Καρκινικές λέγονται οι φράσεις που διαβάζονται και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή από τ’ αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τ’ αριστερά. Έχουν πάρει το όνομά τους από τον κάβουρα (καρκίνος στα Αρχαία Ελληνικά) λόγω του «ανάποδου» τρόπου με τον οποίο κινείται. Όμως, σύμφωνα με έναν πιο αυστηρό ορισμό, καρκινικές είναι μόνο οι φράσεις που διαβάζονται το ίδιο και προς τις δύο κατευθύνσεις (π.χ. Σ’ ΟΛΑ ΚΑΛΟΣ).
…
Στα Νέα Ελληνικά, λόγω του ότι οι λέξεις έχουν συγκεκριμένα καταληκτικά γράμματα (-α, -ε, -η, -ι, -ο, -υ, -ω, -ν, -ς), οι φράσεις που διαβάζονται και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά διαφορετικά, είναι πιο σπάνιες. Άρα, επάξια κερδίζουν θέση ανάμεσα στις καρκινικές φράσεις. Σε αυτό το βιβλίο, οι καρκινικές φράσεις διπλής ανάγνωσης αναφέρονται ως «διττές». Συναντώνται, επίσης, και με την ονομασία «ανακυκλικές». Εξάλλου, μια διττή λέξη-φράση εύκολα γίνεται καρκινική και με τον αυστηρό ορισμό, αρκεί να γραφτεί και αντίστροφα. Για παράδειγμα, εάν πάρουμε τη διττή λέξη ΑΚΙΔΑ και γράψουμε ΑΚΙΔΑ ΑΔΙΚΑ, τότε η νέα φράση διαβάζεται το ίδιο και αντίστροφα.
…
Με τα παραπάνω ξεκινά ο Νικόλας Μάντζαρης το εισαγωγικό του σημείωμα -ταυτόχρονα είναι βασικό μάθημα γνώσεων γύρω από τις καρκινικές λέξεις και φράσεις- στο βιβλίο «707 καρκινικές φράσεις», της Σοφίας Σταμπολίτη, που κυκλοφόρησε το 2012 από τις εκδόσεις Captainbook. Μια πολύ προσεγμένη έκδοση, πραγματικό στολίδι για την προσωπική βιβλιοθήκη του καθενός μας, τόσο λόγω του περιεχομένου -κυρίως- όσο και λόγω του “περιτυλίγματος”.
Το πόνημα αυτό της κυρίας Σταμπολίτη είναι ένας απολαυστικός, χορταστικός και κατατοπιστικός περίπατος στον μαγευτικό κόσμο της καρκινικής γραφής και ανάγνωσης. Έναν κόσμο που η συγγραφέας όχι μόνο γνωρίζει καλά αλλά έχει δημιουργήσει η ίδια κάποιες γωνιές του (λέξεις και φράσεις). Σε αυτές τις γωνιές θα περιπλανηθείτε κι εσείς όταν με το καλό βρεθείτε με το «707 καρκινικές φράσεις», ανά χείρας.
Πρώτη στάση οι καρκινικές λέξεις (π.χ. ΑΜΩΜΑ, ΕΜΑΣΗΣΑΜΕ, ΣΟΦΟΣ). Κατόπιν, οι καρκινικές φράσεις (π.χ. Α ΡΕ ΑΕΡΑ, ΑΕΝΑΑ ΝΕΑ, ΑΝΑΚΑΤΑ ΤΑ ‘ΚΑΝΑ, ΣΑΪΤΑ ΜΑΤΙΑΣ). Στην συνέχεια ακολουθούν οι καρκινικές φράσεις με κύρια ονόματα (π.χ. ΑΘΗΝΑΣ ΑΝΗΘΑ, ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΕΛΕΝΑ, ΣΕΙΡΑ ΜΑΡΙΕΣ). Έπονται οι καρκινικές φράσεις με αρχαίες λέξεις (π.χ. ΑΝΑΞ ΕΓΩΓΕ ΞΑΝΑ, ΟΡΩ ΔΩΡΟ) και οι καρκινικές φράσεις με ξένες λέξεις (π.χ. ΑΣΕ ΜΙΝΙ ΜΕΣΑ, ΒΙΑ ΛΑΪΒ, ΚΟΡΗ ΡΟΚ, ΝΑΡΚΕΣ ΕΚΡΑΝ). Tην σκυτάλη παίρνουν οι διττές λέξεις (π.χ. ΑΔΙΚΑ, ΝΩΠΑ, ΕΣΩΖΕ, ΟΡΤΣΑ) καθώς και οι διττές φράσεις (π.χ. ΑΣΕ ΜΑΝΑ, ΣΕΛΗΝΗ ΛΑΓΝΑ). Τελευταίος σταθμός του περιπάτου μας, είναι οι καρκινικές φράσεις με λέξεις της Σοφίας Σταμπολίτη (π.χ. ΑΪΒΟΦΟΒΙΑ, ΙΚΑΡΟΚΟΡΑΚΙ, ΣΙΕΛΟΠΟΛΕΙΣ).
Δεν είναι εντυπωσιακές; Φαντάζομαι ότι πήρατε μια μικρή γεύση από όσα θα συναντήσετε και θα θαυμάσετε στο «707 καρκινικές φράσεις». Οι καρκινικές φράσεις είναι ένα παιχνίδι λέξεων, αλλά ένα παιχνίδι είναι και η ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Καθώς θα διαβάζετε λέξεις ή φράσεις, ορθά αλλά και ανάποδα, δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα χαμογελάτε και θα λέτε «Για δες βρε!». Στο παιχνίδι αυτό των 120 σελίδων θα συναντήσετε και υπέροχα σκίτσα -έχουν φιλοτεχνήσει οι: Σοφία Τζήμα, Περικλής Ιορδανίδης, Μυρσίνη Μανέτα και Ελευθερία Μάντζαρη- που πλαισιώνουν και οπτικοποιούν με τον καλύτερο τρόπο κομμάτια από το εξαιρετικό έργο της Σοφίας Σταμπολίτη.
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι βιβλιοθήκη που δεν θα το περιλαμβάνει στα μέλη της θα είναι ελλιπής, σας προτείνω να το συμπεριλάβετε στις αμέσως επόμενες αγορές βιβλίων που θα κάνετε. Δεν νομίζω να θέλετε η αγαπημένη σας βιβλιοθήκη να είναι κουτσή; Όχι, βέβαια! Είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσετε, θα γελάσετε και θα μάθετε και πράγματα για ένα κομμάτι της γραφής και των λέξεων που πιθανότατα είχατε μια επιδερμική επαφή… μην μου πείτε… κι εσείς μόνο το «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ» ξέρατε… κι εγώ αυτή γνώριζα μόνο, μέχρι όμως που διάβασα το «707 καρκινικές φράσεις»… τώρα… 🙂
[linkwise 385-0#books#707-fraseis#το βιβλίο #https://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=108106953]
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η αγάπη για την αντίθετη γραφή έγινε εμμονή. Διάβαζα όλα τα κείμενα αντίστροφα. Δεν άντεξα να χάσω τη χαρά της ανάγνωσης για τη χάρη της διττής ανάγνωσης.
Τώρα γράφω καρκινικές επιγραφές για να εκμεταλλευτώ το χρόνο που κυλάει άσκοπα. Διαβάζω πινακίδες μέσα από συγκοινωνίες (ΑΕΡΑΚΙ ΚΑΡΕΑ), περιοδικά σε ιατρεία (ΙΟΙ ΟΜΟΙΟΙ), γράφω όταν έχω κενό στη δουλειά (ΣΕ ΓΑΤΙ ΠΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ), σε ουρές τραπεζών (ΑΙΜΑ ΤΑΜΙΑ), σε βαφτίσια (ΣΕ ΝΟΝΑ ΚΑΝΟΝΕΣ) και κηδείες (ΗΤΑΝ ΑΘΑΝΑΤΗ).
Μετά από δεκαοχτώ χρόνια αμφίδρομης γραφής, παραδέχομαι ότι δεν μπορούν όλες οι λέξεις να γίνουν καρκινικές. Κάποιες αρνούνται πεισματικά να μεταλλαχτούν. Σε αυτές τις λέξεις αφιερώνω το βιβλίο.