Ο Ιούλιος Καίσαρας δηλώνει ότι οι Βέλγοι είναι πιο γενναίοι από τους Γαλάτες. Τι το ήθελε; Ο Μαζεστίξ το μαθαίνει και γίνεται έξω φρενών! Προσπαθεί ο Πανοραμίξ να τον ηρεμήσει, προσπαθούν ο Αστερίξ και ο Οβελίξ να το ρίξουν στην πλάκα, τίποτα! Και σαν να μην έφτανε που το είπε ο Καίσαρας, το έγραψε και στα απομνημονεύματά του. Και έρχεται τώρα ο κάθε τυχαίος Λεγεωνάριος να πει τι καλά που περνάει στη Δυτική Γαλατία και τι τρομερός που είναι ο πόλεμος με τους Βέλγους. Ε, αυτό παραπάει! Ο Μαζεστίξ παίρνει το δισάκι του στον ώμο, και πάει να ξεπλύνει την προσβολή. Η δε γυναίκα του, του λέει στο γυρισμό να αγοράσει φρέσκα σκουμπριά – καμία κατανόηση για τη στενοχώρια του! Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, και να σου ο Αστερίξ με τον Οβελίξ…
Μαζεστίξ: Ποιος σας είπε να με ακολουθήσετε; Γυρίστε στο χωριό! Σας διατάζω!
Αστερίξ: Μα…
Οβελίξ: Όχι, κύριε! Ο Δρουΐδης είπε πως αν δεν σε συνοδέψουμε, αυτή η ιστορία μπορεί να έχει κακό τέλος… και μια ιστορία με κακό τέλος, είναι μια ιστορία χωρίς αγριογούρουνα στο τέλος. Κι εγώ θέλω αγριογούρουνα στο τέλος. Λοιπόν, μπορείς να φύγεις μόνος σου αν επιμένεις, εμείς όμως θα σε ακολουθήσουμε.
Μαζεστίξ: Τα σκουμπριά! Τα αγριογούρουνα! Μα μόνο το φαγητό σκέφτεστε όλοι σας;
Οβελίξ: ΑΥΤΟΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ, ΝΑΙ! ΛΟΙΠΟΝ, ΠΑΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΒΕΛΓΟΥΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΕΙΝΑΩ!
Πράγματι, περνούν τα σύνορα – ρίχνοντας λίγες μπούφλες στους Ρωμαίους που συναντούν – και σχετικά σύντομα συναντούν τους Βέλγους. Οι Βέλγοι, βαρέθηκαν την σκλαβιά και τη Ρωμαϊκή Κατοχή και επαναστάτησαν. Τόσο απλά. Αν και στην εμφάνιση, στις συνήθειες, στο ντύσιμο και στο στυλ γενικότερα μοιάζουν πολύ με τους Γαλάτες, αν και μιλούν την ίδια γλώσσα αλλά με πιο βαριά… “επαρχιώτικη” προφορά, οι Βέλγοι υποδέχονται τους Γαλάτες με πολύ υψηλό τουπέ. Ήταν που ήταν εκνευρισμένος ο Μαζεστίξ αυτό τον αποτελείωσε. Αλλά, δίνει τόπο στην οργή και παραμένει συγκεντρωμένος στον σκοπό του. Αφού λοιπόν συζητήσει με τον Βέλγο αρχηγό, αποφασίζουν να μοιραστούν τα Ρωμαϊκά Οχυρά, να επιδράμουν στα μισά οι Βέλγοι και στα υπόλοιπα οι Γαλάτες, και να δουν ποιοι θα τα καταφέρουν καλύτερα. Αλί και τρισαλί στους καημένους τους Λεγεωνάριους! Ανυποψίαστοι θα πάνε!
Γκεστ σταρ οι Ντυπόν και Ντιπόν, οι δυο αστυνομικοί από τον Τεν Τεν. Άλλοι διάσημοι που εμφανίζονται είναι ο Pierre Tchernia (φίλος και συνάδελφος του Γκοσσινί και του Ουντερζό) ως χιουμορίστας Ρωμαίος Λεγεωνάριος, η Βέλγος τραγουδίστρια και ηθοποιός Annie Cordy ως σύζυγος του Βέλγου αρχηγού και ο διάσημος Βέλγος ποδηλάτης Eddy Merckx ως αγγελιοφόρος. Στο κόμικ γίνονται αναφορές και στα λαχανάκια Βρυξελλών, ένα πιάτο σπεσιαλιτέ του Βελγίου, και οι περίφημες δαντέλες Βελγίου. Στην προτελευταία σελίδα του άλμπουμ, ο Ουντερζό “διασκευάζει” τον πίνακα “ο γάμος του χωρικού” του Pieter Bruegel the Elder για να απεικονίσει το τσιμπούσι Γαλατών και Βέλγων.
Ο Αστερίξ στους Βέλγους κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα ελληνικά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από την Anglo Hellenic Agency. Από το 1990 κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Μαμούθ Κόμιξ και είναι το 11ο τεύχος της ελληνικής σειράς. Ο γαλλικός τίτλος είναι “Astérix chez les Belges”, κυκλοφόρησε το 1980, είναι το 24ο άλμπουμ της γαλλικής σειράς και είναι η τελευταία ιστορία που έγραψε ο Γκοσσινί πριν πεθάνει. Ο Ουντερζό ολοκλήρωσε το τέλος της ιστορίας και στα καρέ αυτά έβαλε βροχερό καιρό για να τιμήσει τον φίλο και για χρόνια συνεργάτη του. Γκοσσινί και Ουντερζό έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και αυτό το κόμικ άλμπουμ δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.
Α.Α.
Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:
Ενώ ο λαϊκός βάρδος του Γαλατικού χωριού έχει ξεχαστεί δεμένος μετά το τελευταίο τσιμπούσι και οι βαστάζοι του μεγάλου αρχηγού Μαζεστίξ ακολουθούν πιστά τις διαταγές του αρχηγού τους, το προσφιλές άθλημα των κατοίκων του χωριού διακόπτεται απότομα από μια πληροφορία, που λέει για κάποιες μετακινήσεις ολόφρεσκων μονάδων του ρωμαϊκού στρατού. Την ανησυχία του χωριού την ενισχύει το γεγονός ότι οι Ρωμαίοι θεωρούν την περιοχή τους ιδανικό τόπο διακοπών και αυτή η προοπτική μ’ όλα τα παρελκόμενά της είναι λόγος για μια άμεση σύγκληση του συμβουλίου τους. Έτσι οι φίλοι μας Αστερίξ, Οβελίξ και Μαζεστίξ βρίσκονται στο Βέλγιο όπου οι γενναίοι και φιλόξενοι Βέλγοι τους κερνούν… ρωμαϊκά οχυρά. Όμως μόνο ο λόγος του Ιουλίου Καίσαρα μπορεί να γράψει το τέλος αυτής της τρελής ιστορίας.