Τα ερωτικά καβγαδάκια είναι κάτι… δυσάρεστο. Όταν όμως διαφωνούν και πηγαίνουν κόντρα ο Ιούλιος Καίσαρας με την Κλεοπάτρα, τότε μιλάμε για κόντρες… αυτοκρατορικών διαστάσεων!
-Αυτό που λες Καίσαρα είναι άτιμο!
-Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, Βασίλισσά μου. Ο λαός σου είναι παρηκμασμένος! Το μόνο που μπορεί, είναι να ζει κάτω από την κηδεμονία της Ρώμης σα σκλάβος.
-Ο λαός μου έχτισε τις Πυραμίδες! Τον Φάρο! Τους ναούς! Τους οβελίσκους!
-Περασμένα μεγαλεία… τώρα, το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι να πλημμυρίσει ο Νείλος…
-ΦΤΑΝΕΙ! Θα σου αποδείξω, εγώ Καίσαρα, ότι ο λαός μου διατηρεί όλο του το πνεύμα! Μέσα σε τρεις μήνες θα σου χτίσω ένα μεγαλόπρεπο παλάτι, εδώ, στην Αλεξάνδρεια!
-Αν τα καταφέρεις, Βασίλισσά μου, θα αναγνωρίσω ότι τα λόγια μου είναι λανθασμένα κι ότι ο λαός σου είναι ακόμα ένας μεγάλος λαός! … Αλλά αμφιβάλλω!
Ο Καίσαρας αποχωρεί – έχει και μια αυτοκρατορία να διοικήσει – και η Κλεοπάτρα καλεί τον Λογαριθμίς, τον καλύτερο αρχιτέκτονα της Αλεξάνδρειας. Το σχέδιο είναι απλό: ο Λογαριθμίς θα πρέπει να φτιάξει ένα υπέροχο παλάτι μέσα σε τρεις μήνες. Αν τα καταφέρει, η Κλεοπάτρα θα τον σκεπάσει με χρυσάφι, ειδάλλως θα τον ταΐσει στους κροκόδειλους.
Παρά τις καλές του προθέσεις, ο αρχιτέκτονας της Κλεοπάτρας ξέρει ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τα καταφέρει μέσα σε τρεις μήνες. Ευτυχώς, καθώς βγαίνει από το παλάτι, θυμάται κάποιον που μπορεί να τον βοηθήσει. Τον Πανοραμίξ!
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ο Λογαριθμίς σπεύδει στη χιονισμένη Γαλατία. Το γνωστό μας μικρό Γαλατικό χωριό βρίσκεται στην βόρεια Γαλατία και το κλίμα όπως καταλαβαίνετε δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Αιγύπτου.
-Έκανα μεγάλο ταξίδι, Πανοραμίξ, γιατί χρειάζομαι την βοήθειά σου. Πρέπει να χτίσω ένα παλάτι για τον Καίσαρα μέσα σε τρεις μήνες, αλλιώς η Κλεοπάτρα θα με ρίξει στους κροκόδειλους! Κι αν δεν έχω την βοήθεια των μαγικών δυνάμεών σου, δεν θα τα καταφέρω!
-Τι είναι οι κροκόδειλοι; Τρώγωνται;
-Σουτ, Οβελίξ!
-Ησύχασε Λογαριθμίς. Σκεφτόμουν να πάω να συμβουλευτώ κάτι χειρόγραφα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Ευκαιρία λοιπόν να πάμε μαζί στην Αίγυπτο!
-Κι εμείς! Κι εμείς!
-Γαβ!
Οι φίλοι μας μπαίνουν στο Αιγυπτιακό πλοίο του Λογαριθμίς και ξεκινούν για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο δρόμο συναντούν… πειρατές! Είναι παλιοί γνώριμοι, ξέρετε εσείς 😉 Αλλά ο Καίσαρας δεν είναι ο μόνος που έχει συμφέρον να μην τα καταφέρει ο Λογαριθμίς και η Κλεοπάτρα. Εναντίον τους είναι και ο Λυκοφοβίς, ένας μοχθηρός συνάδελφος του Λογαριθμίς που εποφθαλμιά την θέση και τα κέρδη του.
Διαβάζοντας το “ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα” θα ταξιδέψετε με την βοήθεια του Ουντερζό και του Γκοσσινί στην μαγευτική Αρχαία Αίγυπτο! Θα μάθετε από πρώτο χέρι πώς έμεινε η Σφίγγα χωρίς μύτη! Θα χαθείτε μαζί με τον Αστερίξ και τον Οβελίξ στο λαβύρινθο της Μεγάλης Πυραμίδας! Θα δείτε την Κλεοπάτρα – μα, τι ωραία μύτη – στο απόγειο της δόξας της! Θα δείτε και τον Ιούλιο Καίσαρα να καταφεύγει σε ποταπά τεχνάσματα, προκειμένου να μη χάσει το στοίχημα που έβαλε με την Κλεοπάτρα. Θα τα καταφέρει ο Καίσαρας τώρα που οι Γαλάτες παίζουν εκτός έδρας; Η παροιμία λέει “πίσω έχει η αχλάδα την ουρά” και η Κλεοπάτρα… πείτε μου, έχετε δει πιο ωραία μύτη;
Το κόμικ “ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα” κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα γαλλικά το 1963, σε συνέχειες στο περιοδικό Pilote. Σαν αυτοτελές άλμπουμ κυκλοφόρησε σε 100.000 αντίτυπα το 1965 από τις εκδόσεις Dargaud. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1971 από τις εκδόσεις Σπανός και το αντίτιμο ήταν 15 δραχμές! Το 1978 κυκλοφόρησε από την Anglo Hellenic Agency. Το 1989 κυκλοφόρησε από την Μαμούθ Κόμιξ και είναι το πέμπτο άλμπουμ της ελληνικής σειράς. Το συγκεκριμένο άλμπουμ έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων το 1968. Το 2002 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με την Monica Bellucci στο ρόλο της Κλεοπάτρας, τον φανταστικό Gérard Depardieu στο ρόλο του Οβελίξ, τον Christian Clavier ως Αστερίξ και τον μοναδικό Jamel Debbouze ως Νουμερομπίς (είναι άλλη εκδοχή του ονόματος του αρχιτέκτονα Λογαριθμίς).
Α.Α.
Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:
Eχει ήδη ειπωθεί, ότι αν η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα είχε πιο μικρή μύτη, θα είχε αλλάξει τη φυσιογνωμία του κόσμου. Με την ευχή “να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σας” οι ήρωές μας έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι εκπρόσωποι του Γαλατικού πνεύματος στις όχθες του Νείλου. Ένα στοίχημα πρέπει να κερδηθεί και αυτό φυσικά δεν θα το επιτρέψουν οι Ρωμαίοι. Και βέβαια αυτοί που διαθέτουν πολλά τάλαντα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ταλαντούχοι. Όπως και να έχει η ιστορία, εσείς μάθετε τουλάχιστον, ότι στην Αίγυπτο το αγαπημένο φαγητό των σκλάβων – και όχι μόνο – ήταν οι φακές. Όταν μια γυναίκα λέει ότι δεν θέλει να ακούσει τίποτα, δεν πρέπει πράγματι να ειπωθεί τίποτα. Όσο νόστιμη μύτη και να έχει, χρειάζεται να γίνει μια έξυπνη κίνηση όπως ακριβώς κάνουν στην ιστορία μας, οι παλιοί γνώριμοι του Αστερίξ, οι κα’μένοι οι πει’ατές. Είναι θέμα καλής ανατροφής. ITA DEIS PLACUIT!