Υπόθεση βιβλίου
Η Ελίζαμπεθ, στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της, συνειδητοποιεί πως δεν της προσφέρει ικανοποίηση τίποτα από όσα περιλαμβάνει η μέχρι τώρα ζωή της. Από τα πιο σημαντικά, όπως ο γάμος της, μέχρι τα πιο ασήμαντα, όπως κάποια συσκευή του πολυτελούς σπιτιού της.
…
Τι καταστροφή! Πως μπορούσα να δείξω τόσο εγκληματική ηλιθιότητα, ώστε να μπω μέχρι τα μπούνια στο γάμο μόνο και μόνο για να χωρίσω; Είχαμε αγοράσει αυτό το σπίτι πριν από ένα μόλις χρόνο. Μου άρεσε. Γιατί λοιπόν στοίχειωνα κάθε βράδυ τα δωμάτια θρηνώντας σαν την Ηλέκτρα; Δεν καμάρωνα για όσα είχαμε αποκτήσει; Το κυριλέ σπίτι στη Χάντσον Βάλεϊ, το διαμέρισμα στο Μανχάταν, τις οκτώ τηλεφωνικές γραμμές, τους φίλους, τα πικ-νικ, τα πάρτι, τα Σαββατοκύριακα που περνούσαμε αλωνίζοντας στους διαδρόμους κάποιου πολυκαταστήματος της επιλογής μας, αγοράζοντας με πιστωτική ακόμα περισσότερες συσκευές; Είχα συμμετάσχει ενεργά σε κάθε στιγμή δημιουργίας αυτής της ζωής. Γιατί λοιπόν ένιωθα ότι δεν μου ταίριαζε τίποτα;
…
Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση σε τέτοια “γιατί”. Ακόμα όμως και να υπάρχει, λίγη σημασία έχει, αφού αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι να αλλάξεις αυτό ή αυτά που σε κάνουν δυστυχισμένο.
Έτσι μάλλον σκέφτηκε η Ελίζαμπεθ και αποφάσισε να στρίψει την πλώρη του καραβιού της ζωής της κατά εκατόν ογδόντα μοίρες. Αποφάσισε να φύγει από την πατρίδα της και να ταξιδέψει για δώδεκα μήνες. Η ετήσια αυτή περιπλάνηση θα ήταν χωρισμένη σε τρία τμήματα, στο κάθε ένα από τα οποία θα έδινε τέσσερις μήνες.
Πρώτος σταθμός αυτού του ταξιδιού ζωής αποφάσισε ότι θα είναι η Ιταλία, όπερ και εγένετο!
…
Τώρα λοιπόν είμαι κάτοικος της Ρώμης. Το διαμέρισμα που βρήκα είναι ένα ήσυχο στούντιο σε ένα ιστορικό κτίριο, μερικά τετράγωνα από την Σκαλινάτα, τυλιγμένο στις γοητευτικές σκιές των φίνων κήπων Μποργκέζε, στο δρόμο από την Πιάτσα ντελ Πόπολο, όπου οι αρχαίοι Ρωμαίοι έκαναν αρματοδρομίες.
…
Εκεί, έχει σκοπό να μάθει να μιλάει την ιταλική γλώσσα -που λάτρευε- και θα αφιερώσει τον χρόνο της στην απόλαυση των μικρών επίγειων “αμαρτιών”. Ποιών αμαρτιών; Να, για παράδειγμα το φαγητό, το κρασί, τα παγωτά αλλά και ό,τι άλλο υλικό ή μη, έχει να της προσφέρει η χώρα και οι κάτοικοί της, που θα φέρει ευφορία στην ψυχή της. Τέσσερις μήνες αφιερωμένοι στις απολαύσεις των αισθήσεων!
Επόμενος σταθμός η Ινδία και πιο συγκεκριμένα ένα Άσραμ…
…
Έξω από τους τοίχους του επικρατεί σκόνη και φτώχεια. Μέσα είναι γεμάτο αρδευόμενους κήπους, παρτέρια με λουλούδια, κρυμμένες ορχιδέες, κελαηδίσματα πουλιών, μάγκο, αρτόδεντρα, φιστικιές, φοινικιές, μανόλιες και ινδικές συκιές. Τα κτίσματα είναι όμορφα, αν και όχι πολυτελή. Υπάρχει μία απλή τραπεζαρία σε στυλ καφετέριας. Επίσης, μία πλούσια βιβλιοθήκη, με πνευματικά κείμενα από την παγκόσμια θρησκευτική παράδοση. Υπάρχουν δύο «σπήλαια» διαλογισμού, δύο σκοτεινά και ήσυχα υπόγεια με αναπαυτικές μαξιλάρες, ανοιχτά μέρα νύχτα μόνο για να κάνεις διαλογισμό.
…
Σκοπός εδώ είναι η πνευματική αφύπνιση και καλλιέργεια! Λιτή καθημερινότητα, γεμάτη αυστηρές ασκήσεις γιόγκα και όχι μόνο. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από την ζωή που έκανε στην μεσογειακή χώρα. Αν κατάφερνε να συναντήσει και την Γκουρού της θα ένιωθε ακόμα μεγαλύτερη χαρά, αλλά αυτό δυστυχώς δεν συνέβη τους τέσσερις μήνες που έζησε εκεί.
Τρίτος και τελευταίος σταθμός αυτής της μακράς περιπλάνησης το Μπαλί, η Ινδονησία. Είχε βρεθεί εκεί πριν από δύο χρόνια και ένας “μάγος” της είχε προσφέρει ανοικτή πρόσκληση να μείνει μαζί του ένα διάστημα που εκείνη θα επωφελούνταν από την σοφία του και εκείνος από το ότι θα του έκανε η Ελίζαμπεθ μαθήματα αγγλικών. Όμως…
…
Τα νέα είναι τόσο άσχημα που καταντούν αστεία. Τι θα κάνω τώρα στο Μπαλί; Δεν ξέρω πώς ακριβώς φανταζόμουν την καινούργια μου συνάντηση με τον Κετάτ, αλλά ήλπιζα ότι θα ήταν ένα είδος σούπερ καρμικής, δακρύβρεχτης επανένωσης. Και ενώ είναι αλήθεια πως φοβόμουν μήπως είχε πεθάνει, δεν είχα σκεφτεί ότι, αν ζούσε ακόμα, μπορεί να μη με θυμόταν καθόλου. Ωστόσο τώρα, το να φαντάζομαι ότι η πρώτη μας συνάντηση θα ήταν γι’ αυτόν τόσο αξιομνημόνευτη όσο και για μένα φαίνεται το άκρον άωτον της βλακείας. Πραγματικά, ίσως έπρεπε να το είχα σχεδιάσει καλύτερα.
…
Ο σοφός Σόλωνας όμως δεν είχε πει… Μηδένα προ του τέλους μακάριζε;
Αγοράστε το «Eat pray love», της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, κάνοντας κλικ εδώ!
Κριτική και εντυπώσεις
Το αυτοβιογραφικό «Eat pray love», της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εκδοτικά φαινόμενα της εποχής μας. Έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερα από δώδεκα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να υποδύεται η Τζούλια Ρόμπερτς.
Η Αμερικανίδα συγγραφέας, στο βιβλίο αυτό, περιγράφει με λεπτομέρειες δώδεκα μήνες που πέρασε μακριά από τις ΗΠΑ. Είναι το χρονικό ενός ταξιδιού με τρεις σταθμούς: την Ιταλία, την Ινδία και την Ινδονησία. Ενός ταξιδιού που αποφασίστηκε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής της, ακριβώς μετά από ένα ψυχοφθόρο διαζύγιο.
Οι κριτικοί βιβλίων ανά τον κόσμο έχουν γράψει εγκωμιαστικότατα άρθρα και χιλιάδες αναγνώστες διατείνονται ότι το βιβλίο αυτό τους άλλαξε κυριολεκτικά την ζωή! Αυτός είναι και ο λόγος -μαζί με το γεγονός των υψηλών πωλήσεων- που το βιβλίο κυκλοφόρησε και σε μια δεύτερη επετειακή έκδοση, μία δεκαετία μετά την πρώτη κυκλοφορία του.
Προσωπικά δεν μου έκανε και τόσο καλή εντύπωση. Μου φάνηκαν υπερβολικά εκτενείς οι αναφορές στα συναισθήματα της συγγραφέως κατά την διάρκεια του ταξιδιού της και ταυτόχρονα υπερβολικά φτωχές οι περιγραφές σε εικόνες αλλά και σε κάθε τι που είχε να κάνει με τα όσα υπήρχαν γύρω της, εκτός της!
Αυτό όμως είναι η υποκειμενική άποψη μου! Μπορεί σε εσάς να λειτουργήσει το ανάγνωσμα αυτό όπως σε τόσους άλλους αναγνώστες του. Έστω και για να έχετε μια “από πρώτο χέρι” άποψη του φαινομένου «Eat pray love», δεν είναι κακό να το διαβάσετε. Ποτέ δεν ξέρεις άλλωστε, πως θα “μιλήσει” στη ψυχή σου ένα έργο τέχνης και δη ένα βιβλίο!
Οπισθόφυλλο:
Επετειακή έκδοση ενός από τα πλέον αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία της εποχής μας.
Στα τριάντα της η Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ είχε όλα όσα υποτίθεται ότι θέλει μια σύγχρονη γυναίκα: σύζυγο, σπίτι στην εξοχή, επιτυχημένη καριέρα. Όμως αντί να νιώθει ευτυχισμένη και ικανοποιημένη, βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση και πανικό. Η ζωή της ήταν κενή. Η συγγραφέας εξιστορεί πώς άφησε πίσω όλες αυτές τις επίπλαστες ενδείξεις ευτυχίας με σκοπό να ταξιδέψει για να ανακαλύψει τον πραγματικό της εαυτό.
Ένα συναρπαστικό και γοητευτικό ταξίδι με φόντο τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς: ανεμελιά και απόλαυση της στιγμής στην Ιταλία, αφοσίωση στην Ινδία, εσωτερική γαλήνη και πραγματική αγάπη στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Το Eat Pray Love άγγιξε τον κόσμο και άλλαξε αμέτρητες ζωές. Ενέπνευσε και έδωσε δύναμη σε εκατομμύρια αναγνώστες να αναζητήσουν και να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τώρα αυτό το αγαπημένο και συναρπαστικό βιβλίο επιστρέφει σε μια προσεγμένη επετειακή έκδοση, η οποία συμπληρώνεται από έναν νέο πρόλογο της συγγραφέως, με σκοπό να προσελκύσει μια ολόκληρη καινούρια γενιά θαυμαστών.
Κι αν η ζωή σου σου ανήκει; Ποτέ δεν είναι αργά να το ανακαλύψεις!
Αγοράστε το «Eat pray love», της Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, κάνοντας κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Eat pray love
Συγγραφέας
Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ
Elizabeth Gilbert
Μετάφραση
Φανή Πανταζή
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιανουάριος 2008 (πρώτη έκδοση)
Ιανουάριος 2019 (επετειακή έκδοση με νέο πρόλογο από τη συγγραφέα)
Αριθμός σελίδων
564
ISBN
978-618-02-1294-5