https://www.youtube.com/watch?v=WHeKhrM6-yc
Υπόθεση βιβλίου
Σεπτέμβριος 1922, Σμύρνη, Μικρά Ασία
Ένας από τους πελάτες του πολυτελούς ξενοδοχείου Κρεμέρ ετοιμάζεται να βγει για τον πρωινό καφέ του, πριν ασχοληθεί με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που τον έκαναν να ταξιδέψει από την Αθήνα στην πολυπολιτισμική Σμύρνη…
…
Λοιπόν, ετοιμάστηκε, φόρεσε την καθημερινή του φορεσιά -ένα άσπρο πουκάμισο, μαύρο λινό σακάκι και μαύρο παντελόνι-, πήρε από την κρεμάστρα το μαύρο του καπέλο και πήγε στον διπλανό καθρέφτη. Εκεί κοιτάχτηκε και είδε τη μικρή χαρακιά που ήταν στο δεξί του μάγουλο. Το σημάδι αυτό το είχε αποκτήσει σ’ έναν καυγά στα νιάτα του, αλλά πλέον το είχε συνηθίσει και λίγο τον ενδιέφερε. Ένιωσε πολύ ευχαριστημένος με αυτό που αντίκρισε.
…
Αυτός ο μαυροφορεμένος κύριος -τρόπος του λέγειν- είναι ο κύριος Χ. Ναι, το ξέρω δεν είναι κανονικό όνομα αυτό, αλλά είναι το κωδικό όνομα που χρησιμοποιεί στις αμφιβόλου ηθικής και νομιμότητας δουλειές του. Για του λόγου το αληθές, να και ο γεροδεμένος συνεργάτης του -μπράβος να λέμε καλύτερα- που τον συνοδεύει όπου πηγαίνει.
Μαζί βγαίνουν από το ξενοδοχείο και κατευθύνονται στο καφενείο “Η ωραία Σμύρνη”, ένα από τα πιο γνωστά στέκια στο Και, την προκυμαία της πόλης. Παράγγειλαν το μερακλίδικο ελληνικό καφέ τους, μεζέ και περίμεναν τον μικρό σερβιτόρο να τους τα φέρει.
Σερβιτόρος εκείνη την ώρα ήταν ο δωδεκάχρονος Παναγιώτης, που εργάστηκε τους καλοκαιρινούς μήνες στο καφέ, για να βγάλει ένα χαρτζιλίκι. Λίγες μέρες εργασίας του έμειναν, μιας και μετά τις δεκαπέντε του μηνός, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο γυμνάσιο. Προς το παρόν όμως, βρίσκεται όπου τον καλεί το καθήκον και η ανάγκη -εδώ που τα λέμε- μιας και τα οικονομικά της οικογένειας δεν είναι και πολύ ανθηρά.
Αυτό πιθανότατα να διέκρινε και ο κύριος Χ και πρότεινε στο νεαρό αγόρι να του κάνει κάποιο θέλημα με αμοιβή ένα ολόκληρο βδομαδιάτικο! Πως να αντισταθεί ο Παναγιώτης σε τέτοια προσφορά; Εξάλλου η εκδούλευση που του ζητήθηκε δεν ήταν τίποτα δύσκολο. Το μεσημεράκι, μετά την δουλειά, θα πεταγόταν μέχρι το Ελληνικό Διοικητήριο, θα αναζητούσε τον στρατηγό Ίππαρχο, θα του έδινε ένα φάκελο και αν ο στρατηγός του έδινε κι εκείνος κάτι θα το έφερνε αμέσως στο ξενοδοχείο Κρεμέρ και θα το παρέδιδε στα χέρια του κυρίου Χ.
Αστεία δουλειά! Ούτε μισή ώρα δεν θα του έπαιρνε! Έτσι κι έγινε. Το μεσημεράκι ο Παναγιώτης πήγε στο Διοικητήριο και μετά από λίγο μπλέξιμο -είναι η αλήθεια- συνάντησε τον στρατηγό Ίππαρχο σε ένα ανήλιαγο υπόγειο γραφείο του κτιρίου. Εκείνος διάβασε την επιστολή του κυρίου Χ, νευρίασε, έγραψε μια σύντομη απάντηση και την έδωσε στον μικρό μας αγγελιοφόρο για να την παραδώσει στον εντολέα του.
Όλα αυτά άρχισαν να μυρίζουν περίεργα στον πανέξυπνο έφηβο. Κάποιες μικρές λεπτομέρειες αλλά και οι φανερές απειλές που δέχτηκε από τον μπράβο του κυρίου Χ, τον υποψίασαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Την ίδια άποψη σχημάτισε και ο φίλος του ο Νικόλαος, όταν ο Παναγιώτης του εξιστόρησε τα γεγονότα.
Το ίδιο βράδυ μάλιστα, στο λιμάνι, που είχαν συναντηθεί και ανέλυαν την κατάσταση, έγιναν μάρτυρες μιας μυστηριώδους συναλλαγής, που ήταν η αμοιβή δύο φόνων. Φόνων; Σκούρα τα πράγματα! Και που να σας πω ποιοι ήταν τα θύματα… ο κύριος Χ και ο μπράβος του! Έχασε η Βενετιά βελόνι θα μου πείτε… α, μην το λέτε αυτό! Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, ακόμα και όταν αυτό το δικαίωμα συνοδεύει η διαφυγή από αρκετές αξιόποινες πράξεις και την φυλάκιση που κανονικά αρμόζει σε αυτές.
Οι φόνοι έγιναν, από ότι φαίνεται ο στρατηγός Ίππαρχος είναι άμεσα μπλεγμένος σε αυτούς και οι δύο νεαροί φίλοι -μη μπορώντας να αντισταθούν στην ευκαιρία- αποφασίζουν να διεξάγουν έρευνες για να διαλευκάνουν τα όσα παράνομα κρύβονται πίσω από αυτούς τους επικίνδυνους ανθρώπους. Δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αυτές τις μέρες που η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Ο ελληνικός στρατός αποχωρεί από τα παράλια, ψίθυροι ακούγονται, κατήφεια αποτυπώνεται σε όλα τα πρόσωπα αλλά κανένας δεν μιλά φανερά για όσα σκέφτεται ή ακόμα περισσότερο για όσα φοβάται.
Τι λέτε; Θα καταφέρουν οι δύο ήρωές μας να λύσουν τα Μυστήρια της Σμύρνης και να γλυτώσουν από την λαίλαπα που βρίσκεται ένα βήμα από τις πύλες της και τις ζωές τους;
[grbk https://www.greekbooks.gr/1922-ta-mystiria-tis-smyrnis.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Μάιος 2022, Ελλάδα
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας του έθνους μας που γράφτηκαν στη Μικρά Ασία. Πολλά βιβλία με κεντρικό κορμό τα τραγικά αυτά γεγονότα μας περιμένουν στα βιβλιοπωλεία της χώρας, αλλά λίγα από αυτά απευθύνονται στο εφηβικό φιλαναγνωστικό κοινό.
Το “1922 Τα μυστήρια της Σμύρνης”, του Θάνου Κονδύλη, είναι ένα από αυτά τα αναγνώσματα που μεταφέρουν τα γεγονότα της τραγικής Σμύρνης -τον Σεπτέμβριο του 1922- και ταυτόχρονα είναι έτσι γραμμένο ώστε να μπορεί να το διαβάσει και να το κατανοήσει ένα παιδί από 12 ετών και άνω.
Με κεντρικό κορμό μια αστυνομικής φύσεως μυθιστορία -που έχει όμως πολλά κομμάτια αλήθειας μέσα της- και υπό το πρίσμα της επερχόμενης σφαγής του άμαχου ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας, ο Θάνος Κονδύλης μεταφέρει στους νεαρούς αναγνώστες του, το άρωμα εκείνων των ημερών, ψήγματα των τραγικών γεγονότων και κυρίως μια προτροπή να αναζητήσουν και να μάθουν περισσότερα για το τι ακριβώς συνέβη τότε… μιας και μάλλον δεν ήταν απλά ένας συνωστισμός στο Και… κάποια το είχε πει αυτό… δεν την θυμάμαι, ούτε και θέλω.
Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση, λιτή, ασπρόμαυρη και περιορισμένη σε έκταση, δένει με το κείμενο και κινείται ορθά στους δρόμους που καλεί τόσο η μυθιστορία όσο και η πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν. Τα σχέδια της, κοσμούν την αρχή κάθε κεφαλαίου και μου θύμισαν αναγνώσματα των δικών μου νεανικών χρόνων. Μου άρεσαν πολύ!
Πιστεύω ότι τα παιδιά μας πρέπει κάποια στιγμή -η εφηβεία που φαίνεται ότι είναι αυτή η σωστή στιγμή- να έρθουν σε επαφή με τα μελανά κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας. Επειδή όμως η ανάγνωση των αμιγώς ιστορικών συγγραμμάτων θα τους φανεί πιθανότατα δύσκολη και κουραστική, βιβλία όπως το “1922 Τα μυστήρια της Σμύρνης”, του Θάνου Κονδύλη, θα κάνουν τις πρώτες νύξεις και θα οδηγήσουν πιθανότατα σε μια ενδελεχέστερη μελέτη.
Αναζητήστε το και χαρίστε το!
Οπισθόφυλλο
Σμύρνη, Σεπτέμβριος 1922. Ο δωδεκάχρονος Παναγιώτης εργάζεται σ’ ένα παραλιακό καφενείο. Εκεί συναντάει έναν πελάτη, που του συστήνεται ως «κύριος Χ», ο οποίος του αναθέτει μια αποστολή: Να παραδώσει έναν φάκελο στον στρατηγό Ίππαρχο, που βρίσκεται στο ελληνικό Διοικητήριο της Σμύρνης.
Μια ζεστή βραδιά, ο Παναγιώτης με τον φίλο του, τον Νικόλαο, κάνουν βόλτα στο λιμάνι, όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα. Μια συμμορία έχει δολοφονήσει τον κύριο Χ και τον άντρα που τον συνόδευε. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται ο στρατηγός Ίππαρχος και δίνει στη συμμορία μια αμοιβή, με αντάλλαγμα δυο βαρυφορτωμένες βαλίτσες. Τότε οι δυο φίλοι αποφασίζουν να διαλευκάνουν το μυστήριο.
Στο μεταξύ, ο ελληνικός στρατός αποχωρεί από τη Σμύρνη, ενώ οι έρευνες των παιδιών θα τους οδηγήσουν στον ίδιο τον στρατηγό. Τότε όμως καταφθάνει και ο τουρκικός στρατός και όλα ανατρέπονται.
ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ 1922
[grbk https://www.greekbooks.gr/1922-ta-mystiria-tis-smyrnis.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
1922 Τα μυστήρια της Σμύρνης
Συγγραφέας
Θάνος Κονδύλης
Εικονογράφος
Λέλα Στρούτση
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Μάιος 2022
Αριθμός σελίδων
148
ISBN
978-618-01-4421-5