https://www.youtube.com/watch?v=ubJC_33Z59Y
Υπόθεση βιβλίου
Η Ισμήνη είναι μια επιμελής μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου και ζει σε μια πόλη της Κύπρου. Η μητέρα της είναι δικηγόρος, ο πατέρας της αρχιτέκτονας και ο δεκαπεντάχρονος αδερφός της, ο Λάμπης, θέλει να σπουδάσει νομική και να γίνει δικαστής! Τα όνειρα της φίλης μας είναι όμως αρκετά διαφορετικά από αυτά του αδερφού της. Εκείνη, σαφώς πιο καλλιτεχνική φύση από εκείνον, ονειρεύεται να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών και να γίνει μια διάσημη ζωγράφος!
Στο όνειρο της αυτό έχει την αμέριστη συμπαράσταση του πατέρα της αλλά και του καθηγητή της των καλλιτεχνικών στο σχολείο, του κυρίου Ευέλθωνα. Τι όμορφο όνομα, ε; Μιας και μιλήσαμε όμως για τον κύριο Ευέλθωνα, να σας πω και για την εργασία που έχει αναθέσει στην τάξη της Ισμήνης. Όλοι οι συμμαθητές της, λοιπόν, θα πρέπει να ετοιμάσουν μια Έκθεση Λαϊκής Τέχνης, με σχετικά αντικείμενα που θα δανειστούν από τα σπίτια τους και με ζωγραφιές που θα κάνουν οι ίδιοι έχοντας ως θέμα την “ζωή στα παλιά χρόνια”.
Η ηρωίδα μας χάρηκε αφάνταστα με την εργασία αυτή, αφού οτιδήποτε καλλιτεχνικό την εξίταρε. Που θα έβρισκε όμως παλαιά αντικείμενα για να συνεισφέρει κι εκείνη στην εργασία που τους είχε ανατεθεί; Το σπίτι που ζούσε ήταν μια σύγχρονη κατοικία που η μητέρα της κρατούσε τακτοποιημένη και απαλλαγμένη από ό,τι θεωρούσε ως “σαβούρα”! Αχ, βρε μαμά, που θα βρει τώρα το κοριτσάκι σου κάτι παλιό που το χρειάζεται;
Μα, ναι! Στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού! Εκείνοι έχουν ένα σπίτι, σωστό μουσείο! Τακτικό, καθαρό και γεμάτο αντικείμενα από περασμένες εποχές! Η γιαγιά -δυστυχώς- απεβίωσε πριν λίγο καιρό και ο παππούς βρίσκεται σε ένα κέντρο αποκαταστάσεως μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Αλλά, οι γονείς της Ισμήνης έχουν τα κλειδιά του σπιτιού των παππούδων και μάλλον δεν θα έχουν αντίρρηση να δανείσουν μερικά αντικείμενα στην εκκολαπτόμενη καλλιτέχνιδα της οικογένειας.
Όντως δεν είχαν αντίρρηση και έτσι, μετά από μια-δυο επισκέψεις στο πατρικό σπίτι του πατέρα της, η Ισμήνη βρήκε αυτά που αναζητούσε.
…
Η έκθεση λαϊκής τέχνης έγινε με λίγη καθυστέρηση στις αρχές της άνοιξης, είχε όμως μεγάλη επιτυχία και ο κύριος Ευέλθων έδειχνε πολύ ευχαριστημένος. Δίπλα στις παραδοσιακές ξύλινες καρέκλες στήθηκαν κάδρα με ψηφιδωτά, και πάνω στα τραπέζια τοποθετήθηκαν ασημένια κοσμήματα, χάλκινα αγγεία, ψάθινα καλάθια, δερμάτινες τσάντες, κοφτερά δρεπάνια και μία υπέροχη ποικιλία από χειροποίητα κεντήματα και υφαντά. Στους τοίχους φιγουράριζαν τα δικά μας σχέδια, άλλα πιστές αντιγραφές από πίνακες λαϊκών μας ζωγράφων και άλλα δικές μας δημιουργίες εμπνευσμένες από τη ζωή στα παλιά χρόνια.
…
Η έκθεση έγινε, η ζωγραφιά της Ισμήνης ήταν η καλύτερη από όλες, αλλά ένα πρόβλημα απασχολεί την μικρή μας φίλη. Κατά την διάρκεια των επισκέψεων στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, είχε ανέβει στην σοφίτα, που ήταν απαγορευμένος τόπος για όλους, ακόμα και για τον πατέρα της! Εκεί βρέθηκε σε έναν τακτοποιημένο -αν και γεμάτο σκόνη- χώρο όπου ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, ένα κλειδωμένο μπαούλο και τέσσερις υπέροχους ζωγραφικούς πίνακες…
…
Οι δύο ήταν προσωπογραφίες και αποτύπωναν το πρόσωπο μιας γυναίκας και ενός άντρα. Η γυναίκα πρέπει να ήταν κοντά στα σαράντα, είχε ωραία καστανά μάτια, ανεπαίσθητες ρυτίδες γύρω από το στόμα και μαλλιά πιασμένα σε χαμηλό κότσο.
…
Ο άντρας έμοιαζε λίγο μεγαλύτερος, είχε αυστηρό βλέμμα, καλοσχηματισμένο μουστάκι και μελαγχολικά μάτια.
Οι άλλοι δύο πίνακες αποτύπωναν σκηνές από την οικογενειακή ζωή μιας άλλης εποχής. Ο ένας έδειχνε μία γιαγιά μεγάλη σε ηλικία να χτενίζει ένα μικρό κορίτσι έξι περίπου χρονών.
…
Ο δεύτερος πίνακας είχε φόντο ένα σαλόνι με αναμμένο τζάκι και σκαλιστά έπιπλα. Στα δεξιά βρισκόταν ένα πιάνο με ουρά κι ένας νεαρός πιανίστας απόλυτα αφοσιωμένος στο παίξιμο, πλαισιωμένος από μία νεανική παρέα.
…
Τι το ήθελε και παραβίασε την απαγορευμένη περιοχή; Από εκείνη τη μέρα φλέγοντα ερωτήματα στροβιλίζονταν συνεχώς στο μυαλό της. Για ποιο λόγο ένα μπαούλο σε μια σοφίτα να είναι κλειδωμένο; Γιατί αυτοί οι μαγευτικοί πίνακες σκονίζονταν στη σοφίτα αντί να κοσμούν τους τοίχους του σπιτιού; Ποιος τους ζωγράφισε και πως έφτασαν στα χέρια της γιαγιάς και του παππού; Κι αυτό το ότι ούτε ο πατέρας επιτρεπόταν να ανέβει εκεί, τι σου λέει;
Πολλά πολλά ερωτήματα και ο Λάμπης, αν και μετά από τις κόνξες του ασχολήθηκε με αυτά, δεν κατάφερε να φωτίσει το θολό τοπίο παρά μόνο να εκφράσει μερικές εικασίες. Βρε μπράβο, δικαστής να σου πετύχει! Η Ισμήνη πάντως δεν θα το έβαζε κάτω. Θα ξεδιάλυνε όλα τα μυστήρια της σοφίτας, όσο κόπο και φαιά ουσία και να της στοίχιζε η διαλεύκανσή τους!
[grbk https://www.greekbooks.gr/gia-panta-z.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Τι να σας πρωτογράψω γι’ αυτό το καταπληκτικό εφηβικό -από 12 ετών- μυθιστόρημα; Ας αρχίσω με τις βραβεύσεις που -δικαίως- έλαβε. Η συγγραφέας του, Δήμητρα Χαραλάμπους, τιμήθηκε για το έργο αυτό με το A’ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου (CYBBY/IBBY Κύπρου). Η δε εικονογράφος του, Γεωργία Αγαθοκλέους, διακρίθηκε στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου για την εικονογράφηση του βιβλίου αυτού.
Η ιστορία του διαδραματίζεται κατά κύριο λόγο στην Κύπρο της εποχής μας. Γράφω κατά κύριο λόγο, μιας και οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, σε κάποιες σελίδες του, θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική αλλά και στο μακρινό Λονδίνο! Οι σημαντικότερες δε, από τις εικόνες που θα αντικρίσουν, παίρνουν σάρκα και οστά μέσω της μαγευτικής εικονογράφησης του μυθιστορήματος.
Για την εικονογράφηση είπαμε… είναι καταπληκτική, μέσα από μια ασπρόμαυρη και λιτή προσέγγιση! Το κείμενο τώρα. Καταρχάς η πλοκή είναι αντάξια αστυνομικού μυθιστορήματος ενηλίκων, γεμάτη αγωνία και ανατροπές! Καλοϋφασμένη, με κάθε στοιχείο άριστα τοποθετημένο σε συγκεκριμένα σημεία, για λόγους που ο αναγνώστης ανακαλύπτει σταδιακά. Η γλώσσα φρέσκια και δροσερή με έντεχνα -μέσω του στόματος της μητέρας δικηγόρου- εμβόλιμες δύσκολες λέξεις που εμπλουτίζουν έτσι το λεξιλόγιο της κάθε νεαρής και του κάθε νεαρού αναγνώστη.
Ηθογραφικό σε πολλά σημεία, με αρκετές πληροφορίες γύρω από την τέχνη αλλά και την ιστορία της Κύπρου, ψυχαγωγεί τον αναγνώστη του και του προσφέρει ταυτόχρονα και αρκετές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Στις αφειδώς προσφερόμενες αυτές γνώσεις προσθέστε και ταξιδιωτικές αναφορές τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για την Βρετανική πρωτεύουσα!
Το λάτρεψα από τις πρώτες σελίδες του και καθώς προχωρούσε η ανάγνωση θαύμαζα όλο και περισσότερο τόσο τη συγγραφέα όσο και την εικονογράφο. Συγχαρητήρια κυρίες μου! Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν τόσο στις εκδόσεις Κέδρος όσο και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, των οποίων το εξαίσιο “Για πάντα Ζ” αποτελεί συνέκδοση.
Μη καθυστερείτε καθόλου! Αποκτήστε το, χαρίστε το στους εφήβους αναγνώστες του κύκλου σας και -γιατί όχι- απολαύστε το κι εσείς, όποια και αν είναι η ηλικία σας! Είναι Εξαιρετικό!
Οπισθόφυλλο
Η Ισμήνη δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως η σοφίτα στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού θα έκρυβε τόσους θησαυρούς. Όλοι τη θεωρούσαν αποθήκη και απέφευγαν να ανέβουν εκεί πάνω. Η Ισμήνη, όμως, τυχαία ανακαλύπτει, ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα, τέσσερις πίνακες ζωγραφικής που μοιάζουν σπουδαίοι.
Η αγάπη της για την τέχνη και η περιέργειά της να μάθει την προέλευσή τους θα την οδηγήσουν στην αποκάλυψη καλά κρυμμένων οικογενειακών μυστικών.
Ποιος ζωγράφισε τους πίνακες;
Γιατί τους άφησε να σκονίζονται στη σοφίτα;
Τι συμβολίζει το γράμμα Ζ στην κάτω δεξιά γωνία κάθε πίνακα;
Η Ισμήνη και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Λάμπης, θα προσπαθήσουν να λύσουν όλους τους γρίφους που συνδέονται με τα μυστηριώδη ευρήματα στη σοφίτα.
Μυστικά, μυστήρια, ταξίδια και μια βουτιά στο παρελθόν συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία.
[grbk https://www.greekbooks.gr/gia-panta-z.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Για πάντα Ζ
Συγγραφέας
Δήμητρα Χαραλάμπους
Εικονογράφος
Γεωργία Αγαθοκλέους
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Κέδρος
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2021
Αριθμός σελίδων
210
ISBN
978-960-04-5222-8