Περιεχόμενο, κριτική και εντυπώσεις
Την ημέρα της Πεντηκοστής η Ορθοδοξία γιορτάζει τα γενέθλια της Εκκλησίας. Είναι η πρώτη ημέρα μετά τις πενήντα ημέρες από την Ανάσταση του Ιησού που οι Απόστολοι έλαβαν την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.
…
Είναι η ημέρα που θα θυμάμαι ότι βρήκα αυτό το σκασμένο, που ήταν και μεγάλο και επιθετικό έτοιμο να καταστρέψει τα πάντα, μα ακόμη τόσο άπραγο, τόσο άτολμο μες στην αυθάδειά του, ώστε να μπορώ να αντιστρέψω τους ρόλους. Τουλάχιστον θα προσπαθούσα.
Κατατρόμαξα, όταν στο υπερηχογράφημα η αγαπημένη μου Λιάνα μου είπε κοφτά: «Αυτό το πράγμα θέλω να βγει από εκεί μέσα. Άμεσα. Χθες. Δεν το θέλω, δε μου αρέσει».
…
Ήταν 7 Ιουνίου του 2020. Μπροστά στη εκπαιδευτικό, δημοσιογράφο και συγγραφέα Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά άνοιξε ένα δύσβατο μονοπάτι αγωνίας και αγώνα. Ένα μονοπάτι που το αποτύπωσε στο χαρτί, χωρίζοντάς το σε δέκα τμήματα…
1. So far, so good (μέχρι εδώ καλά)
Όπου ξεδιπλώνονται οι πρώτες στιγμές, το υπερηχογράφημα, οι αποφάσεις “πλεύσης” και η επέμβαση αφαίρεσης του “σκασμένου”.
2. Η θεραπεία και το αποχαιρετιστήριο
Η χειρουργική αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις -δυστυχώς- δεν είναι αρκετή. Ακολουθούν θεραπείες, παρενέργειες, αντιδράσεις, επιπλοκές και ένας ανήφορος σπαρμένος με όλα τα προαναφερθέντα και άλλα πολλά.
3. Ο Σταύρος και η “δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις”
Η περίπτωση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο παραλληλισμός και η οπτική γωνία ορισμένων “καλοθελητών”.
4. Η Λαμπάδα
Ο Γιάννης της, ο άνθρωπος της, ο βράχος σε όλη αυτή τη δοκιμασία, η Λαμπάδα σε αυτή τη σκοτεινή πορεία.
5. Η Μπέττυ μου, τα παιδιά μου, ο Γιαννάκης μου, οι πολύτιμοι, πανάκριβοι φίλοι μου
Ένας από τους σημαντικότερους θετικούς παράγοντες σε έναν τέτοιο αγώνα… οι άνθρωποι που σε αγαπάνε και τους αγαπάς.
6. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση και η ασθένεια χρήμα
Το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας έχει ΠΟΛΛΑ κενά. Παρόλο που οι λειτουργοί του κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, συχνά πυκνά οι ασθενείς χρειάζεται να χώνουν τα χέρια βαθιά στις τσέπες.
7. Η Ανώτερη Δύναμη ή αλλιώς ο Παντοδύναμος Θεός κι ένας εξορκισμός
Όσους ανθρώπους και να έχεις στο πλάι σου, όσα χρήματα και να διαθέσεις, μόνο ο Θεός θα μπορέσει να απαλύνει τον ψυχικό και τον σωματικό πόνο σου. Μόνο Εκείνος μπορεί να φέρει το φως της Ελπίδας και της Ίασης. Και αυτό είναι κάτι που το αντιλήφθηκε η συγγραφέας νωρίς, από τα φοιτητικά της χρόνια, στην παρακολούθηση ενός εξορκισμού, στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
8. Πετώντας τους περιττούς
Όταν δίνεις έναν τέτοιο σκληρό αγώνα, όταν η επιβίωσή σου εξαρτάται από τις αλλαγές που θα κάνεις, χρειάζεται να αφήσεις πίσω σου αρκετά και κυρίως τα “βαρίδια” της ζωής σου.
9. Γιατί “πέταξα” την Τζίνα από το τρένο
Ναι, μερικές φορές “βαρίδι” είναι και ο παλαιός εαυτός μας!
10. Όπου η χαρά και το γέλιο βασιλεύουν, οι αρρώστιες δε θεριεύουν
Νόμος! Η καλή ψυχολογία δεν μας βοηθά μόνο στην θεραπεία, αλλά -κυρίως- μας βοηθά στην πρόληψη. Η ευτυχία, το γέλιο, η έλλειψη άγχους είναι ευεργετικά για την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Αυτά ήταν επιγραμματικά τα δέκα στάδια του πόλεμου της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά με το “σκασμένο”. Οι δέκα πράξεις της εξομολόγησής της. Όπως άλλωστε λέει χαρακτηριστικά και η ίδια:
…
Είμαι μαμά, γιαγιά και συνειδητά αντιφατική. Σταθερή στις θέσεις και τις αρχές μου, μα με τις απόψεις μου να αλλάζουν εύκολα, αν υπάρξει ουσιαστικός λόγος. Εξ ου και το εξομολογητικό ύφος του παρόντος, που δεν διενοούμην ποτέ.
Στόχος του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας είναι κυρίως οι υγιείς αναγνώστες. Μια ταπεινή προτροπή να μην επιτρέψετε στους εαυτούς σας να περάσετε στην πλευρά των ασθενών.
Οπισθόφυλλο
Στο αέναο πέρασμα του χρόνου, η βιωματική μνήμη, πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορίας, έχει πια ξεθυμάνει, έχει αφυδατωθεί. Προσεγγίζουμε τις εποχές μέσω γεγονότων, πολέμων, πολιτικών συστημάτων, εναλλαγών κυβερνήσεων. Μαθαίνουμε την ιστορία της ανθρωπότητας, όχι την ιστορία των ανθρώπων. Η ουσία της ανθρώπινης υπόστασης, η ατομικότητα, τα αισθήματα, η λύπη, η χαρά, ο πόνος, η αγωνία, η ευδαιμονία, το πάθος, ο έρωτας, ο θυμός, το μίσος, όλες οι κινητήριες δυνάμεις, που δημιουργούν το ανθρώπινο σύμπαν, είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Σώνονται μόνο στο γραπτό λόγο. Μέσα από τον γραπτό λόγο, ιδιαίτερα τον άμεσο και όχι τον έντεχνο, που ως ένα βαθμό εξωραΐζει το βίωμα, μένει το άρωμα της ύπαρξης και του βηματισμού στο χωρόχρονο, του μεγαλειώδους και τραγικού όντος που αυτοπροσδιορίστηκε ως άνθρωπος. Εκεί, φωτίζεται η αβυσσαλέα σχέση, που έχει καθένας μας με την τυχαιότητα, καλή ή κακή, που αναλογεί σε κάθε βίο.
Η κατάθεση της Τζίνας και η βιωματική αντανάκλαση τής περιπέτειας της υγείας της, εντάσσεται στο πολύτιμο αυτό είδος του γραπτού λόγου. Αντιμετωπίζει μια ασθένεια, που είναι στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος, γιατί αφορά πάμπολλες γυναίκες. Ο συμβολισμός της ασθένειας αυτής είναι πολυσήμαντος. Αφορά τη θηλυκή φύση, την ομορφιά, τον έρωτα, τη μητρότητα και τη ζωοδότιδα πηγή της. Όλα αυτά μαζί και καθ’ ένα χώρια. Όμως, ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή που η ιατρική έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο. Σε αυτή την ασθένεια οι μάχες δίνονται για να κερδηθούν κι όχι να χαθούν. Η Τζίνα είχε, έχει και θα έχει την παρρησία να μοιράζεται αυτό που νιώθει. Με τον τρόπο αυτό μας προσφέρει απλόχερα ένα ανεκτίμητο δώρο.
Αγοράστε το «Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις», της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις
Συγγραφέας
Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Φίλντισι
Ημερομηνία έκδοσης
Σεπτέμβριος 2020
Αριθμός σελίδων
96
ISBN
978-618-5456-24-5