Ένα όμορφο μεσημεράκι του Ιουνίου μας βρήκε στην κεντρική πλατεία του Άργους (Πλατεία Αγίου Πέτρου), να πίνουμε το κλασσικό μας φραπεδάκι, έχοντας μόλις τελειώσει το επαγγελματικό μας ραντεβού με έναν φίλο και συνεργάτη από την όμορφη αυτή πόλη της Πελοποννήσου. Από κάποιο μέλος της συντροφιάς έπεσε η ιδέα μετά το φαγητό να ανεβούμε στην Λάρισα να δούμε την θέα. Και επειδή οι καλές ιδέες πρέπει να γίνονται πράξη, αμέσως μετά το μεσημεριανό μας, μπήκαμε στα αυτοκίνητα και σε ένα τέταρτο της ώρας είμαστε στην Λάρισα. Όχι, δεν χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας F-16, απλά η Λάρισα που επισκεφθήκαμε δεν είναι η γνωστή πόλη της Θεσσαλίας, αλλά το κάστρο που δεσπόζει πάνω από το Άργος.
Το όνομα, σύμφωνα με την παράδοση, το πήρε, όπως και η Θεσσαλική πόλη, από την κόρη του Πελασγού την Λάρισα. Η λέξη Λάρισα προέρχεται από το «λάας» (λίθος) και το «ρίσα» (ρίζα) και σημαίνει η ριζωμένη – στερεωμένη πέτρα. Αυτό ακριβώς είναι και η αρχαία ακρόπολη του Άργους, η Λάρισα. Ένα κάστρο στερεωμένο πάνω στο όρος, που φέρει το ίδιο όνομα με αυτό, και σε υψόμετρο 289 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Είναι πολύ εύκολο να ανεβείτε στην Λάρισα από το Άργος. Από την κεντρική πλατεία της πόλης, παίρνετε το δρόμο (οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου) έχοντας στο αριστερό χέρι το πλάγιο τμήμα του ναού και κινούμενοι όλο ευθεία σε αυτόν θα συναντήσετε μία διχάλα, έχοντας αφήσει πίσω σας τα σπίτια του Άργους. Σε αυτήν την διχάλα θα πάρετε τον αριστερό δρόμο και πάνω σε αυτόν θα συναντήσετε μια πινακίδα για την Λάρισα. Στρίβοντας και πάλι αριστερά, όπως προτρέπει η πινακίδα αυτή, θα βρεθείτε στον δρόμο που θα σας οδηγήσει μετά από μια ανοδική πορεία με στροφές στην αρχαία ακρόπολη του Άργους. Η θέα από το κάστρο δεν περιγράφεται με λέξεις. Ολόκληρη η Αργολίδα βρίσκεται στα πόδια σας. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να σας πω λίγα πράγματα για την Λάρισα, ώστε να έχετε μια ιδέα για την ιστορία του χώρου όταν τον επισκεφθείτε.
Ο Δαναός από την Φοινίκη, πρώτος βασιλιάς και ιδρυτής του Άργους, φαίνεται να έκτισε την αρχαία ακρόπολη. Το σημείο, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας όταν το επισκεφθείτε, αποτελεί στρατηγική θέση της περιοχής. Εντός των αρχαίων τειχών, όπως έχουν αποδείξει οι αρχαιολογικές έρευνες, υπήρχαν τέσσερις δεξαμενές νερού και δύο αρχαίοι ναοί. Ο ένας ναός ήταν αφιερωμένος στον Λαρισαίο Δία και ο άλλος στην Πολιάδα Αθηνά. Στον ναό του Διός υπήρχε ξύλινο άγαλμα του θεού. Το 1859 στο σημείο που βρισκόταν αυτός ο ναός, χτίστηκε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα.
Από την Λάρισα πέρασαν Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι. Τα τείχη της αρχαίας ακρόπολης αντικαταστάθηκαν με μεσαιωνικά ενώ κτίστηκαν και νέα τείχη, που περιέκλειαν τα παλαιά, από τους Φράγκους και τους Ενετούς. Οι ανασκαφές που έγιναν το 1928 από τον Ολλανδό αρχαιολόγο Βόλγκραφ, έφεραν στο φως ερείπια χριστιανικού ναού, αφιερωμένου στην Θεοτόκο, που έκτισε εντός του κάστρου ο Επίσκοπος Άργους Νικήτας το 1166μ.Χ.
Στην ανατολική πλευρά του βουνού, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης. Η παράδοση θέλει από το ιερό του ναού αυτού, να ξεκινά υπόγεια στοά που καταλήγει στην κορυφή της Λάρισας.
Τόσο η εκπληκτική θέα, όσο και ο επιβλητικός χώρος του κάστρου κάνουν την επίσκεψη σε αυτό μία από τις εκδρομές που πρέπει να κάνετε όταν βρεθείτε στην περιοχή του Άργους.
Ολυμπία Κατσένη
Καιρος: Κάστρο “Λάρισα” στο Άργος
GPS links
Εάν έχετε Κινητό με Android κάντε κλικ εδώ, εάν έχετε iPhone κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη με το GPS της συσκευής σας.