Το 50 πΧ οι Γαλάτες είχαν νικηθεί από τους Ρωμαίους, ύστερα από μεγάλο αγώνα. Ο Βερσινζεντορίξ κι άλλοι αρχηγοί, υποχρεώνονται να καταθέσουν τα όπλα τους στα πόδια του Καίσαρα…
Όλη η Γαλατία είναι υπό κατοχή… Όλη; Όχι! Γιατί μια περιοχή αντιστέκεται νικηφόρα στους εισβολείς. Μια μικρή περιοχή περιτριγυρισμένη από Ρωμαϊκά οχυρά.
Ο «Αστερίξ ο Γαλάτης» είναι το πρώτο κόμικ με τους αγαπημένους μας Αστερίξ και Οβελίξ που δημιούργησαν ο Ρενέ Γκοσσινί και ο Αλμπέρ Ουντερζό. Ήταν 19 Οκτωβρίου 1959, όταν μερικά καρέ από την πρώτη ιστορία του Αστερίξ δημοσιεύθηκαν στο πρώτο τεύχος του γαλλικού περιοδικού Pilote. Και τι ήθελαν να πετύχουν;
Δεν είχαμε μεγάλες φιλοδοξίες. Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα κόμικς με ντόπιους ήρωες καθώς όλα τα περιοδικά τότε ήταν γεμάτα από αμερικανικά κόμικς.
…και σε άλλη συνέντευξη…
Δημιουργήσαμε τον Αστερίξ για να γίνει ένα κλασσικό ανάγνωσμα της Γαλλικής Λογοτεχνίας. Επινοήθηκε για να διαβαστεί από τους ενήλικες. Τα πάντα, στις περιπέτειές του, δεν είναι παρά συμβολισμοί, σπουδαιότητα και σοβαρότητα. Πιστεύετε ότι το 1959 είχαμε χρόνο να χάσουμε σχεδιάζοντας μικρούς Μίκυ;
Σήμερα, τα κόμικς τους έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε περισσότερες από 107 γλώσσες και διαλέκτους. Τα αντίτυπα που έχουν πωληθεί παγκοσμίως υπολογίζονται σε πάνω από 325.000.000 και ανήκουν στα πιο αγαπημένα αναγνώσματα μικρών και μεγάλων. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι τα κατάφεραν με το παραπάνω και εμπορικά και ποιοτικά.
Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο γνωστό μας μικρό γαλατικό χωριό και στις πρώτες περιπέτειες του Αστερίξ. Η καλή η μέρα από το πρωί φαίνεται και ο Αστερίξ αρέσκεται να την ξεκινάει με κυνήγι αγριογούρουνων. Δρόμο-δρόμο ρίχνει και καμιά ψιλή σε όποιον Ρωμαίο συναντήσει. Οι Ρωμαίοι που δεν έχουν φάει ακόμα αρκετές μπούφλες – είπαμε είναι το πρώτο τεύχος – απορούν με τους ανυπότακτους Γαλάτες και ελπίζουν να βρουν τρόπο να τους νικήσουν. Δεν ξέρουν το μυστικό της δύναμής τους και πολύ θέλουν να το ανακαλύψουν!
Ο Αστερίξ με τον Οβελίξ αφού απολαύσουν ένα ψητό αγριογούρουνο, πετάγονται για μια επίσκεψη στον δρουίδη Πανοραμίξ που κόβει γκυ με το χρυσό δρεπάνι του. Ο Πανοραμίξ τους καλεί στο σπίτι του και φτιάχνει μαγικό ζωμό. Δίνει μια ποσότητα στον Αστερίξ, αλλά…
-Μπορώ να πιω λιγάκι;
-Όχι, Οβελίξ, όχι! Και το ξέρεις πολύ καλά! Έπεσες μέσα στη χύτρα όταν ήσουν μωρό και η επίδραση του ζωμού σε σένα, είναι μόνιμη! Θα ήταν επικίνδυνο να πιεις κι άλλο!
Οι Ρωμαίοι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Εκατόνταρχος Καΐους Δώρους, επικεφαλής στο οχυρό Πετιμπόνουμ, διατάσσει ένα λεγεωνάριο να μεταμφιεστεί σε Γαλάτη. Τον αλυσοδένουν και μια ρωμαϊκή περίπολος τον περιφέρει στο δάσος. Απλό αλλά πανέξυπνο σχέδιο. Όντως, μετά από λίγη ώρα συναντιούνται με τον Αστερίξ και τον Οβελίξ που επιτίθενται στην περίπολο και απελευθερώνουν τον “Γαλάτη” αιχμάλωτο. Ετσι οι Ρωμαίοι θα μάθουν το μυστικό. Θα καταφέρουν όμως να κλεψουν το μαγικό ζωμό και να νικήσουν τους Γαλάτες; Δεν νομίζω, αλλά έχει ενδιαφέρον και πολύ γέλιο η προσπάθεια.
Α.Α.
Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:
Όταν το 50 πΧ οι Ρωμαίοι νίκησαν τους Γαλάτες, άρχισαν να αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό του μικρού Γαλατικού χωριού απ’ όπου αντλούν τη δύναμη που τους κάνει ανυπότακτους. Μόνο με την κατασκοπεία μπορούν να ανακαλύψουν το μυστικό αυτό και τελικά το καταφέρνουν. Παράλληλα όμως και για κακή τους τύχη, ανακαλύπτουν τον Αστερίξ, τον Οβελίξ και τον Δρουίδη Πανοραμίξ και αναγκάζονται να τους προσφέρουν… δωρεάν διακοπές στο οχυρό τους. Οι σούπες γεμίζουν τρίχες και οι μπούφλες πέφτουν ολοένα και δριμύτερες μέχρι την στιγμή που οι ατίθασοι και ανυπότακτοι φίλοι μας, θα έχουν την τιμή να γνωρίσουν και τον Ιούλιο Καίσαρα. Θα αποδοθούν όμως στο τέλος της ιστορίας μας “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”;