Μια καινούρια μέρα ξεκινάει στο Γαλατικό χωριό. Μα, για σταθείτε. Πού είναι ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και οι υπόλοιποι φίλοι μας; Για μια στιγμή. Αυτό δεν είναι το γνωστό μας γαλατικό χωριό! Μοιάζει πολύ με το χωριό των φίλων μας, αλλά έχει μια διαφορά. Μια μεγάλη διαφορά. Μια μεγάλη τάφρος χωρίζει το χωριό στα δυο! Ο Στριφογυρίξ έχει εκλεγεί αρχηγός στην αριστερή μεριά του χωριού κι ο Διασπαστίξ είναι ο αρχηγός της δεξιάς πλευράς του χωριού. Οι μισοί χωρικοί κοροϊδεύουν τους άλλους μισούς, και κάθε πλευρά δηλώνει πιστή μόνο στον αρχηγό της. Τι παράξενα καμώματα και αυτά!
Μα, να ένας ελπιδοφόρος νέος. Ο Κομίξ γιος του Στριφογυρίξ προσπαθεί να πείσει τον πατέρα του να αλλάξει στάση. Και στην άλλη πλευρά η Φανζίνα, κόρη του άλλου αρχηγού, κάνει το ίδιο με τον Διασπαστίξ. Τι παράξενη σύμπτωση! Κι όμως οι προσπάθειές τους δεν απέδωσαν καρπούς. Κι είναι κι αυτός ο Βιτριολίξ, ο κακεντρεχής σύμβουλος του Διασπαστίξ. Αυτός ο τύπος δε μου αρέσει καθόλου. Άσε που μοιάζει και μυρίζει σα ρέγγα καπνιστή. Πολύ ύποπτος μου φαίνεται.
Οι στενόμυαλοι και σφόδρα εγωιστές αρχηγοί, βγάζουν πύρινους λόγους και οδηγούν τους… υπηκόους τους έξω από το χωριό. Μεγάλος καβγάς ξεσπά, που θα θύμιζε λίγο τους καβγάδες στο γνωστό μας γαλατικό χωριό. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά: όταν τελειώσει η μάχη δεν είναι όλοι αδελφωμένοι, αλλά ο καθένας τους γυρίζει στη δική του μεριά της μεγάλη τάφρου, μη παραλείποντας να κοροϊδέψει τους απέναντι. Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες!
Για να επιστρέψουμε όμως στα παλιά μας λημέρια, στο χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ. Ο Οβελίξ παραπονιέται ότι τον αποφεύγουν οι Ρωμαίοι. Ο Μαζεστίξ έχει τα συνηθισμένα του προβλήματα με τους υπασπιστές του που τον μεταφέρουν πάνω στην ασπίδα του. Κι ο Αλφαβητίξ πουλάει ψάρια που κανείς δε ξέρει πότε ήταν φρέσκα. Δεν υπάρχει βλέπετε αρχαιολόγος στο χωριό. Έτσι λοιπόν, για άλλη μια φορά ξεκινάει ένας μεγάλος καβγάς με αφορμή τα μπαγιάτικα ψάρια. Κι όταν οι Γαλάτες εκτονωθούν ρίχνοντας λίγες μπούφλες, έρχεται η ώρα να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Για την ακρίβεια στο τραπέζι του σπιτιού του. Οι γυναίκες των Γαλατών είναι αυστηρές με κάτι τέτοια θέματα κι οι Γαλάτες, όπως κι ο Κουταλιανός στο τραγούδι, ξέρουν ποιος είναι το αφεντικό του σπιτιού…
Αυτός ο διαβολικός ο Βιτριολίξ, ο σύμβουλος του ενός αρχηγού στο χωριό με τη μεγάλη τάφρο, κάτι ετοιμάζει. Θέλει, λέει, να παντρευτεί την Φανζίνα. Πείθει λοιπόν τον Διασπαστίξ να εμπλέξουν τον Ρωμαϊκό στρατό στην εσωτερική διαμάχη τους.
-Δε μου αρέσει και πολύ να ανακατεύω ξένους στις υποθέσεις μας κι ακόμα λιγότερο όταν πρόκειται για Ρωμαίους. Παρά τη Ρωμαϊκή Ειρήνη είναι ακόμα εχθροί μας!
-Μην φοβάσαι τίποτα! Μόλις τακτοποιηθεί το θέμα, θα ξαναγυρίσουν ήσυχα-ήσυχα στο στρατόπεδό τους!
-Σύμφωνοι! Κόλλα το Βιτριολίξ! Αλλά δεν θα γίνεις γαμπρός μου αν δε γίνω πρώτα ο ένας και μοναδικό αρχηγός του χωριού!
-Πες πως έγινες κι όλας… ΜΠΑΜΠΑ!
Ε, αυτό παραπάει! Είναι άνω ποταμών! Αλλά τη συζήτηση την άκουσε, κρυφά, και η Φανζίνα. Και δεν της αρέσει καθόλου ούτε η επικείμενη Ρωμαϊκή επέμβαση, ούτε ο γλοιώδης ο Βιτριολίξ. Όταν έπεσε για τα καλά η νύχτα, η Φανζίνα ειδοποίησε τον Κομίξ να την συναντήσει. Του είπε για τα σχέδια του Βιτριολίξ και… του έδωσε ένα φιλί. Βρε αυτή τον αγαπάει! Ο Κομίξ λέει τα νέα στον πατέρα του, κι αυτός του δίνει ένα άλογο και οδηγίες να βρει έναν παλιό του φίλο και συμπολεμιστή: τον Μαζεστίξ. Η ιστορία αποκτάει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.
Ο Κομίξ φτάνει την επόμενη μέρα στο χωριό που αρχηγός είναι ο Μαζεστίξ και ζητάει ακρόαση. Μετά από ένα μικρό συμβούλιο αρχηγού και δρουίδη, αποφασίζουν να συνοδεύσουν ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και ο Πανοραμίξ τον Κομίξ πίσω στο χωριό με τη μεγάλη τάφρο. Αλλά και ο Βιτριολίξ δεν καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια. Πήγε στο Ρωμαϊκό οχυρό και ζήτησε από τον Εκατόνταρχο Νεροπόντιους να επιτεθεί με τους λεγεωνάριούς του εναντίον των αντρών του Στριφογυρίξ. Και σαν αντάλλαγμα, του πρότεινε να κρατήσουν όλους τους αιχμαλώτους για σκλάβους.
Οι αγαπημένοι μας Γαλάτες φτάνουν στο χωριό με τη μεγάλη τάφρο. Ο Πανοραμίξ ξεκαθαρίζει ότι δε θα δώσει το μαγικό ζωμό για να χτυπηθούν μεταξύ τους οι Γαλάτες, αλλά μόνο για να αμυνθούν στους Ρωμαίους. Κατά φωνή κι ο Εκατόνταρχος με τους Ρωμαίους στρατιώτες. Πλησιάζουν απειλητικά στο χωριό και ο Διασπαστίξ βγαίνει από το χωριό για να τους υποδεχτεί με τους άντρες του.
-Καλωσόρισες Ρωμαίε… η ευγνωμοσύνη μας για την βοήθεια που μας προσφέρεις είναι…
-Τέρμα οι φλυαρίες! Πού είναι οι σκλάβοι;
-Οι σκλάβοι;!;! Ποιοι σκλάβοι;!;!
-Αυτοί που ο συνένοχός σου ο ρεγγομούρης έβαλε στους όρους της συναλλαγής!
-ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ! ΘΑ ΓΙΝΩ ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ!
-ΔΕ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ! ΜΑΖΕΨΤΕ ΜΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΙΤΗΡΙΟΥΣ! ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ!
Όπως λέει και η παροιμία, όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου… πέφτει ο ίδιος μέσα. Ο Διασπαστίξ και οι άνδρες του είναι πλέον αιχμάλωτοι των Ρωμαίων. Ο Κομίξ και ο Στριφογυρίξ είδαν τι συνέβη. Ο Πανοραμίξ κρατάει τον Οβελίξ με το ζόρι να μην ορμήξει στους Ρωμαίους – η όποια επέμβαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των αιχμαλώτων. Συζητούν, και προσπαθούν να βρουν λύση, μέχρι που ο Αστερίξ…
-Περιμένετε! Έχω μια καλύτερη ιδέα!!! Εδώ οι Ρωμαίοι δε μας γνωρίζουν! Ο Πανοραμίξ, ο Οβελίξ κι εγώ θα πάμε μόνοι μας στους Ρωμαίους. Αφού θέλουν σκλάβους θα μπούμε στην υπηρεσία τους όσο χρειάζεται για να ελευθερώσουμε τους αιχμαλώτους!
-Περίφημη ιδέα, Αστερίξ!
-Ω, ναι! Ωραία! Ωραία! Επιτέλους θα μπορέσω να δοκιμάσω τους Ρωμαίους των φίλων μας. Οι Ρωμαίοι είναι σαν το φαγητό. Το ξένο είναι πάντα πιο νόστιμο!
Με την έγκριση λοιπόν του Πανοραμίξ, θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο του Αστερίξ. Θα τα καταφέρουν; Λέτε αυτήν την φορά να πιει και ο Οβελίξ μαγικό ζωμό; Ή μήπως θα τον κλέψουν οι Ρωμαίοι και έτσι θα νικήσουν; Τι θα είναι αυτό που θα καταφέρει να ενώσει το αριστερό και το δεξί μισό στο χωριό με τη μεγάλη τάφρο; Η Φανζίνα και ο Κομίξ θα μπορέσουν να ζήσουν τον έρωτά τους; Τα παραπάνω ερωτήματα, όπως και η απορία “τι γυρεύουν οι πειρατές στο ποτάμι”, θα λυθούν με τον πιο απολαυστικό τρόπο: διαβάζοντας αυτή την ξεκαρδιστική ιστορία με τον Αστερίξ και τον Οβελίξ.
Η μεγάλη τάφρος κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα ελληνικά από την Anglohellenic Agency. Σήμερα κυκλοφορεί από την Μαμούθ Κόμιξ κι είναι το 26ο άλμπουμ της σειράς. Στα γαλλικά κυκλοφόρησε το 1980 με τον τίτλο “Le Grand Fossé”. Το σενάριο και τον σχεδιασμό υπογράφει ο Ουντερζό και είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έφτιαξε μόνος του. Είναι πολύ έξυπνος ο τρόπος που διάλεξε ο Ουντερζό να μιλήσει για τον Εθνικό Διχασμό ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά, φαίνεται ότι έχει ταλαιπωρηθεί και η Γαλλία στο παρελθόν, όπως έχουμε κι εμείς. Πέρα από το πολιτικό μήνυμα, το γέλιο και τη δράση, “η Μεγάλη Τάφρος” θα σας αρέσει πολύ λόγω του έντονου ρομαντικού στοιχείου. Ο έρωτας Κομίξ και Φανζίνας, έχει κάποια κοινά στοιχεία με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του Σαίξπηρ, αλλά ευτυχώς δεν είναι τόσο δραματικός. Τι περιμένετε; Πάρτε τη “Μεγάλη Τάφρο” και ξεκοκαλίστε την. Είμαι σίγουρος ότι θα την απολαύσετε!
Α.Α.
Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:
Φαντάζομαι ότι όλοι μας έχουμε ακούσει για τη γλύκα της εξουσίας και την πίκρα των αγγαρειών που σαν φαντάροι είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε. Και είναι αλήθεια λυπηρό το γεγονός και ανεπίτρεπτο σε καιρούς δύσκολους, ένα μικρό χωριό να είναι χωρισμένο στα δύο από μια τάφρο. Μια προδοσία και ένας έρωτας γίνονται η αφορμή οι ήρωές μας Αστερίξ και Οβελίξ, με τη βοήθεια του δρουίδη Πανοραμίξ να βοηθήσουν στη γεφύρωση αυτού του χάσματος της ντροπής. Οι Ρωμαίοι γεύονται επιτέλους τον μαγικό ζωμό και ανακαλύπτουν το… βιτριόλι. Μπορεί βεβαίως ο Καίσαρας να έχει απαγορέψει τους σκλάβους όσο διαρκεί η Pax Romana, αυτό όμως δεν εμποδίζει κάποιους λεγεωνάριους και μη να αναφωνήσουν “μας φούσκωσαν στα ψέμματα!” Και όσο για τους καημένους πει’ατές που ακόμα δεν θέλουν να πιστέψουν την σκλη’ή μοί’α τους, οι απο’ίες τους είναι π’αγματικά… άξιες απο’ίας.