Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
1 φλυτζάνι χυμό μανταρινιού
6 ολόκληρα μανταρίνια (το εσωτερικό τους μόνο)
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 γεμάτες κ.γλ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες
Σ’ ένα κατσαρολάκι -που το βάζουμε σε φωτιά μέτριας έντασης- ρίχνουμε σχεδόν όλο τον χυμό μανταρινιού. Από τα 6 ολόκληρα μανταρίνια (αφαιρούμε τα κουκούτσια και προτιμάμε μανταρίνια χωρίς κουκούτσια) και στη συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε όσο πιο πολύ μπορούμε∙ τα περνάμε από ένα σουρωτήρι (ώστε να κρατήσουμε τις άλιωτες ίνες), και προσθέτουμε κι αυτά στο κατσαρολάκι. Επίσης προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Τον υπόλοιπο λίγο χυμό μανταρινιού που έχουμε κρατήσει, αφού λιώσουμε το κορν φλάουρ, τον προσθέτουμε και αυτόν (εμείς προτιμάμε τα κλημεντίνια χωρίς κουκούτσια) και επειδή μανταρίνι με μανταρίνι διαφέρουν (άλλα είναι ξινά, άλλα γλυκόξινα κι άλλα γλυκά), πρέπει να δοκιμάσουμε την ένταση της σάλτσας μας (πόσο γλυκόξινη είναι). Αν είναι πολύ όξινη, προσθέτουμε λίγη λίγη ζάχαρη, ώστε να έχουμε μία απαλή γλυκόξινη γεύση. Ανακατεύουμε καλά συνεχώς μέχρι η σως να δέσει. Όταν δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Την αφήνουμε να κρυώσει και την προσθέτουμε στον χαλβά μας (εάν πήξει πολύ, την αραιώνουμε με λίγο χυμό μανταρινιού), προσθέτοντας σπασμένο καρύδι ή φυστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να παρασκευάσουμε σως με χυμό πορτοκαλιού ή με φράουλες ή με άλλα φρούτα (κεράσι, βύσσινο, βερύκοκο, ροδάκινο κ.ο.κ.).
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!