Υπόθεση βιβλίου
Ζούσε κάποτε, πριν από χρόνους πολλούς, σε ένα χωριό της Μάντσας στην Ισπανία ένας ευγενικός άρχοντας γύρω στα πενήντα, ο σινιόρ Κιχάδα. Ο ήρωας της ιστορίας μας ήταν πολύ αδύνατος και του άρεσε ιδιαίτερα να περιποιείται τον εαυτό του.
…
Γιορτή ή καθημερινή, ο άρχοντας αυτός φορούσε ρούχα ραμμένα από τα πιο όμορφα υφάσματα. Στο σπίτι του ζούσε η ανιψιά του και η οικονόμος του και για τα χωράφια του είχε καλό βοηθό να τα φροντίζει, να τρυγάει τα αμπέλια του αλλά να σελώνει και το άλογό του. Η μεγαλύτερη όμως αγάπη του σινιόρ Αλόνσο Κιχάδα ήταν το διάβασμα. Του άρεσε τόσο μα τόσο πολύ να διαβάζει ιπποτικά μυθιστορήματα, που αρκετές φορές αναγκάστηκε να πουλήσει μέρος της γης του, ώστε να αγοράσει πολλά πολλά βιβλία.
…
Κόντευε έτσι να χάσει πια και τον νου του, επειδή το κεφάλι του είχε γεμίσει με ηρωισμούς, μονομαχίες, ρομαντικές αγάπες, θανάσιμα τραύματα και άλλα τέτοια απίθανα.
…
Από τον πολύ ηρωισμό και τον πολύ ρομαντισμό, του γεννήθηκε μια ιδέα! Μια τρελή ιδέα! Αποφάσισε να γίνει περιπλανώμενος ιππότης! Να καβαλήσει το άλογό του και να διορθώσει όλα τα στραβά και τα άδικα του κόσμου τούτου και φυσικά να δοξαστεί και να αναγνωριστεί για αυτόν του τον αγώνα! Και όχι μόνο εκεί στα πέριξ της πόλης του! Η φήμη του, θα ήθελε να εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου.
Έβγαλε λοιπόν την παλιά σκουριασμένη και μουχλιασμένη πανοπλία των προγόνων του, από την αποθήκη και άρχισε να την καθαρίζει με μανία. Ένωσε και με τρόπο παράδοξο κομμάτια μετάλλου, ώστε να φτιάξει μια περικεφαλαία, που θα τον προστάτευε από όλους τους κινδύνους. Βάφτισε και το θλιβερό ψωράλογό του με όνομα βαρύ κι ασήκωτο, και το είπε Ροσινάντε και όλα ήταν έτοιμα εκτός… Εκτός από το όνομα του ίδιου, που καθόλου δεν τον ικανοποιούσε σαν ιπποτικό. Το σκέφτηκε λοιπόν ξανά και ξανά και βρήκε το πιο ιπποτικό όνομα που να περιέχει και το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του, ώστε να γίνει κι αυτή μαζί του κοσμοξακουσμένη. Και το όνομα αυτού; κρατηθείτε! Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα! Μη μου πείτε; δεν είναι πολύ ιπποτικό;
Τι έλειπε ακόμη; Ε, να, όλοι οι ιππότες είχαν μια αγαπημένη, για να της αφιερώνουν τις νίκες τους. Ο Δον Κιχώτης μας όμως δεν είχε καμία. Ποιό το πρόβλημα; Εδώ και χρόνια είχε δει μια κοπέλα από ένα κοντινό χωριό πολύ όμορφη. Τι κι αν την έλεγαν με το καθόλου αρχοντικό όνομα Αλδόνζα Λορέντσο; Ο άρχοντάς μας την βάφτισε με ένα πολύ αρχοντικό αν θέλετε να ξέρετε. Δουλτσινέα του Τομπόζο και δέσποινα των λογισμών του, ήταν το νέο της όνομα και ιδιότητα.
Διαβάζοντας τους νόμους της ιπποσύνης, βρήκε πως αναγκαίο και απαραίτητο ήταν κάποιος να τον χρίσει ιππότη! Ποιός όμως;
…
αποφάσισε να περάσει την πρώτη νύχτα της περιπλάνησής του στο πρώτο χάνι που συνάντησε στον δρόμο του και να ζητήσει από τον χανιτζή να τον χρίσει ιππότη. Εκείνος κατάλαβε την τρέλα του πελάτη του και δέχτηκε, αφού όμως πρώτα του έδωσε πολύτιμες συμβουλές: να έχει πάντα μαζί του χρήματα, άσπρα πουκάμισα και μια κασετίνα με αλοιφές για να γιατρεύονται οι πληγές που θα του χάριζαν οι μάχες στο όνομα της ιπποσύνης.
…
Με τις απίστευτα χρήσιμες αυτές συμβουλές, την καρπαζιά στο σβέρκο και το ελαφρύ χτύπημα στον ώμο από τον χανιτζή μετά την αγρυπνία των όπλων, τις ευχές των κοριτσιών της συντροφιάς για νίκες στις μάχες και ευτυχία στην ζωή του ξεκίνησε ο Δον Κιχώτης την πρώτη του αναζήτηση για να εξασκήσει την καθ’ όλα σωστή του ιπποσύνη.
Πριν όμως έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι του για να πάρει αυτά που του είχε ορίσει ο χανιτζής και κάτι ακόμα! Πήρε και έναν ιπποκόμο για να τον βοηθά στον ηρωισμό του. Και η πρώτη περιπέτεια δεν άργησε να φανεί. Ένας νεαρός έφηβος ήταν δεμένος σε μια βελανιδιά και ένας χωριάτης τον χτυπούσε με μανία.
…
Δειλέ ιππότη! του φώναξε αμέσως. Είναι άπρεπο να χτυπάς έναν ανυπεράσπιστο!
…
Ε, και αφού τον διαβεβαίωσε ο χωρικός ότι θα ελευθέρωνε τον μικρό και θα του έδινε και τα μεροκάματα που του χρωστούσε, απόλυτα ικανοποιημένος έφυγε ο ιππότης μας. Έφυγε λίγο πριν ξανακουστούν οι κραυγές του άμοιρου μικρού που ξανάτρωγε βουρδουλιές από το αφεντικό του που δεν ήθελε να τον πληρώσει.
Και οι καταπληκτικοί ηρωισμοί του Δον Κιχώτη και του ιπποκόμο του Σάντσο Πάντσα, συνεχίστηκαν ανάμεσα σε παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα και σε μάχες με ανεμόμυλους και αθώα πρόβατα που κατέληγαν πάντα σε γερό ξύλο τόσο για τον ιππότη όσο και για τον βοηθό του!
[grbk https://www.greekbooks.gr/klasikoi-thisayroi-don-kichotis.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Το μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης», του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, είναι ένα από τα πιο γνωστά κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας!
Διασκευασμένο από την Μαρία Δασκαλάκη, στην σειρά των εκδόσεων Μίνως “Κλασικοί Θησαυροί”, ήρθε για να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο της λογοτεχνίας, ψυχαγωγώντας τους και εξάπτοντάς τους την φαντασία!
Τόσο η εκπληκτική εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη όσο και η προσεγμένη διασκευή της Μαρίας Δασκαλάκη, θα κάνουν τους μικρούς αναγνώστες πιστούς θαυμαστές του!
Ίσως μάλιστα να θελήσουν και να διαβάσουν και την πλήρη έκδοσή του -όταν μεγαλώσουν λιγάκι ακόμα- βουτώντας έτσι στην μαγεία της κλασικής λογοτεχνίας!
Οπισθόφυλλο:
Η σειρά Κλασικοί Θησαυροί συλλέγει τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας και της ελληνικής λογοτεχνίας, και τα παρουσιάζει διασκευασμένα για παιδιά ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ!
Όταν ο Ισπανός άρχοντας Αλόνσο Καιάδα αρχίζει να διαβάζει ιπποτικά μυθιστορήματα, το μυαλό του πλημμυρίζει από μονομαχίες, πληγές, ιπποτικές πράξεις και τσακωμούς. Αλλάζει τότε το όνομά του σε Δον Κιχώτη, βαφτίζει το άλογό του Ροσινάντε, παίρνει για ιπποκόμο τον γείτονά του, Σάντσο Πάντσα, και ξεκινά για να διορθώσει κάθε λογής αδικία που γινότανε στον κόσμο. Ο Δον Κιχώτης, ερωτευμένος πάντα με τη Δουλτσινέα του, μπλέκεται σε ένα σωρό περιπέτειες μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και αφιερώνει σε αυτήν όλες του τις νίκες.
Το σημαντικότερο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες αποτελεί ένα ταξίδι στην Ισπανία του 16ου αιώνα και συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μεταφρασμένο σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες.
[grbk https://www.greekbooks.gr/klasikoi-thisayroi-don-kichotis.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Δον Κιχώτης
Don Quixote
Συγγραφέας
Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Miguel de Cervantes
Διασκευή
Μαρία Δασκαλάκη
Εικονογράφηση
Θάνος Τσίλης
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιανουάριος 2020
Αριθμός σελίδων
36
ISBN
978-618-02-1094-1
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη