https://www.youtube.com/watch?v=7qPkkLmQIUY
Κριτική και εντυπώσεις
Θυμάμαι όταν ήμουν στο δημοτικό -πριν μια ζωή σχεδόν- επικρατούσε η άποψη ότι τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν και να εκτιμήσουν τα έργα τέχνης, από όποια μορφή της και αν προέρχονται. Δειλά δειλά μας έφερνε το σχολείο σε επιδερμική επαφή με ποιήματα, πεζογραφήματα ή πίνακες ζωγραφικής, γνωστών καλλιτεχνών, με την ελπίδα πως μετά από χρόνια -όταν μεγαλώσουμε- θα θελήσουμε να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή με τα έργα τους αυτά.
Πόσο λάθος έκαναν δάσκαλοι και γονείς, τότε. Φυσικά και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει και να εκτιμήσει ένα έργο τέχνης! Επίσης είναι πιθανό τόσο να προβάλουν στο προσκήνιο διάφορα συναισθήματα -από την επαφή αυτή- όσο και να συμβούν στην ψυχή και στο χαρακτήρα του καταγραφές που πηγή τους έχουν αυτό το καλλιτέχνημα.
Σε αυτό ακριβώς το είδος εμπειριών στοχεύουν τα βιβλία των εκδόσεων Διάπλους που συμπεριλαμβάνονται στη σειρά “Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη”…
…
Αυτή η σειρά βιβλίων φέρνει το παιδί κοντά στις τέχνες, τα έργα πολιτισμού μέσα στο σχολείο και την οικογένεια, και επιχειρεί:
α) Τη γνωριμία των παιδιών με σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους και ποιητές/πεζογράφους και μια πρώτη ανάγνωση των έργων τους.
β) Τη δημιουργική αξιοποίηση των έργων τέχνης μέσα στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό σχολείο της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης.
γ) Το σχεδιασμό δραστηριοτήτων και παιχνιδιών καλλιτεχνικής έκφρασης, ώστε να μπορούν σταδιακά τα παιδιά να διατυπώνουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
…
Ένα από αυτά λοιπόν τα καταπληκτικά βιβλία είναι και το “Γιώργος Σεφέρης”, της Κατερίνας Τζαβάρα. Στις πρώτες σελίδες του, οι νεαροί φίλοι της ανάγνωσης θα έρθουν σε επαφή με ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα που περισσότερο χώρο καταλαμβάνουν οι υπέροχες εικόνες που φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Ρίζος, παρά οι λέξεις. Μια ιδανική, ανάλαφρη και δροσερή εισαγωγή στον κόσμο του μεγάλου μας ποιητή.
Ακολουθεί ένα πληρέστερο βιογραφικό του Γιώργου Σεφέρη κατάλληλο για όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν σε μεγαλύτερη έκταση τη ζωή του άνδρα που ταξίδεψε στα πέρατα της γης τα ελληνικά γράμματα και μάλιστα έλαβε και το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963, προσδίδοντας αρκετούς πόντους στο εθνικό μας ανάστημα!
Ακολουθούν τέσσερα αποσπάσματα από έργα του Γιώργου Σεφέρη. Μη βιαστείτε να σχολιάσετε το μικρό πλήθος τους. Γιατί; Καταρχάς γιατί είναι πολύ προσεκτικά ανθολογημένα από το τεράστιο έργο του με διάφορα κριτήρια· η Κατερίνα Τζαβάρα έχει καταθέσει σε αυτό το βιβλίο εκτός από το ταλέντο της και πολλές πολλές ώρες εργασίας. Επίσης τα αποσπάσματα, φυσικά και δεν παρατίθενται έτσι απλά. Συνοδεύονται από προτάσεις-οδηγίες που θα βοηθήσουν το παιδί που διαβάζει το βιβλίο να κατανοήσει και να αναλύσει -τολμώ να πω- το κάθε ένα από τα αποσπάσματα αυτά. Επίσης μαζί με κάθε απόσπασμα, υπάρχουν ιδέες για παιχνίδι και δημιουργία που θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ουσιαστική επαφή του μικρού αναγνώστη με το συγκεκριμένο έργο του νομπελίστα Έλληνα λογοτέχνη. Και ακόμα, υπάρχουν -κάτω από την ενότητα “Νιώθω-Σκέφτομαι-Εκφράζομαι”- δραστηριότητες που έχουν ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας το συγκεκριμένο απόσπασμα.
Μετά από τα αποσπάσματα και τα δωράκια τους, σειρά έχει ένα διαφωτιστικό και πολύ χρήσιμο Γλωσσάρι των τεχνών, όπου διασαφηνίζονται οι όροι: Γενιά του ‘30, Δοκίμιο, Ελεύθερος Στίχος, Limericks ή Ληρολογήματα, καθώς και Νεότερη Ποίηση. Το γλωσσάρι αυτό ακολουθούν τρεις ενότητες με τίτλους “Οι ποιητές συνομιλούν”, “Μικροί ταξιδευτές στη Τέχνη” και “Ξετυλίγοντας το φιλμ της εποχής” με τις οποίες η συγγραφέας θα χαρίσει πολλά χαμόγελα στα παιδικά προσωπάκια και θα αποχαιρετήσει τους μικρούς αναγνώστες της.
Όχι, δεν φτάσαμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Αυτό όμως που ακολουθεί είναι κάτι που απευθύνεται στους δασκάλους των παιδιών μας. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Καταρχήν υπάρχει όλο το απαραίτητο υλικό για να στηθεί μια μικρή θεατρική παράσταση ως αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη. Επίσης υπάρχουν διάφορες πληροφορίες που θα βοηθήσουν δάσκαλους και γονείς στο να αντιληφθούν κι εκείνοι βαθύτερα κάποια χαρακτηριστικά του έργου του, και τέλος υπάρχουν αναφορές σε ενδεδειγμένες πηγές άντλησης πληροφοριών. Εξαιρετικά και τα τρία.
Οι εντυπώσεις που μου άφησε η μελέτη του “Γιώργος Σεφέρης”, της Κατερίνας Τζαβάρα, είναι μοναδικές. Η δομή, το περιεχόμενο, η εικονογράφηση, η υλοποίηση από τις εκδόσεις Δίαυλος, η ψυχαγωγία, οι γνώσεις, οι προτάσεις για δραστηριότητες, είναι όλα σε εξέχοντα επίπεδα, κάτι που αποτελεί μια ιδιαιτέρως ευχάριστη έκπληξη.
Σας προτείνω να το αναζητήσετε και να το χαρίσετε σε προσφιλή και αγαπημένα πιτσιρικάκια; Εννοείται! Είναι ένα έργο τέχνης που μιλά με μοναδικό τρόπο για κάποια από τα έργα τέχνης του Γιώργου Σεφέρη και φυσικά για τη ζωή του λογοτέχνη που κατάφερε να κάνει έναν ολόκληρο λαό να νιώσει υπερηφάνεια σε ένα τομέα που έχει σχέση με τη διανόηση!
Το απόλαυσα, το λάτρεψα και θα το έχω ως μια από τις πρώτες επιλογές μου όταν ψάχνω τι θα κάνω δώρο σε ένα παιδί των τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους δύο δημιουργούς όσο και στον εκδοτικό οίκο του!
Οπισθόφυλλο
Μια εικονογραφημένη ιστορία από τα γεγονότα της ζωής του ποιητή είναι η αρχή του ταξιδιού που πραγματοποιεί με το βιβλίο αυτό το μικρό παιδί μέσα στον κόσμο της Τέχνης…
Παρατηρεί, ανακαλύπτει, παίζει, μαθαίνει και δημιουργεί μέσα από τους στίχους των μεγάλων μας ποιητών και παράλληλα εξοικειώνεται και αποκωδικοποιεί τα μυστικά της Τέχνης τους με οδηγό το παιχνίδι και τη φαντασία.
Σε κάθε ενότητα ο εκπαιδευτικός θα βρει πρακτικές ιδέες και προτάσεις για δημιουργικές δράσεις, πληροφοριακό υλικό και πρωτότυπη μουσική επένδυση των έργων για να εμπλουτίσει τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών στο σχολείο -και στο σπίτι- και όλοι μαζί να απολαύσουν… μαγικές διαδρομές στην Τέχνη.
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/pedika-c-2/pedika-c-4/magikes-diadromes-stin-tehni-giorgos-seferis.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Γιώργος Σεφέρης
Σειρά βιβλίων
Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη
Συγγραφέας
Κατερίνα Τζαβάρα
Εικονογράφος
Δημήτρης Ρίζος
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Διάπλους
Ημερομηνία έκδοσης
Ιούνιος 2010
Αριθμός σελίδων
59
ISBN
978-960-6873-22-5