Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017
Σελ. 466
1804
Η πρώτη απεργία εργαζομένων γυναικών καταγράφεται στο Ουόρτσεστερ της Αγγλίας από τις γυναίκες που κατασκεύαζαν γάντια.
1887
Στην Ελλάδα ο αγώνας των γυναικών για τα δικαιώματα και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, ξεκινάει με την έκδοση της πρώτης Γυναικείας Εφημερίδας, της «Εφημερίδας των Κυριών», το πρώτο φύλλο της οποίας κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου 1887. Ήταν η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα, που γραφόταν αποκλειστικά από γυναίκες για γυναίκες. Ψυχή της έκδοσης της εφημερίδας υπήρξε η Ρεθυμνιώτισσα εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και πρωτοπόρος φεμινίστρια, Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού. Πλαισιωνόταν από γυναίκες του πνεύματος και της τέχνης.
[grbk https://www.greekbooks.gr/agones-kirion.html%5D
Κρήτη 1896
Σε ένα νησί που αποζητά την ελευθερία του, η Μυρτώ Θεοτοκά, η αρχοντοπούλα που το χαμόγελό της είναι πιο λαμπερό κι από τον ήλιο, θα χάσει τα πάντα. Ο πόλεμος θα της στερήσει τον έρωτα και οι άνθρωποι θα της αρπάξουν μέσα από την αγκαλιά ό,τι αγάπησε περισσότερο κι από τον ίδιο της τον εαυτό. Η αγαπημένη της φίλη, η Καλλιόπη, θα αρνηθεί την οικογένειά της και τη θέση που οι άλλοι της έχουν δώσει στην κοινωνία, θα πληγωθεί βαριά και θα προσπαθήσει να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες της.
Αθήνα 1919
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, σε μια εποχή όπου το γυναικείο φύλο δοκιμάζεται σκληρά, οι δύο αδελφικές φίλες, έχοντας για στήριγμα η μία την άλλη, θα αγωνιστούν μέχρι το τέλος για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα κυνηγήσουν οράματα ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα αναζητήσουν την ευτυχία, θα παλέψουν με πάθος για τα ιδανικά τους, θα αναμετρηθούν με την ίδια τη ζωή!
8η Μαρτίου 1910
Η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε κατά τη Β’ Διεθνή συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της Γερμανίδας επαναστάτριας Κλάρας Τσέτκιν.
1934
Ήταν πρώτη φορά που οι Ελληνίδες γυναίκες έριχναν την ψήφο τους στην κάλπη, έστω και σε δημοτικές εκλογές, έστω και με την προϋπόθεση να είναι άνω των τριάντα και να έχουν απολυτήριο του δημοτικού, όμως η φλόγα που έκαιγε μέσα στις καρδιές τους για την πλήρη ισότητα συνέχιζε να καίει με την ίδια ακριβώς ένταση.
[grbk https://www.greekbooks.gr/agones-kirion.html%5D
1952
Παρά τον σθεναρό και ανυποχώρητο αγώνα για την απόκτηση εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων, χρειάστηκε να περάσουν εκατό σχεδόν χρόνια για να κερδηθεί η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους στις 28 Μαΐου του 1952, χωρίς όμως τελικά να συμμετάσχουν άμεσα στις πρώτες γενικές εκλογές, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
2017
Η Βρετανία και η Αυστραλία με νόμο απαιτούν από τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταγράφουν και να κοινοποιούν τις μισθολογικές και άλλες διαφορές αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών (στη Βρετανία το χάσμα των αμοιβών ανδρών-γυναικών ήταν το 2016 στο 18,1%).
Γιατί όσο συνεχίζεις να αγωνίζεσαι, η ελπίδα θα παραμένει ζωντανή…
Η ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ και ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, η οποία τη βοηθά να γνωρίζει νέους κόσμους, λατρεύει τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Ο Θοδωρής έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου. Στη συγγραφή τον οδήγησε η παρατήρηση της ζωής, της συμπεριφοράς και της εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν, επίσης, τα βιβλία τους ΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΑΓΑΠΗ και ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΡΙΩΝ, καθώς και το νεανικό μυθιστόρημά τους Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.