Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 430
Ήταν μια ανοιξιάτικη βραδιά στην Ουάσινγκτον, ένα παγερό φθινοπωρινό πρωινό στη Μελβούρνη, η ώρα Γκρίνουιτς ήταν 22.00 ακριβώς, όταν ένας ιός εισέβαλε στα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των απειράριθμων φυλακών της Αυστραλίας και άνοιξε τις κλειδαριές και σε πολλούς άλλους χώρους κράτησης.
Ο ιός χτύπησε αστραπιαία άλλα 117 ομοσπονδιακά σωφρονιστικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, 1.700 φυλακές και πάνω από 3.000 επαρχιακά κέντρα κράτησης. Από όπου περνούσε, ταξίδευε υπόγεια, μυστικά, σαν πυρκαγιά σε δάσος που καίει τις ρίζες των δέντρων. Φθάνοντας στον προορισμό του, δήλωνε την παρουσία του: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΑΣ. Ο ANGEL ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΣ.
[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/276970/s/horis-mnimi/%5D
Οι αρχές εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό για τον «προδότη» και τελικά συλλαμβάνουν μια όμορφη γεροδεμένη τριανταπεντάρα, την Γκαμπριέλ Μπαγιέ, που έχει το ψευδώνυμο Angel.
Γνωστός ως ο τελευταίος αριστερός επιζών δημοσιογράφος της Αυστραλίας, ο Φέλιξ Μουρ κατηγορείται και καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμηση. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται ένας παλιός φίλος, ο Γούντι Τόουνς, πρώην σύντροφος στους εργατικούς αγώνες και νυν εκατομμυριούχος και του αναθέτει να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να σώσει τη ζωή της νεαρής χάκερ Angel που αντιμετωπίζει την έκδοσή της στις ΗΠΑ.
Είναι δυνατόν η Γκαμπριέλ, που κατάφερε να εισχωρήσει στο σύστημα ασφαλείας φυλακών της Αυστραλίας, να γνώριζε ότι θα κήρυσσε κυβερνοπόλεμο στην Αμερική; Θα μπορέσει ο Φέλιξ να την προσεγγίσει και να καταλάβει τις ενέργειές της, δεδομένου ότι πιστεύει πως γεννήθηκε για να γράψει την ιστορία της;
Ο γκριζομάλλης δημοσιογράφος βλέπει τις πολιτικές πεποιθήσεις της Γκάμπι μέσα από τον φακό της ειδικής σχέσης που συνδέει την Αυστραλία με την Αμερική για περισσότερα από 40 χρόνια. Οδηγούμενος από το τραυματικό πλήγμα που είχε υποστεί η χώρα του η Αυστραλία από τους Αμερικανούς συμμάχους το 1975. Είναι ο μόνος που πιστεύει ότι η επίθεση αυτή με τον ιό της Angel ήταν μια επίθεση στις ΗΠΑ ως αντίποινα για τα γεγονότα του 1975.
Αν τα «γεγονότα του 1975» μοιάζουν θολά και αινιγματικά για πολλούς συμπατριώτες του, τότε αυτός έχει απόλυτο δίκιο. Ένας λαός χωρίς μνήμη. Είναι όλα μέρος της «Μεγάλης Αμνησίας». Μια αμετάβλητη αλήθεια μέσα στον χρόνο, όπως και τόσα άλλα.
[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/276970/s/horis-mnimi/%5D
Ο συγγραφέας καθηλώνει τον αναγνώστη με αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, που εξηγεί πολλές πτυχές του σκοτεινού παρόντος της Αυστραλίας. Το 1942 οι Αμερικανοί αναχαίτισαν τους Ιάπωνες στην Αυστραλία αλλά φέρθηκαν σαν κατακτητές προς την κοινωνία της. Και το 1975 με παρέμβαση της CIA, προκάλεσαν μια συνταγματική κρίση που έφερε την πτώση της κυβέρνησης Ουίτλαμ, μιας κυβέρνησης Εργατικών με αριστερό παρελθόν. Αυτή η κυβέρνηση είχε εκλεγεί το 1972 και είχε κάνει σημαντικές τομές: απέσυρε τους Αυστραλούς στρατιώτες από το Βιετνάμ, κατήργησε τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, έδωσε δικαιώματα ιδιοκτησίας στους Αβοριγίνες και άλλα.
Όμως επειδή η Αυστραλία έπαψε να λειτουργεί σαν πελάτης των ΗΠΑ, εκείνη η κυβέρνηση παγιδεύτηκε σε δανεισμούς, συκοφαντήθηκε ανελέητα, τσακίστηκε από την καμπάνια παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Και το χειρότερο: η κοινωνία τα ξέχασε όλα. Αντίθετα ο Πίτερ Κάρεϊ επιμένει να μην ξεχνά…
Το βιβλίο αυτό είναι ένα κάλεσμα προς τους Αυστραλούς συγγραφείς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη συλλογική αμνησία…
Ο Πίτερ Κάρεϊ γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1943. Σπούδασε θετικές επιστήμες. Εργάστηκε για χρόνια σε διαφημιστικές εταιρείες και ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1979 με δύο συλλογές διηγημάτων. Έχει πάρει πολλά βραβεία για τα έργα του. Ζει στη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο. Άλλα έργα του είναι: «Ο παπαγάλος και ο Ολίβιε στην Αμερική», «Η χημεία των δακρύων» και άλλα.
[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/276970/s/horis-mnimi/%5D