Υπόθεση βιβλίου
Η Ακουιτανία, στις αρχές του 12ου αιώνα μ.Χ. και όχι μόνο, είναι η πιο πλούσια περιοχή του χώρου που στις μέρες μας αποτελεί την Γαλλική επικράτεια. Ανώτατος άρχοντας της περιοχής είναι ο Δούκας Γουλιέλμος Ι’, πρωτότοκος γιος και διάδοχος του Γουλιέλμου Θ’ του Τραβαδούρου. Την ίδια περίοδο στο θρόνο της φτωχικής Ιλ ντε Φρανς, στο Παρίσι, είναι στρογγυλοκαθισμένος -και λόγω κιλών- ο Λουδοβίκος ΣΤ’ ο Μαχητής, ή κατά το γνωστότερο Λουδοβίκος ΣΤ’ ο Παχύς.
Το 1137 έμελλε να είναι η τελευταία χρονιά επί γης και για τους δύο άνδρες. Και μάλιστα, δεν πέθαναν μόνο την ίδια χρονιά αλλά και με τον ίδιο -όπως αποδείχθηκε μετά από πολλά χρόνια- τρόπο… δηλητηριάστηκαν με μια πολύ σπάνια θανατηφόρα ουσία, που ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν πως να την παράγουν. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, έχουμε μακρύ δρόμο να βαδίσουμε.
Προς το παρόν τα μάτια όλων είναι στραμμένα στους διαδόχους. Αρχόντισσα πλέον της Ακουιτανίας είναι η Ελεονώρα και βασιλιάς στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Ζ’. Ως αποτέλεσμα διαφόρων πολιτικών και μη ζυμώσεων, οι δύο αυτοί νεαροί διάδοχοι ήλθαν εις γάμου κοινωνία, ενώνοντας έτσι τον πλούτο με την αίγλη και την δύναμη του Θρόνου.
Όσο για την κατοικία του βασιλικού πλέον ζεύγους; Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το Παλέ ντε λα Σιτέ…
…
Ο Λουδοβίκος μού άπλωσε το χέρι του καθώς έβγαινα απ’ την άμαξα. Ένας από τους στρατιώτες του έβαλε, γρήγορα και ήσυχα, το κούτσουρο από ξύλο ελιάς για να κατέβω, και το έκανα, κρύβοντας την απογοήτευσή μου στη θέα του καινούργιου μου σπιτιού.
Το παλάτι δεν είχε καμία σχέση με τα κάστρα μας στο Πουατιέ ή στο Μπορντό. Ήταν ένα τραχύ, ανθεκτικό κτίριο, άψυχο σχεδόν. Η υγρασία της πέτρας και οι χλοϊσμένες γωνίες και τα σκαλοπάτια ασχήμαιναν το Παλέ ντε λα Σιτέ.
…
Η Ελεονώρα είναι μια γυναίκα της δράσης, οξύνους, αλλά ολοκληρωτικώς άπειρη στα πολιτικά παιχνίδια και στις τεχνικές “επιβίωσης” σε μια βασιλική αυλή. Ο Λουδοβίκος απ’ την άλλη είναι ένας ήπιος χαρακτήρας που ως δευτερότοκος γιος του βασιλιά προοριζόταν να γίνει κληρικός, κάτι που θα έκανε με μεγάλη χαρά.
Και οι δύο θα πρέπει να καταφέρουν να επιβιώσουν στην νέα τους θέση, να φέρουν απογόνους και δη άρρενες, να ενώσουν τις δύο κατά βάση αντιμαχόμενες περιοχές του κράτους και να χτίσουν κάτι στέρεο πάνω στο σαθρό έδαφος που είχαν ετοιμαστεί για εκείνους από την τύχη και όχι μόνο!
Οι προκλήσεις είναι πολλές, η αγάπη τους χλιαρή αλλά η πίστη στις αρχές και στα θέλω τους ισχυρότερη παρά ποτέ. Θα είναι αυτό αρκετό για να φέρουν εις πέρας ο καθένας την “αποστολή” του; Θα βρουν συμμάχους στον αγώνα τους; Τι ρόλο θα παίξουν οι Δούκες αλλά και η Αγία Έδρα στην κοινή πορεία του Λουδοβίκου και της Ελεονώρας; Και, τελικά, οι βασιλείς δικαιούνται να έχουν προσωπική ζωή ή οφείλουν ψυχή τε και σώματι να υπηρετούν την ιδιότητά τους;
Αγοράστε το «Ελεονώρα της Ακουιτανίας», της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι, κάνοντας κλικ εδώ!
Κριτική και εντυπώσεις
Σε αυτή την κριτική θα ήθελα να ξεκινήσω λίγο ανορθόδοξα, από το τέλος του βιβλίου. Εκεί κάπου στις τελευταίες σελίδες, υπάρχει το “Σημείωμα της Συγγραφέως”, στο οποίο μεταξύ άλλων η Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι αναφέρει:
…
Η ζωή της Ελεονώρας της Ακουιτανίας θα έδινε υλικό για να γράψει κάνεις όχι ένα βιβλίο αλλά ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Υπήρξε ασυνήθιστα μακρόβια, αφού πέθανε στα 82 της χρόνια στη μονή Φοντεβρό, αποσυρμένη πλέον από τον δημόσιο βίο.
Όταν ξεκίνησα να μελετώ τη βιογραφία της, συνειδητοποίησα πως δε θα επαρκούσε ένα μυθιστόρημα παρά μόνο για μια περίοδο της ζωής της, τόση έντονη ήταν. Οπότε επέλεξα τα πρώτα της χρόνια, που εκτείνονται από τον θάνατο του πατέρα της ως την επιστροφή της από τους Αγίους Τόπους.
…
Έτσι λοιπόν, δώδεκα χρόνια (1137-1147) από τον κοινό βίο της Ελεονώρας της Ακουιτανίας και του Λουδοβίκου Ζ’, ξεδιπλώνονται στις 429 σελίδες του ιστορικού μυθιστορήματος «Ελεονώρα της Ακουιτανίας – Aquitania». Αληθινά γεγονότα πλέκτηκαν αριστοτεχνικά με φανταστικά, από την μαιτρ του είδους Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι – Eva Garcia Saenz de Urturi.
Το “πλέξιμο” αυτό είναι το ένα από τα δύο σκέλη της δημιουργίας ενός επιτυχημένου ιστορικού μυθιστορήματος. Όπως ήδη αναφέραμε η συγγραφέας φημίζεται τόσο για την ικανότητά της να συνδυάζει το ψευδές με το αληθινό, όσο και για το ταλέντο της να “ζωγραφίζει” με την πένα της ολόκληρους κόσμους με απίστευτη λεπτομέρεια και πιστότητα.
Το δεύτερο σκέλος είναι η ιστορική έρευνα. Όσο πιο βαθιά έχει εντρυφήσει ο συγγραφέας στα ιστορικά ντοκουμέντα τόσο η πλοκή του έργου του, άλλα και οι πράξεις των ηρώων του, θα είναι πιο κοντά στα όσα είχαν πραγματικά συμβεί τότε. Ε, λοιπόν, η έρευνα που έχει κάνει η Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι μόνο με μια λέξη μπορεί να περιγραφεί… “Απίστευτη”! Δεν έχει ερευνήσει μόνο τα σημαντικά γεγονότα και τον χαρακτήρα των κεντρικών ηρώων της, αλλά έχει ψάξει και έχει βρει λεπτομέρειες τόσο για τον τόπο δράσης αυτών όσο και για να ήθη και έθιμα της εποχής… μέχρι συνταγές μαγειρικής του ευρωπαϊκού μεσαίωνα έχει ανακαλύψει! Αξίζει πραγματικά να διαβάσετε με προσοχή την βιβλιογραφία που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου.
Κι αν αξίζει να διαβάσετε την βιβλιογραφία, φανταστείτε πόσο αξίζει να διαβάσετε το ίδιο το έργο! Το ιστορικό μυθιστόρημα «Ελεονώρα της Ακουιτανίας», της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι, είναι ένα από τα πιο πλήρη και διαφωτιστικά πονήματα του είδους του που θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία.
Οι λάτρεις του είδους είμαι βέβαιος ότι το έχουν ήδη αποκτήσει και το έχουν απολαύσει. Τα έργα της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι γίνονται εξάλλου best sellers από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας τους. Απευθυνόμενους στους φίλους “βιβλιοφάγους” που δεν γνωρίζουν την συγγραφέα θα ήθελα να πω… “παιδιά τρέξτε”! Είναι εκπληκτική πένα και τα έργα της λάμπουν στον ουρανό της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Θα την λατρέψετε!
Οπισθόφυλλο:
Πάλεψε σαν λιοντάρι. Όρμα σαν αετός. Τσίμπα σαν σκορπιός.
1137. Ο δούκας της Ακουιτανίας –της πιο περιζήτητης περιοχής της Γαλλίας– βρίσκεται νεκρός στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλεται ο θάνατός του. Η κόρη του, Ελεονώρα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση και γι’ αυτό παντρεύεται τον γιο αυτού που πιστεύει πως είναι ο δολοφόνος του: του Λουδουβίκου ΣΤ΄ του Παχέος, βασιλιά της Γαλλίας.
Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, ο Λουδοβίκος πεθαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Ελεονώρα, με τη συνδρομή των γάτων της Ακουιτανίας –των επικών κατασκόπων του δουκάτου–, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιον ευνοεί η στέψη δυο άπειρων παιδιών στον θρόνο…
Ένα καθηλωτικό ιστορικό θρίλερ που διατρέχει έναν αιώνα γεμάτο βεντέτες, αιμομιξίες και πολέμους. Κι ένα σκοτεινό μυστήριο γύρω από τρεις ζωές που θα σφυρηλατήσουν το μέλλον αυτού που σήμερα ονομάζεται Ευρώπη.
Η συγγραφέας της επιτυχημένης ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ επιστρέφει!
Αγοράστε το «Ελεονώρα της Ακουιτανίας», της Εύας Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι, κάνοντας κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Aquitania
Συγγραφέας
Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι
Eva Garcia Saenz de Urturi
Μετάφραση
Αγγελική Βασιλάκου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Φεβρουάριος 2022
Αριθμός σελίδων
429
ISBN
978-618-01-4266-2