1 μπουκάλι ξύδι από λευκό κρασί ή ξύδι ρυζιού (400 ml)
400γρ. φράουλες
2 κουταλάκια ζάχαρη
Αποστειρώνουμε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς (κατάλληλα για τουρσιά και μαρμελάδες). Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τις φράουλες. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μέσα το ξύδι και το ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει να βράσει. Μόλις κοχλάσει το ξύδι το αποσύρουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα και τις βάζουμε μέσα στο βάζο. Ρίχνουμε και το ξύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Όταν έρθει σε κανονική θερμοκρασία καπακώνουμε το βάζο και το φυλάσσουμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Μετά από μία με δύο εβδομάδες (πιο ήπια γεύση στη μία εβδομάδα, πιο έντονη στις δύο) δοκιμάζουμε εάν η έντασή του μας ικανοποιεί. Τότε περνάμε από ψιλό σουρωτήρι ή τουλπάνι το υγρό μας. Κρατάμε τις φράουλες και τις πιέζουμε ελαφρά να βγάλουν όλο το χυμό τους. Το σπιτικό ξύδι με άρωμα φράουλας είναι έτοιμο!