνωσμα, μιλά σε όλους τους γονείς και καταλαμβάνει επάξια μια θέση ακριβώς δίπλα στα μεγάλα βιβλία της βιβλιοθήκης τους!
Ναι! Ένα υπέροχο “παιδικό” βιβλίο για όλους εμάς που πάψαμε να είμαστε παιδιά εδώ και χρόνια και που κάπου στη διαδρομή αφήσαμε και αρκετά πράγματα που μόνο οι παιδικές ψυχές έχουν εν αφθονία! Είναι αργά πια; Φυσικά και όχι! Ποτέ δεν είναι αργά! Αρκεί να ακούμε τα παιδιά μας, και να… διαβάζουμε βιβλία σαν το «Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν», του Γιώργου Μπουμπούση και της Μαριάννας Φραγκούλη! Σας ευχαριστούμε και τους δυο!!!
Οπισθόφυλλο:
Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα καλύτερα από τους μεγάλους. Μέσα από το Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν ένα μικρό παιδί ανοίγει την ψυχή του και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις, ανησυχίες και συναισθήματα. Με λόγια τρυφερά τούς απευθύνει ερωτήσεις ζητώντας απαντήσεις σε όσα δυσκολεύεται να καταλάβει.
Διαβάστε το! Θα μιλήσει στην ψυχή σας και ίσως… όλα αλλάξουν!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν
Συγγραφέας
Γιώργος Μπουμπούσης
Εικονογράφος
Μαριάννα Φραγκούλη
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2018
Αριθμός σελίδων
41
ISBN
978-960-563-208-3
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη