Το μυθιστόρημα «Αυλαία» της Αγκάθα Κρίστι – Agatha Christie, είναι το τελευταίο της μυθιστόρημα με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό. Αν και γράφτηκε κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, εκδόθηκε το 1975!
Υπόθεση βιβλίου
Ο λοχαγός Χάστινγκς και ο Ηρακλής Πουαρό έχουν να βρεθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πρώτος στην Αργεντινή και ο δεύτερος στην Αγγλία ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους στην ζωή, αλλά η φιλία τους παρέμεινε το ίδιο δυνατή και αληθινή. Να όμως που έφτασε η στιγμή να ξανασυναντηθούν. Ο δαιμόνιος ντετέκτιβ στέλνει μια πρόσκληση στον καρδιακό του φίλο να επιστρέψει στην Γηραιά Ήπειρο και να τον συναντήσει στο Στάιλς Κωρτ· στο μέρος όπου είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά!
Πράγματι ο Χάστινγκς αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση και σπεύδει να συναντήσει εκ του σύνεγγυς τον αγαπημένο του Ηρακλή. Η κατάσταση της υγείας του Πουαρό στενοχωρεί τον λοχαγό αλλά θα έλεγε κανείς ψέματα αν υποστήριζε ότι και των δύο η καρδιά δεν σκίρτησε με την συνάντηση τους. Η πρόσκληση όμως του ιδιωτικού ντετέκτιβ δεν είχε να κάνει μόνο με την επιθυμία του να βρεθούν από κοντά ξανά οι δυο τους.
Ένας δολοφόνος -ο απόλυτος ίσως εγκληματίας- κυκλοφορούσε ελεύθερος. Κι όχι μόνο δεν είχε συλληφθεί, αλλά ούτε και επρόκειτο, μιας και για τα εγκλήματά του είχαν ήδη στοχοποιηθεί, κατηγορηθεί και δικαστεί άλλοι! Επιπλέον ο δολοφόνος αυτός, ήταν ανάμεσα στους λιγοστούς πελάτες της πανσιόν -στην οποία είχε μετατραπεί πλέον το αρχοντικό Στάιλς Κωρτ!
Το αίσθημα δικαιοσύνης βέβαια του Ηρακλή Πουαρό δεν μπορούσε να αφήσει ατιμώρητο αυτόν τον άνθρωπο. Πόσω μάλλον δε, που πίστευε ακράδαντα ότι ο εγκληματίας αυτός ήταν έτοιμος να ξαναχτυπήσει! Έτσι οι δύο γνωστοί μας ήρωες ξεκινούν μια αγωνιώδη κούρσα για την αποτροπή ενός νέου εγκλήματος και -ει δυνατόν- για τον τερματισμό της δράσης αυτού του ευφυούς αλλά διαβολικού ανθρώπου.
Δυστυχώς όμως, δεν θα καταφέρουν το πρώτο και το δεύτερο θα το καταφέρει ο Πουαρό μόνος του με τίμημα την ίδια του την ζωή… αλίμονο!
[grbk https://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Όπως ήδη αναφέραμε, το μυθιστόρημα αυτό της Βρετανίδας συγγραφέως εκδόθηκε λίγο πριν τον θάνατο της παρόλο που είχε γραφτεί από την ίδια τρεις ολόκληρες δεκαετίες πριν. Έτσι -σκόπιμα ίσως- η Αγκάθα Κρίστι θέλησε τόσο εκείνη όσο και ο πιο δημοφιλής λογοτεχνικός της ήρωας να υποκλιθούν ταυτόχρονα σχεδόν στο αναγνωστικό τους κοινό και να αποχωρήσουν από τα εγκόσμια.
Η Αυλαία -κατ’ όνομα και κατ’ ουσία- των αστυνομικών μυθιστορημάτων με κεντρικό ήρωα τον Βέλγο στην καταγωγή Ηρακλή Πουαρό είναι θαρρώ το πιο δυνατό και το πιο ευφυές από αυτά τα αναγνώσματα. Σε συναρπάζει από τις πρώτες γραμμές του κειμένου και σε καθηλώνει σε τέτοιο βαθμό, που αρνείσαι πεισματικά να το αφήσεις από τα χέρια σου!
Όπως σε όλα τα βιβλία της ταλαντούχας συγγραφέως, έτσι και σε αυτό η λύση του γρίφου βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες, όπου και μπαίνουν όλα τα κομμάτια -όσα έχουν φανερωθεί από την ίδια και όσα όχι- της ιστορίας στην θέση τους.
Ακόμα και αν δεν έχετε διαβάσει κάποιο άλλο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, αναζητήστε το εν λόγω ανάγνωσμα και αφεθείτε στην μαγευτικά έξυπνη και συνεχώς μεταβαλλόμενη πλοκή του. Το εγχείρημα της αναζήτησής του δεν θα είναι εύκολο, έχει εξαντληθεί στον εκδοτικό οίκο, αλλά θαρρώ ότι πρέπει να κάνετε ότι μπορέσετε για να το διαβάσετε. Φίλοι, γνωστοί, βιβλιοθήκες, παλαιοπωλεία… κάπου θα βρεθεί… δεν μπορεί! Αξίζει πραγματικά! Βρείτε το!
Οπισθόφυλλο:
Ο λοχαγός Χάστινγκς, επιστρέφει από την Αργεντινή, για να βοηθήσει το φίλο του Ηρακλή Πουαρό, σε ένα τελευταίο κυνήγι του δολοφόνου, πίσω στο Στάιλς Κωρτ, όπου είχε ξεκινήσει η συνεργασία τους τόσα χρόνια πριν. Το Στάιλς Κωρτ δεν είναι πλέον το πολυτελές αρχοντικό που γνώριζαν· έχει μετατραπεί σε πανσιόν από τους νέους του ιδιοκτήτες, τον παλαίμαχο συνταγματάρχη Λούτρελ και την απεχθέστατη σύζυγό του Νταίζη. Αλλά και ο Πουαρό έχει μείνει η σκιά του εαυτού του· σχεδόν ανάπηρος απ’ τα αρθριτικά, είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι για να μετακινηθεί και το άλλοτε άψογο τσιγκελωτό μουστάκι του χρειάζεται μπόλικο χρώμα, για να είναι κάπως ευπαρουσίαστο. Ο Πουαρό όμως δε θ’ αργήσει να ανακτήσει τις θαυμαστές του ικανότητες, μόλις χρειαστεί να θέσει σε λειτουργία τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του.
Το κύκνειο άσμα του Ηρακλή Πουαρό, γράφτηκε απ’ τη βασίλισσα του εγκλήματος κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου και παρέμεινε ακυκλοφόρητο -σύμφωνα με την επιθυμία της- μέχρι το θάνατό της.
[grbk https://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Αυλαία
Curtain Poirot’s Last Case
Συγγραφέας
Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie
Μετάφραση
Σταματοπούλου Ελένη
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Λυχνάρι
Ημερομηνία έκδοσης
1975 (στο εξωτερικό)
2008 (στην Ελλάδα)
Αριθμός σελίδων
239
ISBN
960-517-297-8