1/2 κούπα γάλα
1/4 κούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
1/4 κούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη)
1 αυγό
1/2 κούπα χλιαρό νερό
Υλικά για τη γέμιση:
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/4 κούπας λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
1-2 κουταλάκια κανέλα
1/2 κούπα θρυμματισμένος ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μέσα του διαλύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαργαρίνη και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Σε ένα μικρό μπωλ βάζουμε τη μισή κούπα χλιαρού νερού και μέσα του διαλύουμε τη μαγιά. Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέτουμε μία κούπα από το αλεύρι, το γάλα που θα πρέπει να έχει κρυώσει πολύ, τη μαγιά και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε και το απλώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι η ζύμη να μην είναι κολλώδης (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη). Λαδώνουμε μια μεγάλη λεκάνη και τις παλάμες μας και βάζουμε τη ζύμη μέσα στη λεκάνη αλείφοντας απαλά και το πάνω μέρος της και την αφήνουμε να φουσκώσει για μιάμιση περίπου ώρα σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας. Μόλις φουσκώσει και διπλασιαστεί ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα μεγάλο ορθογώνιο 40 x 20 περίπου.
Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τη μισή κούπα της καστανής ζάχαρης, την μαργαρίνη λιωμένη και την κανέλα και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη μας. Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρούς καρπούς τους πασπαλίζουμε από πάνω. Τυλίγουμε τη ζύμη ρολό (σαν χαλί) κατά μήκος. Κόβουμε σε φέτες. Τοποθετούμε τα ρολά σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για σαράντα λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Αν θέλουμε γλασάρουμε με Γλάσο για ρολά κανέλας!
Δείτε τη συνταγή: Γλάσο για ρολά κανέλας.