Υπόθεση βιβλίου
1824
Η Β’ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος έχει πλέον καταγραφεί στις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.
Το Ελληνικό Κράτος είναι ακόμα ανύπαρκτο. Κι όμως, τις τύχες του τόπου και του λαού, φιλοδοξούν να καθορίσουν δύο “κυβερνήσεις” που η κάθε μια από αυτές θεωρεί την άλλη παράνομη. Έχθρες, καταγγελίες και απειλές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Τα κίνητρα, όχι, δεν είναι ευγενή. Τα “νήματα” κινούν η φιλοδοξία, η ιδιοτέλεια και πάνω απ’ όλα η επικείμενη δυνατότητα διαμοιρασμού των λιρών από το δάνειο που έχει εξασφαλίσει η χώρα από την Αγγλία.
…
Τίποτα δεν θύμιζε τον πρώτο καιρό του αγώνα, τις ημέρες της άλωσης της Tριπολιτσάς και της μεγαλειώδους νίκης στα Δερβενάκια, το καλοκαίρι του 1822. Η πυρετώδης έξαψη και ο ξέφρενος ενθουσιασμός του πρώτου καιρού, είχαν διαπαντός χαθεί.
…
Ο τοπικισμός και οι διαμάχες έχουν χωρίσει αυτούς που πάλευαν, λίγο καιρό πριν, για την απελευθέρωσης του τόπου και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από τις πλάτες των Ελλήνων. Η νεοσυσταθείσα “Αδελφότητα” βάζει στο στόχαστρό της, ακόμα και τον ίδιο τον Γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη!
Μέσα σε αυτή την εθνική δίνη, απλοί άνθρωποι καλούνται να επιβιώσουν, να αναζητήσουν τους δικούς τους που έχουν χαθεί και, γιατί όχι, να ονειρευτούν ένα πιο όμορφο μέλλον. Η Αργυρώ, ο Στέφανος, η Δέσπω, ο Νικόλας, η Μαλαμή και ο γέρο Καψάλης, είναι μερικοί από αυτούς.
Από την Τριπολιτσά και το Άστρος, μέχρι το Μεσολόγγι, τη Χίο και τα Ψαρά διάσημοι και άσημοι, συμμετέχουν στα γεγονότα των κρίσιμων αυτών ωρών του έθνους. Η Επανάσταση έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Πόσο ακόμα θα τις επηρεάσουν οι δύο εμφύλιοι, του 1824 και του 1824-1825, που βρίσκονται προ των πυλών;
Φρικτά γεγονότα περιμένουν τους ήρωές μας και την πατρίδα, αφού η Υψηλή Πύλη δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτες τις συγκυρίες που δημιουργεί η αδελφική μας φαγωμάρα! Συνασπίζει τα στρατεύματά της, εντάσσει σε αυτά δυνάμεις από την Αίγυπτο και ετοιμάζεται για άλλη μαι φορά να περάσει από χαντζάρι τις ελληνικές ψυχές…
[grbk https://www.greekbooks.gr/agia-leyteria.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Το ιστορικό μυθιστόρημα «Άγια Λευτεριά», του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, είναι το τρίτο μέλος της Τριλογίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που ξεκίνησε με το «Άγιο Αίμα» και συνεχίστηκε με τις «Άγιες Ψυχές».
Η Τρίπολη, το Άστρος, το Μεσολόγγι, η Χίος και τα Ψαρά είναι ο “τόπος”. Το 1824, το 1825 και το 1826 είναι ο “χρόνος”. Οι φανταστικοί ήρωες του συγγραφέα βιώνουν τα δικά τους δράματα, ενώ παράλληλα τα ιστορικά πρόσωπα παίρνουν μέρος σε τραγικά γεγονότα όπως η δίκη του Καραϊσκάκη και του Κολοκοτρώνη, η καταστροφή της Χίου και των Ψαρών και τελικά η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου. Ανάμεσα στα τραγικά αυτά γεγονότα και οι εμφύλιοι πόλεμοι της εποχής που αποτελούσαν διαχρονικά την μεγάλη πληγή του έθνους μας.
Ο τρόπος γραφής του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ιδανικός για Ιστορικό Μυθιστόρημα. Δεν είναι τυχαίο πως ο συγγραφέας έχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό τέτοιων έργων στο ενεργητικό του. Η μυθιστορία έχει πλεχθεί έντεχνα με τα ιστορικά γεγονότα, τα όποια είναι και πολλά σε πλήθος και πολύ καλά φωτισμένα με αξιοσημείωτες λεπτομέρειες.
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό δεν νομίζω ότι θα μπορέσετε να αποφύγετε τα έντονα συναισθήματα. Θα γεμίσετε θλίψη για τα όσα υποφέρουν οι ήρωες του και θυμό, πολύ θυμό, για τα αγκάθια των Ελλήνων. Αγκάθια που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και -δυστυχώς- “φυτρώνουν” πάνω στα κορμιά μας, ακόμα και στις μέρες μας!
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που τοποθετεί ένα μεγεθυντικό φακό πάνω από σκοτεινές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας με ένα ανεπανάληπτο κρεσέντο στο τέλος του! Διαβάστε το!
Οπισθόφυλλο:
Συναγμένοι πίσω απ’ το τείχος, καρτερούν με το όπλο στο χέρι, με την ψυχή στο στόμα. Άντρες και γυναίκες όμοια ντυμένοι με φουστανέλες και σελαχλίκια, τα παιδιά λαιμαριές κρεμασμένες απάνω στα κορμιά τους σαν τάματα σε εικονίσματα, ναρκωμένα απ’ το αφιόνι.
Μόλις το φεγγάρι χάνεται στα διαβατάρικα σύγνεφα, το πρόσταγμα των καπεταναίων ακούγεται σ’ όλη τη φάλαγγα σαν πνιχτικό ψιθύρισμα. Αγωνιστές και γυναικόπαιδα κινούν για τη μεγάλη Έξοδο διαβαίνοντας σιωπηρά την πύλη. Κάποιοι γέρνουν και φιλούν το χιλιοτρυπημένο απ’ τα βόλια τείχος, κάποιοι άλλοι το ανασκαμμένο απ’ τις μπόμπες χώμα. Τα ραίνουν, τα ποτίζουν με τα σεβαστικά τους δάκρυα.
«Αχ, Μισολόγγι, που σ’ αφήνουμε… Αχ, αίματα που σε ποτίσαμε άδικα…»
Στη Χίο, στα Ψαρά, στο Μεσολόγγι…
Από ολοκαύτωμα σε ολοκαύτωμα τραβάει ο λαός μας, που πολεμάει ν’ αντιγυρίσει τη σκλάβα μοίρα του, ματοβαμμένος μ’ ακόμη ορθός. Συνάμα, πλάι στο λαμπρό μεγαλείο του αγώνα, στέκει η σκοτεινιά της μνησικακίας και της ιδιοτέλειας που φέρνει αδερφοσκοτωμό.
Η Δέσπω, η Αργυρώ, ο Νικόλας, ο Στέφανος, η Λενίτσα, ο Γιωργάκης, η Μαλαμή, ο γερο-Καψάλης, άγιες ψυχές σε τούτο τον ματωμένο κόσμο, ανασαίνουν με βια κι αγωνίζονται με νύχια και δόντια ν’ ανταμώσουν λευτεριά και λύτρωση.
Σε τούτο ή τον άλλο κόσμο.
[grbk https://www.greekbooks.gr/agia-leyteria.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Άγια Λευτεριά
Συγγραφέας
Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
9 Δεκεμβρίου 2021
Αριθμός σελίδων
609
ISBN
978-618-01-3973-0