Είναι δύσκολο να ζω στη σκιά της. Προχθές το βράδυ, στην παράσταση της Σχολής Μπαλέτου, τη στιγμή που όλοι τη χειροκροτούσαν όρθιοι, εγώ ήθελα να ανοίξει η γη και να με καταπιεί.
Ήθελα κι εγώ να τη χειροκροτήσω, φωνάζοντας με ενθουσιασμό. Την ίδια στιγμή όμως, ήθελα να σηκωθώ και να φύγω τρέχοντας από την αίθουσα. Όλα μαζί τα ήθελα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου ακόμα και να ανεβαίνει στη σκηνή και να τη χαστουκίζει, να την κάνει σκόνη και να την εξαφανίζει, και ύστερα να… απολαμβάνει το χειροκρότημα.
Όμως, την ώρα που δεκάδες τρελές ιδέες περνούσαν από το μυαλό μου, εκείνη ζούσε στιγμές προσωπικού θριάμβου.
…
Έτσι είναι η ζωή της Αλίκης, γεμάτη επιτεύγματα και προσωπικές νίκες. Γεμάτη θριάμβους και αφορμές για να κερδίζει τον θαυμασμό όλων. Η τέλεια κόρη, σοβαρή, τακτική, άριστη μαθήτρια, άριστη σε ότι καταπιάνεται…
Από την άλλη, η Μαρία, η μικρότερή της αδερφή, νιώθει πως η ζωή είναι γεμάτη ανισότητες. Αγαπά την ακαταστασία και της έχει χαρίσει το δωμάτιό της ώστε να βασιλεύει εκεί. Την ώρα του μαθήματος είτε μιλά με τον διπλανό της -σε ποιόν φτάνουν άραγε τα διαλείμματα για να τα πει όλα;- είτε ονειροπολεί. Πάντως αφηρημένη είναι σίγουρα! Της έχουν κολλήσει και την ρετσινιά πως είναι τεμπέλα…
…
…σαν τον καημένο τον τζίτζικα, που του κόλλησε η ρετσινιά ότι δε δούλευε.
Στο παραμύθι συνέβη ο,τι ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Η ρετσινιά του έμεινε για πάντα, του ¨”κόλλησε” δηλαδή, και δεν έκανε καμία προσπάθεια να το αλλάξει αυτό. Την αποδέχτηκε τη μοίρα του ο δόλιος. Ενώ ο μέρμηγκας έμεινε στην ιστορία ως δουλευταράς και κανείς δεν ξέρει -ούτε θα μάθει ποτέ- αν είναι αλήθεια έτσι.
…
…μα η Μαρία σίγουρα δεν είναι τεμπέλα. Έχει απλά μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής, που ο ενήλικος περίγυρός της αδυνατεί να καταλάβει κι εκείνη δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει. Οι επιδόσεις της στα μαθήματα είναι σε ελεύθερη πτώση και μοιραία έρχονται σε σύγκριση με τα άριστα -ή τα σχεδόν άριστα- που μαζεύει με το τσουβάλι η Αλίκη. Όταν δε, έρχεται η μαύρη μέρα που στα σχολεία δίνουν τις βαθμολογίες… τότε η μητέρα των κοριτσιών δέχεται πραγματικά σκωτσέζικα ντους από τους καθηγητές που την ενημερώνουν για την πρόοδό τους, και όχι μόνο. Είναι η μέρα που μαθαίνουν οι γονείς για τη συμπεριφορά μέσα στην τάξη και για τη Μαρία όλοι λίγο πολύ, ή και πάρα πολύ, μεταφέρουν τα παράπονά τους.
Όμως το σχολείο τους έχει και έναν φύλακα άγγελο, τον επιστάτη, τον κυρ-Αντώνη. Εκείνος όχι μόνο γνωρίζει όλα τα παιδιά με το όνομα, τον χαρακτήρα τους και τις σχέσεις τους μεταξύ τους, αλλά μπορεί να “διαβάσει” με τη μια τα συναισθήματα και τις σκέψεις στα πρόσωπά τους. Τα προσέχει, τα φροντίζει, ακούει τους προβληματισμούς τους, τα εμψυχώνει, και πάντα έχει τη σωστή συμβουλή να τους δώσει και να ελαφρύνει τις μαύρες σκέψεις τους. Με μια μεταδοτική ηρεμία φροντίζει και για πρακτικά θέματα: έχει το νου του να δουλεύουν όλα ρολόι, απομακρύνει τους εξωσχολικούς, κρατάει το κυλικείο…
Τις ώρες του σχολείου η Μαρία μιλά μαζί του συχνά, ανοίγεται, εμπιστεύεται τα λόγια και τις κρίσεις του που έχουν άφθονη τροφή για σκέψη και την κάνουν να βλέπει από πολλές οπτικές γωνίες τα γεγονότα. Στο σπίτι η Μαρία έχει τη γιαγιά Δωροθέα, η οποία αν και δεν είναι πραγματική γιαγιά της, συναισθηματικά σίγουρα έχει αυτή τη τιμητική θέση. Η γιαγιά Δωροθέα ζει στο ισόγειο της πολυκατοικίας τους και είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει, να αναλύσει, να χαμογελάσει, να βοηθήσει, να χαρίσει και βασικά να γνοιαστεί και να ακούσει τα κορίτσια, τα οποία υπεραγαπά. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο κυρ-Αντώνης και η γιαγιά Δωροθέα καλύπτουν όποιο κενό συνεννόησης και κατανόησης η Μαρία -είτε λόγω ιδιότητας, είτε λόγω περιορισμένου χρόνου- έχει με τους γονείς της.
Η επαφή των δύο κοριτσιών με κάποιο εξωσχολικό νεαρό θα τις φέρει αντιμέτωπες με ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και θα βάλει σε δοκιμασία τόσο τη σχέση τους όσο και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους. Η σκληρή μάχη που θα δώσουν με τον κόσμο των ναρκωτικών θα τις κάνει να διαπιστώσουν πόσο αγαπάει η μία την άλλη, θα ωριμάσει τον χαρακτήρα τους και θα τους φανερώσει πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια ανθρώπων που σε αγαπούν πραγματικά είτε αυτοί βρίσκονται μέσα είτε έξω από το οικογενειακό σου περιβάλλον.
Το «Δεν είμαι η αδελφή μου» της Μαίρης Σάββα – Ρουμπάτη είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα που διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα χαρίζοντας πολύτιμες γνώσεις, σκέψεις και προβληματισμούς στους έφηβους αναγνώστες. Γεμάτο έμπνευση και αμεσότητα αναδεικνύει προβλήματα και καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα συχνότατα στο σχολείο, στην οικογένεια, στο ίντερνετ, στις παρέες, παντού. Υποψιάζει τον νεαρό αναγνώστη για τις παγίδες που βρίσκονται γύρω του και δύσκολα μπορεί μόνος του να διακρίνει μέσα στον ενθουσιασμό της ηλικίας του, χωρίς ηθικολογίες και περιττές υπερβολές, απαλά μα σταθερά.
Το «Δεν είμαι η αδελφή μου» της ταλαντούχας Μαίρης Σάββα – Ρουμπάτη κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 από τις εκδόσεις Μίνωας και όπως ακριβώς γράφει και η συγγραφέας του, αφιερώνεται “στο κάθε παιδί που δεν έχει ακόμη ανακαλύψει πόσο ξεχωριστό είναι”. Συνδυάζει, δε, βαθιά νοήματα, απολαυστική γραφή, περιπέτεια, αγωνία, φρεσκάδα και προβληματισμούς και γράφτηκε για να σας χαρίσει ώρες ψυχαγωγίας αλλά και πολλή τροφή για σκέψη. Διαβάστε το!
[grbk https://www.greekbooks.gr/savva-rubati-meri.person%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Οι συγκρίσεις κάνουν τη ζωή της δεκαπεντάχρονης Μαρίας ανυπόφορη. Τη συγκρίνουν πάντα με το καλύτερο και στον περίγυρό της το καλύτερο είναι η μεγαλύτερη αδελφή της, η Αλίκη. Καταπληκτική στον χορό, άριστη μαθήτρια, όμορφη, τακτική, χρυσοχέρα. Είναι δύσκολο να μεγαλώνουν δύο έφηβες σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όμως, μερικές φορές ο ανταγωνισμός μας βοηθά να βγούμε έξω από τα στενά όρια της οικογένειας…
Η Αλίκη, μαθημένη να είναι «η άριστη», οδηγείται σε μια παγίδα, από αυτές που στήνει η ίδια η ζωή στους εφήβους. Η μικρότερη Μαρία, μολονότι έχει αδυναμίες και βαθιά έλλειψη αυτοπεποίθησης, προσπαθεί να γίνει ο δυνατός κρίκος όταν η αδελφή της βρεθεί σε κίνδυνο. Θα μπορέσει να ξεπεράσει «τις ετικέτες» που της έχουν βάλει;
Ένα μυστήριο σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, ένας άγνωστος νεαρός, το σημείωμα από έναν ανώνυμο αποστολέα, οι υποσχέσεις ενός μεγαλύτερου για το «μεγάλο ταξίδι» δοκιμάζουν τη σχέση των δύο κοριτσιών και τις κάνουν να δουν τη ζωή με άλλα μάτια.
Ολυμπία Κατσένη