Για αραιή μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
8 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
4-6 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι, άσπρο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για σφιχτή μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
12 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
6-8 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι, άσπρο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ το γάλα και το διατηρούμε σε υψηλή θερμοκρασία. Σε άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας. Όταν το αλεύρι μας αρχίσει να αλλάζει ελαφρά χρώμα ρίχνουμε μέσα το καυτό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς. Αν έχουμε ηλεκτρικό "μπαστούνι κοπής" τότε η σάλτσα μας θα γίνει βελούδινη. Προσθέτουμε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.