1 κιλό αλεύρι τύπου 00 (το πιο κατάλληλο για ζύμη πίτσας)
10γρ. ζάχαρη
10γρ. αλάτι
25γρ. νωπή μαγιά ή 9γρ. ξηρή
40γρ. ελαιόλαδο
600γρ. νερό
Χλιαρένουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη ανακατεύοντας να διαλυθούν. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη μέσα στο αλεύρι. Αρχίζουμε το ζύμωμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το λαδάκι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία γυαλιστερή ελαστική ζύμη. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί για μια ώρα. Αφού φουσκώσει, το ζυμώνουμε πάλι και το αφήνουμε άλλα 15′. Η ζύμη είναι έτοιμη για να ξαπλώσουν επάνω τα υλικά τής αρεσκείας μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη. Η δική μου πίτσα έγινε στη γάστρα. Αφού έστρωσα κάτω λαδόκολλα, άπλωσα το 1 από τα 4 ζυμάρια. Σάλτσα μπόλικη, ρίγανη από το βουνό μας, ωμοπλάτη, μίξη κίτρινων τυριών, ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια και κομμάτια μπέικον. Αφήνουμε 15′ να φουσκώσει και ψήνουμε για 25′ στους 200° πάνω κάτω αέρα.
Η ζύμη μπαίνει στην κατάψυξη τυλιγμένη με μεμβράνη. Αποψύχουμε και ετοιμάζουμε. Με αυτά τα υλικά, έχουμε 4 ζυμάρια. Αυτό που κάνει αυτή τη ζύμη να ξεχωρίζει είναι το ελαιόλαδο. Δοκιμάστε τη συνταγή!
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.