“Οι πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι” της E L James περιγράφουν τη σχέση μιας φοιτήτριας με έναν νέο ζάπλουτο επιχειρηματία και η ιστορία περιστρέφεται γύρω από το ερωτικό κομμάτι και συγκεκριμένα γύρω από το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής είναι σαδιστής. Παρά τις κακές κριτικές ως προς το λογοτεχνικό κομμάτι, η τριλογία της E L James είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη εμπορικά – “ξεπέρασε” και τον Χάρι Πότερ στις πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία – πιθανότατα λόγω των ερωτικών σκηνών. Οι σαδομαζοχιστικές σχέσεις θεωρούνται ταμπού και φαίνεται ότι το θέμα του βιβλίου εξάπτει την περιέργεια πολλών αναγνωστών.
Το βιβλίο “Fifty Shades of Feminism”, όπως καταλάβατε ήδη, δανείζεται τον τίτλο του από το εμπορικά επιτυχημένο “50 Shades of Grey”. Ενώ στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί μια γυναίκα-θύμα που γίνεται σεξουαλικό υποχείριο, στις “Πενήντα Αποχρώσεις του Φεμινισμού” έχουμε πενήντα γυναίκες που μιλάνε για τα δικαιώματα των γυναικών.
Δεν είναι πρώτη φορά που δυο αντιδιαμετρικά αντίθετα βιβλία, με τέτοια θεματολογία, κυκλοφορούν ταυτόχρονα. Το 1792 εκδόθηκε η πρώτη μελέτη που κατατάσσεται στην φεμινιστική φιλοσοφία: το “A Vindication of the Rights of Woman: with Strictures on Political and Moral Subjects” της Mary Wollstonecraft. Κατά σύμπτωση, εκείνη την εποχή – λίγο μετά την Γαλλική Επανάσταση, κυκλοφόρησαν στη Γαλλία και τα βιβλία του Μαρκησίου ντε Σαντ, από το όνομα του οποίου βγαίνει και η λέξη σαδισμός, βιβλία πρόδρομοι αν θέλετε του “50 Αποχρώσεις του Γκρι”.
Οι επιτυχημένες συγγραφείς Lisa Appignanesi και Rachel Holmes, μαζί με τη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Susie Orbach ανέλαβαν την επιμέλεια του βιβλίου “Πενήντα Αποχρώσεις του Φεμινισμού”. Η ιδέα για τον βιβλίο γεννήθηκε όταν συζητούσαν για την εμπορική επιτυχία του “Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι” και το τρόπο που αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τις γυναίκες. Μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι απλά ένα αντικείμενο του πόθου ή υποχείριο του πάθους. Μια γυναίκα δεν πρέπει να είναι θύμα. Στο βιβλίο “Fifty Shades of Feminism” θα βρείτε μικρές μελέτες για τα δικαιώματα των γυναικών. Κάθε μια από αυτές τις μελέτες, μέσα σε δυο-τρεις σελίδες, προσπαθεί να δώσει μια νέα πνοή, μια διαφορετική ματιά στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Για να το πετύχει αυτό, ζητήθηκαν οι απόψεις από πενήντα (και λίγες παραπάνω) επιτυχημένες γυναίκες.
Από μία νεαρή δικηγόρο μέχρι μία συνθέτιδα, μια κοινωνική λειτουργός με ειδίκευση στις συμμορίες, κωμικοί, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, μια ψυχοθεραπεύτρια, ποιήτριες, συγγραφείς, θεατρικοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, μητέρες, αδελφές. Κυρίες και κόρες, αυτές είναι σκεπτόμενες γυναίκες, γυναίκες που κάνουν πράξεις, γυναίκες που εμπνέουν. Δεν παριστάνουν ότι είναι αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις, και το ίδιο και το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.
Κάθε μία από τις παραπάνω γυναίκες, αναλύει ένα θέμα που έχει σχέση με τον φεμινισμό. Η διαφορά ηλικίας και καταγωγής των γυναικών αυτών, είναι μια εγγύηση πλουραλισμού απόψεων. Και αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό βιβλίο ή ένα μανιφέστο, αλλά ένα βιβλίο που προσπαθεί να περάσει τα μηνύματά του μέσα από παραδείγματα, μέσα από περιπτώσεις κυριολεκτικά βγαλμένες από τη ζωή.
Η θεματολογία του “Fifty Shades of Feminism” κινείται γύρω από την κοινωνία, την πολιτική, τη ψυχολογία και τις ερωτικές σχέσεις. Κάποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείται είναι το γυναικείο πρότυπο στα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, η βία κατά των γυναικών που προωθεί η βιομηχανία πορνό, η κακοποίηση γυναικών από τους συζύγους τους, τη θέση της γυναίκας σε ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό ή κοινωνικό περιβάλλον, τα εγκλήματα “τιμής”, καθώς και μία σειρά κοινωνικών προκαταλήψεων εναντίον των γυναικών – ενίοτε κι από γυναίκα προς γυναίκα – από τις γειτονιές ως το Facebook.
Αυτή η συλλογή από μελέτες αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια να μιλήσουν οι συγγραφείς στον κόσμο για την ισότητα των δύο φύλων στη σύγχρονη κοινωνία χωρίς παρωπίδες και με ανοιχτό μυαλό. Σε άλλα σημεία κάποιος θα συμφωνήσει και σε άλλα, ίσως, διαφωνήσει. Εννοείται βέβαια ότι απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες, φεμινίστριες ή μη. Οι μελέτες που έχουν επιλεγεί για τις “Πενήντα Αποχρώσεις του Φεμινισμού” είναι πνευματώδεις, άλλοτε έχουν ζεστά συναισθήματα κι άλλοτε ειρωνεία ή και θυμό, μα όλες έχουν κάτι να μας δώσουν.
Το βιβλίο “Fifty Shades of Feminism” κυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Μάρτιο του 2013 – μπορείτε να το διαβάσετε σε Kindle ebook ή σε έντυπη μορφή. Οι εκδόσεις Virago, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, θέλησαν έτσι να γιορτάσουν τα τεσσαρακοστά τους γενέθλια στο χώρο του βιβλίου. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η μετάφρασή του στα ελληνικά. Ανυπομονούμε!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
The antidote to the idea that being a woman is all about submitting to desire. There are many more shades than that and here are fifty women to explore them.
Fifty years after the publication of The Feminine Mystique, have women really exchanged purity and maternity to become desiring machines inspired only by variations of sex, shopping and masochism – all coloured a brilliant neuro-pink?
Το βιβλίο περιέχει αναλύσεις από τις παρακάτω κυρίες:
Naomi Alderman, Tahmima Anam, Lisa Appignanesi, Joan Bakewell, Camila Batmanghelidjh, Bidisha, Lydia Cacho, Shami Chakrabarti, Jane Czyzselska, Sayantani DasGupta, Laura Dockrill, Lynne Featherstone, Carlene Firmin, Lennie Goodings, Linda Grant, Nathalie Handal, Natalie Haynes, Sharon Haywood, Lindsey Hilsum, Isabel Hilton, Rachel Holmes, Siri Hustvedt, Jude Kelly, Liz Kelly, Helena Kennedy QC, Kathy Lette, Kate Mosse, Susie Orbach, Alison Bechdel, Laurie Penny, Lisa Power, Nina Power, Alissa Quart, Diana Quick, Josie Rourke, Bee Rowlatt, Elif Shafak, Muneeza Shamsie, Hanan Al-Shaykh, Elaine Showalter, Gillian Slovo, Ahdaf Soueif, Martha Spurrier, Juliet Stevenson, Meera Syal, Shirley J. Thompson, Sandi Toksvig, Natasha Walter, Marilyn Waring, Timberlake Wertenbaker, Jeanette Winterson, Xīnrán και Alice Stride.