Η απόδοση της μορφής του Καβάφη έχει απασχολήσει, κοντά έναν αιώνα τώρα, πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες. Ζωγράφοι και χαράκτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου (Έλληνες, Αιγυπτιώτες, μα και από κράτη του εξωτερικού) έχουν κατά καιρούς δοκιμάσει (και δοκιμαστεί) να παρουσιάσουν τη φευγαλέα μορφή του πρωτεϊκού γέρου της Αλεξάνδρειας, ενός ποιητή τον οποίον απασχολεί πολύ συχνά στους στίχους του η περιγραφή και η λεπτομερειακή απόδοση της ανθρώπινης μορφής.
…
Ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, καταξιωμένος ζωγράφος αλλά και καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εμπνεύστηκε από το πρόσωπο και τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή μας και φιλοτέχνησε περί τα εκατό εικαστικά έργα (σε ξύλο, χαρτί, πέτρα, πλαστικό, καμβά κ.α.). Οι φωτογραφίες αυτών των έργων μαζί με πενήντα οκτώ ποιήματα του Καβάφη, που έχει ανθολογήσει ο ίδιος ο ζωγράφος, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό λεύκωμα που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το προλογίζει ο ποιητής-βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο ίδιος ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Ο τίτλος του λευκώματος είναι «Επάγγελμα: Ποιητής» και ο υπότιτλος του «Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη». Αν αναρωτιέστε για τον τίτλο, αυτός προέρχεται από το διαβατήριο του Καβάφη στο οποίο αναγραφόταν το «Ποιητής» ως επαγγελματική ιδιότητά του. Δοσμένα σε τίτλους τα πενήντα οκτώ ποιήματα που περιλαμβάνονται στο εν λόγω λεύκωμα είναι τα εξής:
27 Ιουνίου 1906, 2μμ.
Μακριά
Στου καφενείου την είσοδο
Τείχη
Ιωνικόν
Φωνές
Ιθάκη
Πολύ σπανίως
Έτσι πολύ ατένισα
Η συνοδεία του Διονύσου
Η πόλις
Γκρίζα
Καισαρίων
Ας φρόντιζαν
Τα άλογα του Αχιλλέως
Όσο μπορείς
Τρώες
Θάλασσα του πρωϊού
Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον
Μονοτονία
Τελειωμένα
Ευρίωνος τάφος
Chefece… il gran rifiuto
Του πλοίου
Από την σχολήν του περιωνύμου φιλοσόφου
Ωραία λουλούδια και άσπρα ως ταίριαζαν πολύ
Επέστρεφε
Επήγα
Ζωγραφισμένα
Επιθυμίες
Μέρες του 1903
Ομνύει
Εν εσπέρα
Όταν διεγείρονται
Ηδονή
Ήλθε για να διαβάσει
Εν πόλει της Οσροηνής
Τα παράθυρα
Κάτω απ’ το σπίτι
Πολυέλαιος
Μια νύχτα
Ο ήλιος του απογεύματος
Το πρώτο σκαλί
Θυμήσου, σώμα…
Για τον Αμμόνη, που πέθανε 29 ετών στα 610
Απ’ τες εννιά
Η αρχή των
Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.
Για να ‘ρθουν
Απολλώνιος ο Τυανεύς εν Ρόδω
Να μείνει
Θέατρον της Σιδώνος (400 μ.Χ.)
Ο καθρέπτης στην είσοδο
Στον ίδιο χώρο
Κατά τες συνταγές αρχαίων Ελληνοσύρων μάγων
Εκόμισα εις την τέχνη
Μελαγχολία του Ιάσονος Κλεάνδρου· ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.
Τα επικίνδυνα
Όταν αρχίζεις να ξεφυλλίζεις το «Επάγγελμα: Ποιητής» το πρώτο πράγμα που σε μαγεύει είναι τα εξαίσια έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως μετά και σε εκπλήσσει ευχάριστα είναι το πόσο καλά δένουν αυτά τα έργα με τα αντίστοιχα ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή. Η δύναμη που εκπέμπει ο λόγος δένεται με την δύναμη που εκπέμπει η εικόνα γεννώντας σου έντονα συναισθήματα ωθώντας το νου σου σε εξερευνήσεις απολαυστικές. Εξερευνήσεις του λόγου, των γραμμών, των λέξεων, των χρωμάτων, των υφών, των μορφών… Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως αντί η εικόνα να πατρονάρει τις διαδρομές του νου μετά την ανάγνωση του κάθε ποιήματος όχι μόνο δεν κάνει αυτό, αλλά αντίθετα εργάζεται προσθετικά με τον λόγο αυξάνοντας την νοητική και συναισθηματική ώθηση. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο μιας και τόσο ο μεγάλος μας ποιητής όσο και ο καταξιωμένος και αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών με όλη τη σημασία των λέξεων!
Η ανάγνωση του λευκώματος αυτού είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και των χρωμάτων. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει σίγουρα να το συμπεριλάβετε στην συλλογή σας. Και μη νομίζετε ότι θα το αφήσετε στη βιβλιοθήκη σας να στέκεται. Είμαι σίγουρος ότι συχνά πυκνά θα το κατεβάζετε για να το ξεφυλλίσετε για να ταξιδέψετε με τα ποιήματα και τα εικαστικά του. Θαρρώ επίσης πως θα πρέπει να το εντάξετε στις πρώτες επιλογές σας όταν πρόκειται να κάνετε δώρο κάποιο βιβλίο. Είναι ένα δώρο που θα το εκτιμήσει δεόντως όποιος κι αν είναι ο παραλήπτης του!