Το μόνο που απασχολεί τους Γαλάτες μας είναι να βρουν ποια είναι η καλύτερη συνταγή για μανιτάρια.
Οβελίξ: Να κάνουμε σούπα, τα μανιτάρια κάνουνε υπέροχη σούπα!
Μαζεστίξ: ΣΟΥΠΑ; ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΒΕΛΙΞ;! Ομελέτα πρέπει να κάνουμε με τα μανιτάρια. Ένας σωστός καλοφαγάς τα μανιτάρια τα τρώει ομελέτα!
Οβελίξ: Μα, Μαζεστίξ, αρχηγέ μας!
Μαζεστίξ: Δεν ακούω τίποτα! Συμβαίνει να είμαι ο αρχηγός! Θα τα κάνουμε ομελέτα!
Μαθουσαλίξ: Εγώ θα προτιμούσα σαλάτα…
Από την άλλη πλευρά οι Ρωμαίοι είναι απασχολημένοι με πολύ… σοβαρότερα ζητήματα. Σε ένα από τα κοντινά Ρωμαϊκά φρούρια το κύριο θέμα συζήτησης είναι ότι ο λεγεωνάριος Κλαούντιους Μούσκουλους έχει επιλεγεί να αντιπροσωπεύσει τη Ρώμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Όλοι οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον θαυμάζουν και αυτός δεν κρύβει ότι το απολαμβάνει.
Για κακή του τύχη όμως, ενώ προπονείται στο δάσος, πέφτει πάνω στον Αστερίξ και στον Οβελίξ. Οι οποίοι, άθελά τους, καταρρακώνουν, για να μην πω εκμηδενίζουν εντελώς, την αυτοπεποίθησή του. Μπορεί ο Μούσκουλους να είναι ο πιο δυνατός Ρωμαίος, αλλά ο Αστερίξ έχει πιει το μαγικό φίλτρο και ο Οβελίξ έπεσε στη χύτρα με το μαγικό φίλτρο όταν ήταν μικρός! Ο Μούσκουλους επιστρέφει στο ρωμαϊκό στρατόπεδο με ηθικό σίγουρα όχι ακμαιότατο και ο Εκατόνταρχος Ιούλιους Ντουβάριους προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Ελπίζει άλλωστε ότι αν ο Μούσκουλους γίνει Ολυμπιονίκης, θα ωφεληθεί και εκείνος. Ποιος ξέρει, μπορεί να γίνει και Έπαρχος της Γαλατίας. Έτσι λοιπόν αποφασίζει να πάει στο μικρό Γαλατικό χωριό και να ζητήσει ακρόαση από τον Μαζεστίξ.
Ένας από τους άνδρες μου επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την φρουρά μου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι Γαλάτες της φυλής σου, χωρίς κανένα λόγο, διασκεδάζουν με το να τον απογοητεύουν! Το μόνο που ζητάω είναι ν’ αφήνουν τον πρωταθλητή μου να προπονείται ήσυχος!
Το ένα έφερε το άλλο και οι Γαλάτες μας, αποφάσισαν να συμμετέχουν κι αυτοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλώνοντας Ρωμαίοι πολίτες! Στο πλάνο μπαίνουν οι Αρχαίοι Έλληνες και ο Οβελίξ απορεί για τη χαρακτηριστική “ελληνική μύτη”. Η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, η Ολυμπία και το στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων παρελαύνουν από τα καρέ του κόμικ και ο Uderzo γράφει ιστορία, αγγίζοντας με τα σχέδιά του τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας.
Οι Γαλάτες είχαν αποφασίσει να μη χρησιμοποιήσουν τον μαγικό ζωμό στους Αγώνες για να μην έχουν άδικο πλεονέκτημα και για να μη χαρακτηριστούν ντοπαρισμένοι. Οι Ρωμαίοι όμως τι θα κάνουν;
«Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είναι το 12ο άλμπουμ της σειράς και κυκλοφόρησε στα γαλλικά το 1968, τη χρονιά που έγινε η σύγχρονη Ολυμπιάδα στο Μεξικό. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1969 από τις Εκδόσεις Σπανός και το 1979 από την Anglo-Hellenic Agency (Τάσος Ψαρόπουλος). Κυκλοφόρησε ξανά το 1992 και είναι το 25ο άλμπουμ της ελληνικής σειράς του Αστερίξ από την Μαμούθ Κόμιξ.
Το 1992 ο καθηγητής Φάνης Κακρίδης απέδωσε το κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά και κυκλοφόρησε “ο Αστερίκιος εν Ολυμπία” στα πλαίσια της σειράς “ο Αστερίξ στα Αρχαία Ελληνικά”. Μετά τη μεγάλη επιτυχία κυκλοφόρησε επίσης στην κυπριακή διάλεκτο “Ο Αστερίκκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες” (απόδοση Λουκία Ταξιτάρη), στην κρητική διάλεκτο “Ο Αστερικάκης στσι Ολυμπιακές Συνορισές” (απόδοση Μιχάλης Πατεράκης) και στην ποντιακή διάλεκτο “Ο Αστερίκον σα Ολυμπιακά τ’ αγώνας” (απόδοση Σαββάντων ο Γέργον, ή νεοελληνιστί Σαββαντίδης Γιώργος). Και μη νομίζετε ότι μόνο εμείς οι Έλληνες αγαπήσαμε το τεύχος για την Ολυμπιάδα. “Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες”, εκτός από διασκευή σε ταινία κινουμένων σχεδίων, γυρίστηκε και με κανονικούς ηθοποιούς. Κυκλοφόρησε το 2008 και είναι η τρίτη ταινία με τον σπουδαίο Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Gérard Depardieu) στο ρόλο του Οβελίξ.
Α.Α.
Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:
O δρουίδης Πανοραμίξ έχει τη γνώμη ότι τα μανιτάρια, μόνον σωταρισμένα διατηρούν τη γεύση τους. Οι Ρωμαίοι έχουν την πεποίθηση ότι ο δικός τους αθλητής θα κερδίσει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μέχρι την στιγμή που το ηθικό του πρωταθλητή τους, βυθίζεται στα τάρταρα από ένα κοντοπίθαρο λιγνό και ένα ψηλό με χαμηλό στήθος. Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι ήρωές μας “το παίζουν” Ρωμαίοι με απώτερο σκοπό να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες που γίνονται στην Αθήνα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το ντοπάρισμα απαγορεύεται και έτσι μαγικός ζωμός, γιόκ! Όμως πρέπει να πάρουν το έπαθλο. Είναι θέμα τιμής. Και πρέπει να σκαρφιστούν κάποιο τέχνασμα έτσι ώστε να κερδίσουν χωρίς να παραβιάσουν τους κανονισμούς. Και όχι μόνον αυτό. Πρέπει να αποδειχθούν και δίκαιοι. Το ότι είναι γλεντζέδες, φθάνει μια μύηση στους περίφημους Ελληνικούς χορούς για να το αποδείξουν.