https://www.youtube.com/watch?v=77VwVegduKo
Κριτική και εντυπώσεις
Ο δημοσιογράφος, παραγωγός εκπομπών και παρουσιαστής Ιωάννης Παπαζήσης δεν χρειάζεται πιστεύω συστάσεις. Ιδιαίτερα όσοι κατοικούν στη βόρεια Ελλάδα, λόγω των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών που εκπέμπουν στο χώρο αυτό, γνωρίζουν τόσο τον ίδιο όσο και το πεδίο ερευνών και ενασχόλησής του.
Στην προκείμενη έρευνά του, ασχολείται -όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον τίτλο- με τα μεγαλιθικά μνημεία και τους νεολιθικούς οικισμούς του Ελλαδικού χώρου, που δεν είναι ευρέως γνωστά. Καλά, νεολιθικοί οικισμοί φανταζόμαστε ότι υπάρχουν, αλλά μεγαλιθικά μνημεία; Αυτά δεν είναι κατασκευές που συναντάμε σε τόπους κυρίως της Αιγύπτου και πολύ περισσότερο της Λατινικής Αμερικής;
Κι όμως όχι! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η πατρίδα μας, αυτός ο πανέμορφος και ευλογημένος τόπος, τα έχει ΟΛΑ! Ναι, η χώρα μας βρίθει από μεγαλιθικές κατασκευές που έφτιαξαν οι πρόγονοί μας, στα μακρά βάθη της ιστορίας μας. Τις περισσότερες από αυτές -μέχρι τώρα- δεν τις γνωρίζαμε, αλλά σε μερικές -είμαι βέβαιος- έχουμε περάσει από δίπλα και δεν τους δώσαμε την πρέπουσα σημασία και αποκωδικοποίηση!
Αυτό το κενό γνώσης, προσοχής και σεβασμού έρχεται να καλύψει η μελέτη “Άγνωστα μεγαλιθικά μνημεία και νεολιθικοί οικισμοί της Ελλάδος”, του Ιωάννη Παπαζήση, που χάρη στον ίδιο και στις εκδόσεις Αρχύτας, βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και μας περιμένει για να μας ενημερώσει, να μας γεμίζει θαυμασμό και να θέσει και κάποιους προβληματισμούς!
Ναι, προβληματισμούς! Καταρχάς σχετικά με την ορθότητα της χρονολόγησης των αρχαίων μνημείων μας. Γιατί κάθε τόσο οι επιστήμονες του χώρου αλλάζουν τα δεδομένα κινούμενοι συνεχώς όλο και προς τα βάθη του χρόνου; Για ποιο λόγο μένουν αναπάντητα κάποια παράδοξα των διαφόρων θεωριών που θα έπαυαν αυτόματα να υπάρχουν αν ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν κατά πολύ αρχαιότερος από ό,τι επισήμως δηλώνεται από τα αρμόδια κρατικά και μη όργανα; Και μιας και αναφέραμε το κράτος, υπάρχει κάποια σοβαρή εξήγηση που να δικαιολογεί την εγκληματική εγκατάλειψη σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων;
Αυτές είναι κάποιες από τις απορίες που γεννούνται κατά την ανάγνωση της μελέτης αυτής και που με τη σειρά τους οδηγούν σε διάφορα μονοπάτια σκέψης και διαπιστώσεων! Πέρα όμως από αυτά, τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης από τη μελέτη αυτού του βιβλίου; Κάθε ένα μεγαλιθικό μνημείο και κάθε ένας νεολιθικός οικισμός, όσο γνωστά ή άγνωστα και να είναι, αναφέρονται ταξινομημένα στις σελίδες του βιβλίου, μαζί με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικές με αυτά.
Ο Ιωάννης Παπαζήσης ταξινόμησε τους προς μελέτη αυτούς τόπους σε επτά ενότητες, ανάλογα με τον σημείο που αυτά βρίσκονται. Η Αττική και η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Νησιωτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Θράκη και η Μακεδονία, αποτελούν τα πεδία μελέτης αυτών των ενοτήτων. Επιπροσθέτως υπάρχει ένα Πρώτο Κεφάλαιο σχετικά με τα θέματα και τις μεθόδους χρονολόγησης αρχαίων κατασκευών και αντικειμένων, ένας Επίλογος όπου δίνεται μια προτροπή και εκφράζεται μια ευχή από τον Ιωάννη Παπαζήση και φυσικά η πολύτιμη Βιβλιογραφία, με τις διαδικτυακές πηγές που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας για την περάτωση αυτού του έργου του.
Κλείνοντας, αυτή την παρουσίαση, σας μεταφέρω λίγα από τα λόγια του συγγραφέα που υπάρχουν στον Πρόλογο του βιβλίου του “Άγνωστα μεγαλιθικά μνημεία και νεολιθικοί οικισμοί της Ελλάδος”…
…
Σήμερα με τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, ακόμη και εμείς οι ιδιώτες μπορούμε να διαφημίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ό,τι ωραίο έχει ο τόπος μας και να αναγκάσουμε τις αρχές να πράξουν το καθήκον τους αξιοποιώντας ό,τι προβάλλαμε και τούτο το λέμε διότι δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και εμείς να μένουμε αμέτοχοι. Μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε αυτά που μας αξίζουν!
Οπισθόφυλλο
Η πατρίδα μας είναι γεμάτη αρχαιολογικά μνημεία, πολλά από αυτά όμως είναι τελείως άγνωστα, παρότι κάποια από αυτά βρίσκονται στο κέντρο των Αθηνών… Η ηλικία των μνημείων αυτών ξεπερνά σε μερικές περιπτώσεις τα 10.000 έτη και ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παρέμειναν άγνωστα, για να μην γνωρίζουμε το χρονολογικό βάθος της ιστορίας μας. Με την προσπάθεια δια του παρόντος πονήματος, αναδεικνύουμε άγνωστα μεγαλιθικά μνημεία μας και νεολιθικούς οικισμούς, οι οποίοι είναι οι αρχαιότεροι του κόσμου και χρονολογούνται τουλάχιστον στο 6.500π.Χ. και αποκαλύπτουμε άγνωστες συνταρακτικές λεπτομέρειες για μερικά από τα γνωστότερα μνημεία μας, που κάποιοι δεν θέλουν να ξέρετε… Το παρόν αποτελεί ένα υπέροχο ιστορικό ταξίδι σε όλη την επικράτεια μας και ως στόχο έχει να γνωρίσουμε όλοι την άγνωστη αυτή τεράστια πολιτιστική κληρονομιά μας και να αναδείξετε περαιτέρω προς πάσα κατεύθυνση τα άγνωστα μνημεία μας όσοι κατοικείτε κοντά σε αυτά, για να υποχρεωθεί η πολιτεία να πράξει το καθήκον της, το οποίο είναι η ανάδειξη και η ορθή χρονολόγηση των μνημείων αυτών…
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Άγνωστα μεγαλιθικά μνημεία και νεολιθικοί οικισμοί της Ελλάδος
Συγγραφέας
Ιωάννης Παπαζήσης
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Αρχύτας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιούνιος 2021
Αριθμός σελίδων
239
ISBN
978-618-5410-80-3