Εκδόσεις Κριτική
Σελ. 329
Λόρδος Μπάιρον: ένας ήρωας της ελευθερίας ή ένα ανήθικο τέρας; Ο λόρδος Μπάιρον (Τζορτ Γκόρντον Νόελ λόρδος Μπάιρον ΣΤ’) έδωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον ελληνικό αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας και πέθανε στα τριάντα έξι του χρόνια, στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
Ο Λόρδος Μπάιρον ήταν ένα ποιητικό ταλέντο, δύο από τα καλύτερα έργα του, που τον έκαναν διάσημο στην Αγγλία ήταν: «Το Προσκύνημα του Τσάιντ Χάρολντ» και «Δον Χουάν» και το θεατρικό του έργο «Μάνφρεντ». Περιφρονούσε τον θάνατο, αφοσιώθηκε στα Μαθηματικά, στην Ρητορική και στη μελέτη των αρχαίων κλασσικών. Είχε ταλέντο στις γλώσσες ήξερε ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά, λίγα αραβικά και τούρκικα. Είχε μια μικρή αναπηρία στο δεξί του πόδι.
Ήταν ο ποιητής Μπάιρον, η προσωποποίηση του ρομαντισμού. Ο Γκαίτε ήταν συνεπαρμένος μαζί του. Ήταν ο διάσημος Άγγλος ποιητής, που ήταν ερωτευμένες όλες οι γυναίκες μαζί του. Το παρουσιαστικό του θύμιζε άγαλμα αρχαίου Έλληνα αθλητή. Δεν ήταν διόλου να απορείς που είχε τις γυναίκες στα πόδια του. Ο Μπάιρον είχε πολλές ωραίες ερωμένες, με κοινωνική θέση και μετρέσες. Κανένα από αυτά τα κοκέτικα, ανάξια πλάσματα δε θα σήμαινε κάτι για αυτόν, δεν θα τον εκμεταλλευόταν. Όλες τους ήταν ίδιες. Εκτός από την αδελφή του την Αυγούστα…
Ο Μπάιρον είχε ένα φοβερό αμάρτημα, είχε ερωτικές σχέσεις με την παντρεμένη αδελφή του Αυγούστα!! Είχαν μια ασυνήθιστα στενή επαφή. Ήταν ένας αμαρτωλός έρωτας. Δεν τον συνέδεαν μαζί της μόνο οι δεσμοί αίματος, αλλά και η αγάπη και ο έρωτας. Έστελναν μεταξύ τους ερωτικά γράμματα. Η ντάμα σπαθί, αυτό το τραπουλόχαρτο, συχνά αναφερόταν σε αυτά τα γράμματα. Την αποκαλούσε κοτούλα και αυτή του εκμυστερευόταν ότι τον αγαπούσε και θα τον αγαπούσε πάντα σε όλη της τη ζωή…
Σκεφτόταν ο Μπάιρον ακόμη και να την παντρευτεί. Η Αυγούστα έκανε επτά παιδιά με τον άνδρα της Τζορτζ Λη, ίσως όμως η τρίτη κόρη τους η Ελισάβετ Μεντόρα, ήταν προϊόν αιμομιξίας και μοιχείας. Ίσως ήταν κόρη του διάσημου λόρδου Μπάιρον…
Ο Μπάιρον και ο φίλος του ποιητής Πέρσι Μπις Σέλεϊ έκαναν πράξη τον ελεύθερο έρωτα, ανταλλάσσοντας τη Μαίρη και την Κλαίρη Γκόντγουιν, ετεροθαλείς αδελφές. Ο Μπάιρον εκτιμούσε τη Μαίρη που διέθετε φαντασία και χιούμορ ενώ η Κλαίρη ήταν μετρέσα του Μπάιρον. Η Μαίρη είχε ένα παιδί και ένα ταλέντο να γράφει μυθιστορήματα. Η Μαίρη Γκόντγουιν είχε γράψει ένα διήγημα τρόμου και με αυτό έγινε διάσημη, ήταν «Ο Φρανκεστάϊν ή ο σύγχρονος Προμηθέας» (την ιστορία του πτώματος που επιστρέφει στη ζωή με τεχνητό τρόπο). Ο Μπάιρον και ο Σέλεϊ πίστευαν στη δημοκρατία, τον αθεϊσμό, στην κατάργηση της ιδιοκτησίας και στον ελεύθερο έρωτα. Ο Μπάιρον για δυο χρόνια είχε πειραματιστεί και στον ομοφυλόφιλο έρωτα.
Ο Σέλεϊ έκανε τη θεωρία του πράξη, το 1816 εγκατέλειψε στην Αγγλία τη σύζυγό του και το έσκασε με την δεκαεφτάχρονη αγαπημένη του Μαίρη Γκόντγουιν και την ετεροθαλή αδελφή της στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στη λίμνη της Γενεύης γνωρίσανε τον Μπάιρον, που είχε φύγει και αυτός από την Αγγλία, γιατί τον κατηγορούσανε ότι είχε ερωτικές σχέσεις με την αδελφή του,την Αυγούστα Λη και περιφρονούσαν δημόσια, το γκρεμισμένο αυτό είδωλό τους. Ο Μπάιρον είχε και αυτός εγκαταλείψει την σύζυγό του Αναμπέλα Μίλμπανκ (ο Μπάιρον είχε παντρευτεί μόνο και μόνο για να σταματήσουν οι φήμες για την σχέση με την αδελφή του), η οποία ένιωθε αισθήματα μίσους για τον άνδρα της, που είχε σχέση με την αδελφή του. H Αυγούστα Λη της είχε κλέψει την αγάπη για τον άνδρα της. Η Αναμπέλα έκανε μια τρομερή ανακάλυψη, τους είχε πιάσει και τους δύο, μέσα στο σπίτι της, αγκαλιασμένους και να φιλιούνται παθιασμένα. Την είχαν εκμεταλλευτεί ανενδοίαστα. Ο Μπάιρον την είχε παντρευτεί μόνο για να κουκουλώσει αυτή… την αλήθεια. Ο άνδρας που είχε αγαπήσει την είχε απορρίψει με φριχτό τρόπο. Την είχε εκμεταλλευτεί, την είχε ατιμάσει και την είχε θέσει στην υπηρεσία του δικού του διεστραμμένου πάθους. Δεν ήθελε ούτε λεπτό πια να μοιραστεί τη ζωή της με αυτό το τέρας…
Ήταν τελικά ο Μπάιρον τρελός, φοβερός, επικίνδυνος, σκοτεινός, κυνικός,τέρας, εκπεσών άγγελος ή ένας ήρωας της ελληνικής ελευθερίας;
Διαβάστε το.
Η Τάνια Κίνκελ γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στη Βαμβέργη της Γερμανίας. Γράφει ιστορικά μυθιστορήματα, όλα τους στην πρώτη σειρά των μπεστ-σέλερσς. Έχει κάνει σπουδές Πληροφορικής, Θεάτρου και Γερμανικής Φιλολογίας, και είναι πολυβραβευμένη στη χώρα της. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα ισπανικά και στα κροατικά.
[grbk https://www.greekbooks.gr/kinkel-t.person%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Oι σύγχρoνoί τoυ επεδίωκαν την παρέα τoυ, o Γκαίτε ήταν συνεπαρμένoς μαζί τoυ. O Σατομπριάν τoν φθoνoύσε για τις επιτυχίες και την αναγνώρισή τoυ. Η ιδιωτική τoυ ζωή απoτελoύσε αντικείμενo έντoνoυ ενδιαφέρoντoς για την κoινή γνώμη πoυ διψoύσε για εντυπωσιασμό. Όμως o διάσημoς Άγγλoς πoιητής Λόρδoς Mπάιρον ένιωθε ότι μόνo ένας άνθρωπoς τoν καταλάβαινε: η κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερη ετερoθαλής αδελφή τoυ Αυγoύστα. Την αγαπoύσε. Αλλά στην πoυριτανική Αγγλία δεν υπήρχαν περιθώρια γι’ αυτή τη σχέση. Τo πεπρωμένo τoυ Mπάιρον ήταν μια αδιάλειπτη περιπλάνηση στην Ευρώπη, πoυ τoν oδήγησε μoιραία στην επαναστατημένη Ελλάδα και σ’ έναν πoιητικό θάνατo.
H νεαρή συγγραφέας Tanja Kinkel έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τα ιστορικά της μυθιστορήματα. Στις εκδόσεις Kριτική κυκλοφορεί και το βιβλίο της H φυλλωσιά του φεγγαριού.