Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
5 μεσαίες πατάτες
1 γλυκοπατάτα (μετρίου μεγέθους)
2 καρότα (μεσαίου μεγέθους)
1/2 σελινόριζα (από μία μεγάλη)
1 ξερό κρεμμύδι (μικρού σχετικά μεγέθους)
1 κ.σ. (πολύ γεμάτη) μουστάρδα απαλή
2 κ.σ. (γεμάτες) φρέσκο βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
5 κ.σ. παρμεζάνα (τριμμένη)
Θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
4 σκ. σκόρδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά)
6 κλωναράκια ψιλοκομμένος μαϊντανός (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
6 κλωναράκια ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
Μοσχοκάρυδο (ελάχιστο)
1) Βάζουμε σε κατσαρόλα τα καθαρισμένα λαχανικά μας (πατάτες, γλυκοπατάτα, καρότα, κρεμμύδι, σελινόριζα), για να βράσουν για 25 έως 30 λεπτά. Το νερό πρέπει ίσα ίσα να τα σκεπάζει. Όταν ετοιμασθούν (αλ ντέντε), τότε τα κατεβάζουμε σε στραγγιστήρι να στραγγίσουν για ένα λεπτό.
2) Τις πατάτες, όπως καίνε, τις βάζουμε σ’ ένα δοχείο (γυάλινο μεγάλο μπωλ ή ανοξείδωτο ή …) και αμέσως τις λιώνουμε με τον πολτοποιητή πατάτας, διότι έτσι καυτές λιώνουν αμέσως και πολύ καλά. Τις πατάτες δεν τις λιώνουμε με ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ, διότι τότε ο πουρές θα γίνει πολύ κολλώδης με λαστιχωτή υφή. Αφού λοιπόν λιώσουμε τις πατάτες, λιώνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, τα οποία όμως πρέπει να τα λιώσουμε στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ (διότι έχουν ίνες). Στη συνέχεια τα προσθέτουμε όλα στην πατάτα και ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι πολύ καλά, για να ομογενοποιηθεί ο πουρές μας.
3) Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, μαύρο πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο και θυμάρι. Πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε αν είναι σωστός στο αλάτι.
4) Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε, όπως και το λάδι, τη μουστάρδα, τον χυμό πορτοκαλιού και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν πάλι όλα τα υλικά μας.
5) Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο πολύ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τον πολύ ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό και πάλι ανακατεύουμε πολύ καλά. Ο πουρές μας είναι έτοιμος με βελούδινη υφή.
Διευκρινίσεις:
1) Κατά το σερβίρισμα του πουρέ, προσθέτουμε στην κάθε μερίδα μία (1) σκελίδα πάρα πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο και φρέσκια ρίγανη ή σχινόπρασο. Αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο κ.λ.π.
2) Για τους λάτρεις της όξινης γεύσης, εάν επιθυμούν, μπορούν να προσθέσουν στον πουρέ σταδιακά λίγο λεμόνι, δοκιμάζοντας και αρχίζοντας με μία κουταλιά της σούπας λεμόνι. Δεν πρέπει όμως να υπερισχύσει η όξινη γεύση, απλώς πρέπει να προστεθεί με διάκριση στο υπάρχον αρμονικό γευστικό σύνολο.
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!