3 – 4 μεγάλες αντεριές
2 συκωταριές
Γλυκάδια (όσα θέλουμε)
2 κρεμμύδια
3 λεμόνια
Αλάτι και πιπέρι
Κύμινο (προαιρετικά)
Καταρχήν πρέπει να καθαρίσουμε καλά τις αντεριές. Με ένα ξυλαράκι (μολύβι, κομμάτι από καλαμιά κτλ) ή χοντρό βελονάκι θα γυρίσουμε τα έντερα έτσι ώστε να βγεί το μέσα, έξω. Αυτό γίνεται ως εξής. Διπλώνουμε λίγο την μία άκρη του εντέρου και με το ξυλάκι την σπρώχνουμε στο εσωτερικό του. Κρατώντας με το δεξί χέρι το ξυλάκι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του χεριού αυτού, μαζεύουμε στο ξύλο αρκετό έντερο. Με το αριστερό χέρι, βοηθάμε το έντερο να μαζεύεται στο ξυλάκι, προσέχοντας μην το τρυπήσουμε. Όταν μαζευτεί αρκετό, το αφήνουμε να «πέσει» σε ένα μπωλάκι που έχουμε μέσα του άφθονο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσει όλο το έντερο ανάποδα. Αν κάπου το έντερο τρυπήσει, το κόβουμε εκεί. Όταν έχει περάσει το ξύλο μέσα από το έντερο, τραβάμε πολύ προσεκτικά το έντερο έτσι ώστε να γυρίσει το μέσα – έξω. Όταν γυρίσουμε τις αντεριές, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε νερό και τον χυμό από τα τρία λεμόνια. Έτσι τα έντερα ασπρίζουν και σφίγγουν και έτσι θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα. Κόβουμε την συκωταριά και τα γλυκάδια σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τα γλυκάδια και την κομμένη συκωταριά και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά. Παίρνουμε τη σούβλα και περνάμε σε αυτήν εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών που πάνω τους έχουν κολλήσει κομματάκια από το κρεμμύδι. Τέλος τυλίγουμε τις αντεριές μία μία γύρω από το κοκορέτσι ως εξής. Δένουμε ένα κόμπο με την άκρη της αντεριάς στην αρχή του κοκορετσιού. Γυρνώντας τη σούβλα τυλίγουμε το άντερο όπως τον σπάγκο στην καλούμπα. Όταν τελειώσει το άντερο στερεώνουμε καλά με κόμπο την άκρη του στην αρχή του επομένου και συνεχίζουμε μέχρι τέλος. Την τελευταία άκρη την στερεώνουμε περνώντας την κάτω από μια δυό στρώσεις εντέρων. Το κοκορέτσι το ετοιμάζουμε πάντα από το πρωί της προηγούμενης ημέρας και το φυλάμε στη σούβλα όρθιο, να στάζει μέσα σε ταψί και προσέχοντας να μην πλησιάσουν μύγες.
Το πιο σωστό ψήσιμο για το κοκορέτσι είναι το εξής: Στην αρχή του ψησίματος, γυρνάμε τη σούβλα γρήγορα και όταν αρχίσει να αφρίζει την γυρνάμε αργά.