Ο φιλόδοξος Ρωμαίος Έπαρχος της Γαλατίας θέλει να δωρίσει στον Καίσαρα έναν ανυπόταχτο Γαλάτη.
-Μα, Έπαρχε, αυτοί οι ανυπόταχτοι Γαλάτες έχουν ένα μεγάλο ελάττωμα!
-Α; Το ποιο;
-Ακριβώς αυτό, το ότι είναι ανυπόταχτοι!
-Αυτό είναι που τους δίνει αξία! Φέρε μου έναν από αυτούς τους Γαλάτες και δεν θα το μετανοιώσεις.
Με αυτά τα λόγια αναλαμβάνει ο Εκατόνταρχος Γράκχους Καμένιους αυτή την επικίνδυνη αποστολή. Μετά από λίγη σκέψη βρίσκει ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος: ο βάρδος Κακοφωνίξ!
Πράγματι ο Κακοφωνίξ ως καλλιτέχνης δεν είναι ο πρώτος στις μάχες, και σπάνια δοκιμάζει τις μπούφλες του στα κράνη των Ρωμαίων. Δεν είναι όμως εντελώς ακίνδυνος. Όταν ανοίγει το στόμα του και τραγουδάει, άγρια και ήμερα ζώα το βάζουν στα πόδια και ακόμα και οι πιο γενναίοι άνδρες μπορεί να βάλουν τα κλάματα. Κακοφωνίξ όνομα και πράμα!
Οι Ρωμαίοι συλλαμβάνουν και, για ευνόητους λόγους, φιμώνουν τον βάρδο. Για καλή του όμως τύχη ο Νιανιαρίξ γίνεται μάρτυρας της σκηνής και ειδοποιεί τον Αστερίξ και τον Οβελίξ. Έτσι, με εντολή του Μαζεστίξ, ο Πανοραμίξ ετοιμάζει μαγικό ζωμό και οι Γαλάτες ετοιμάζονται για επιδρομή στο ρωμαϊκό φρούριο. Αφού πέσουν οι απαραίτητες μπούφλες, μαθαίνουν ότι ο Κακοφωνίξ έχει επιβιβαστεί δυστυχώς σε ρωμαϊκή γαλέρα με προορισμό τη Ρώμη. Τι θα κάνουν τώρα; Μα θα ξεκινήσουν για μια νέα περιπέτεια με μπόλικη δράση και άφθονο γέλιο φυσικά, τι άλλο;
Συμφωνούν με ένα φιλοχρήματο Φοίνικα έμπορο να τους μεταφέρει ακτοπλοϊκώς στη Ρώμη και βυθίζουν το, απαραιτήτως εμφανιζόμενο στις θάλασσες και πάντα εξαφανιζόμενο στα βάθη τους, πειρατικό καράβι μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ο Κακοφωνίξ από την άλλη έχει ήδη φτάσει στη Ρώμη, μα ο Καίσαρας δεν ενθουσιάζεται καθόλου μαζί του – ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας αποφασίζει να τον ταΐσει στα λιοντάρια. Διοργανώνει αγώνες για να αποσπάσει την προσοχή του λαού της Ρώμης από την κακή πολιτική και οικονομική κατάσταση κατά το γνωστό “άρτος και θεάματα” (λατινιστί panem et circenses), και ένας Γαλάτης βάρδος στα λιοντάρια είναι σίγουρα κάτι που θα τραβήξει τα βλέμματα.
Στις βόλτες του Αστερίξ και του Οβελίξ στη Ρώμη γίνεται το έλα να δεις. Ουκ ολίγες φορές επιχειρούν οι Ρωμαίοι να τους αιχμαλωτίσουν για να τους ρίξουν στην αρένα ως μονομάχους. Κάθε φορά τις τρώνε από τους Γαλάτες μας, αλλά αμετανόητοι ξαναπροσπαθούν. Μέχρι που οι δυο αγαπημένοι μας Γαλάτες αποφασίζουν οι ίδιοι να γίνουν μονομάχοι με απώτερο σκοπό να σώσουν τον Κακοφωνίξ. Στην εκπαίδευσή τους αλλά και στη μάχη στην αρένα οι Γκοσσινί και Ουντερζό έδωσαν τα ρέστα τους: γέλιο, γέλιο και πάλι γέλιο και τελείωμα με μπόλικες μπούφλες στους καλύτερους Ρωμαίους λεγεωνάριους. Μα τι κάθεστε και διαβάζετε εδώ; Πάρτε το “Αστερίξ μονομάχος” και ξεκοκαλίστε το! Είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσετε!
Το άλμπουμ “ο Αστερίξ μονομάχος” εκδόθηκε για πρώτη φορά στα γαλλικά το 1964 και είναι το 4ο άλμπουμ με τις περιπέτειες των Αστερίξ και Οβελίξ. Στα ελληνικά είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1971 από τις εκδόσεις Σπανός και το 1978 από την Anglo Hellenic Agency. Σήμερα, ως γνωστόν, κυκλοφορεί από την Μαμούθ Κόμιξ και είναι το 13ο στην ελληνική σειρά.
Α.Α.
Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:
Σας είναι φυσικά γνωστό ότι οι ανυπότακτοι Γαλάτες έχουν ένα μεγάλο ελάττωμα, το ότι είναι ανυπότακτοι. Αυτό ακριβώς είναι που τους δίνει μεγάλη αξία, και ένα τέτοιο μοναδικό δώρο αξίζει να προσφερθεί μόνο στον Καίσαρα. Πόσο μάλλον αν αυτό το δώρο είναι ο Κακοφωνίξ και ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει ένα δώρο των Θεών, ένα βοτάνι ανεκτίμητης αξίας που ονομάζεται “μαϊντανός” και βοηθά τους Ρωμαίους να αντέξουν τις ακουστικές κακουχίες. Στη Ρώμη βρίσκονται λοιπόν οι διασκεδαστικοί και αχώριστοι φίλοι Αστερίξ και Οβελίξ με αποστολή να σώσουν τον εξαίρετο σύντροφο και λαϊκό τους βάρδο, φιλοξενούμενοι σε μια INSULA αλά Λ.Α.Π. (είναι πράγματι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι). Και είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το πανούργο σχέδιό τους που θα τους επιτρέψει στο τέλος αυτής της ιστορίας να γευθούν ακόμα μια φορά, το αγαπημένο τους διαιτολόγιο (που δεν περιλαμβάνει μαρμελάδα από σαλάμι αέρος), χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την ανάγκη τους φιλότιμο όπως μερικοί – μερικοί.