Ρίξε μια Ματιά!
Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρός, που στηνόμουν μπροστά στην τηλεόραση, κάθε φορά που έδειχνε κάποιο ντοκιμαντέρ με ζώα. Μαγεμένος από τους συγκάτοικους μας στον πλανήτη, ζητούσα επίμονα από τον πατέρα μου να με πάει να δω από κοντά αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Που να με πήγαινε όμως; Στην Αθήνα, δεν υπήρχε ζωολογικός κήπος. Για να ακριβολογώ, υπήρχε ένας υποτυπώδης στον Εθνικό Κήπο, με ελάχιστα ζώα που επιβίωναν σε άσχημες συνθήκες. Στην απογοήτευση μου συνέβαλαν και οι περιγραφές του Ζωολογικού Κήπου της Φρανκφούρτης, από ένα ξάδερφο που έμενε στην Γερμανία.
Τα χρόνια πέρασαν αλλά η επιθυμία να επισκεφθώ ένα ζωολογικό κήπο παρέμενε άσβεστη σε κάποια γωνιά του μυαλού μου. Και να που ένα απόγευμα μιλώντας με τον ανιψιό μου, έμαθα το μεγάλο νέο:
– Θείε, σήμερα το πρωί πήγαμε με το σχολείο στο ζωολογικό κήπο;
– Ποιον, ζωολογικό κήπο βρε; Έχουμε ζωολογικό κήπο;
– Αχ βρε θείε. (λέει ο αυθάδης νεανίας) Τίποτα δεν ξέρεις. Φυσικά και έχουμε! Στα Σπάτα.
Μου γύρισαν τα μάτια. Υπάρχει ζωολογικός κήπος! Στα Σπάτα! Σε έξι χιλιόμετρα από το σπίτι μου (κατοικώ από τότε που γεννήθηκα στον Γέρακα). Και εγώ κάθομαι; Ε! Με την πρώτη ευκαιρία, φαντάζεστε τι έκανα. Φυσικά επισκέφθηκα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα Αττικής.
Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς εκεί. Καταρχήν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παίρνετε το Μετρό και κατεβαίνετε στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Από εκεί θα σας πάει στο Πάρκο το λεωφορείο 319.
Ένας άλλος τρόπος είναι με το αυτοκίνητο ή την μηχανή σας μέσω Αττικής Οδού. Αν κατεβαίνετε την Αττική Οδό προς το Αεροδρόμιο θα βγείτε στην έξοδο 16Ρ για Ραφήνα. Αν την ανεβαίνετε προς Ελευσίνα θα βγείτε στην έξοδο 18 για Σπάτα.
Τέλος αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την Αττική Οδό υπάρχουν οι δρόμοι που εξυπηρετούσαν τα Μεσόγεια πριν την κατασκευή αυτής της οδού. Κατεβαίνετε την Λεωφόρο Μεσογείων προς Αγία Παρασκευή. Μετά την Αγία Παρασκευή ο δρόμος αλλάζει όνομα και λέγεται Λεωφόρος Μαραθώνος. Συνεχίζετε στην Λεωφόρο Μαραθώνος και μετά το Σταυρό (η λεωφόρος σε εκείνο το σημείο βυθίζεται), στα πρώτα φανάρια θα κάνετε δεξιά. Τώρα βρίσκεστε στην Λεωφόρο Σπατών. Ακολουθείται τον δρόμο αυτό μέχρι να φτάσετε έξω από τα Σπάτα. Εκεί θα πάρετε την περιφερειακή οδό προς Λούτσα στρίβοντας αριστερά. Στα πρώτα φανάρια που θα συναντήσετε (πάνω στην περιφερειακή) θα στρίψετε πάλι αριστερά και θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες. Αν χαθείτε (πράγμα μάλλον απίθανο) ρωτήστε κάποιον περαστικό. Όλοι ξέρουν που βρίσκετε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Ο θαυμάσιος αυτός χώρος, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2000, ως ορνιθολογικό πάρκο και τόσο με την αγάπη για αυτό που κάνουν όσο και με την σκληρή δουλειά, οι εργαζόμενοι του πάρκου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα Ζωολογικό Πάρκο ισάξιο, για να μην πω ανώτερο, από τους αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων και εκτός από την φιλοξενία των ζώων ασχολείται και με την αναπαραγωγή απειλούμενων ειδών. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Ιούλιος 2006), το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καλύπτει μια έκταση 128 στρεμμάτων και φιλοξενεί 27 είδη ερπετών, 50 είδη θηλαστικών και 304 είδη πουλιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα ζώα που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό, την προηγούμενη χρονιά (2005) κατανάλωσαν τροφή που ξεπέρασε σε βάρος τους 180 τόνους!
Η επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι αδύνατον να περιγραφεί με λέξεις. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας «ανοίξω την όρεξη» αναφέροντας μερικά από τα υπέροχα ζώα που θα γνωρίσετε όταν επισκεφθείτε τον χώρο αυτό. Ξεκινώντας από τα ερπετά, ο γιγάντιος φρύνος, ο βόας και ο πύθωνας είναι τρεις από τους αντιπροσώπους του είδους που θα δείτε. Τα θηλαστικά εκπροσωπούνται στο πάρκο από το Σκυριανό άλογο, την καφέ αρκούδα, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, την αλεπού, τον λύκο, τον ιπποπόταμο, την ζέβρα, το λιοντάρι, την λεοπάρδαλη και από πολλά άλλα είδη που θα σας αφήσουν άφωνους. Τέλος από πουλιά θα συναντήσετε αρπακτικά όπως ο γίπας, τροπικά όπως ο κοκκινόραμφος τουκάνος, φλαμίνγκο, παπαγάλους, στρουθοκάμηλους και εκατοντάδες άλλα είδη που μέχρι τώρα τα βλέπαμε μόνο στη μικρή οθόνη.
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν είναι απλά ένας ζωολογικός κήπος. Ήδη αναφέραμε ότι γίνεται εκεί σημαντική δουλειά στην αναπαραγωγή απειλούμενων ειδών. Μεγάλο βάρος δίνουν οι εργαζόμενοι του πάρκου στην ενημέρωση των επισκεπτών του. Όταν μάθεις για τα ζώα, θα ευαισθητοποιηθείς και θα σεβαστείς τόσο τα ίδια όσο και τον πλανήτη που μοιράζεσαι με αυτά. Τόσο η έξυπνη δομή όσο και το θαυμάσια φτιαγμένο περιβάλλον κάνουν την επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που θα ζήσετε. Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια στους 45 ευγενικότατους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για την λειτουργία αυτής της όασης στα Μεσόγεια του νομού Αττικής.
Στον χώρο του πάρκου θα βρείτε επίσης καφετέρια όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα την Αφρικανική Σαβάνα. Εκτός από την καφετέρια, υπάρχει και χώρος όπου μπορείτε να κάνετε πικ νικ. Τέλος να αναφέρουμε ότι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μπορείτε να πραγματοποιήσετε τόσο επαγγελματικές δεξιώσεις όσο και δεξιώσεις γάμων ή πάρτυ γενεθλίων. Συζητήστε με τους υπεύθυνους του πάρκου και μαζί θα οργανώσετε μια ξεχωριστή εκδήλωση την οποία θα θυμούνται οι καλεσμένοι σας για πολύ καιρό.
Θα ήθελα να κλείσω αυτό το κείμενο με μια αναφορά στα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν επισκεφθούμε αυτόν τον τόσο ξεχωριστό και ταυτόχρονα ευαίσθητο (λόγω της ύπαρξης των ζώων) χώρο. Καταρχήν να πούμε ότι όπου υπάρχουν κάγκελα, έχουν τοποθετηθεί για να μας δείχνουν ότι μπορούμε μέχρι εκεί να πλησιάσουμε τα ζώα. Δεν τα έβαλαν οι υπεύθυνοι για να κάνουμε τους λοκατζήδες παραβιάζοντας τα. Ένα δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να ταΐζουμε τα ζώα για να τους δείξουμε την αγάπη μας. Το διαιτολόγιο τους είναι συγκεκριμένο και πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς να ασχολούνται με αυτό. Ένα άλλο που πρέπει να έχουμε στο νου μας, είναι να μην κάνουμε φασαρία, να μην τρέχουμε και γενικά να μην ενοχλούμε τα ζώα με οποιονδήποτε τρόπο. Εμείς πήγαμε στο σπίτι τους, δεν ήρθαν αυτά στο δικό μας. Τέλος οι γονείς πρέπει απαραίτητα να συνοδεύουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και να μην τα αφήνουν να περιφέρονται στους χώρους του πάρκου μόνα τους. Ας σεβαστούμε τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και μας δίνουν την δυνατότητα να ζήσουμε αυτήν την τόσο ξεχωριστή εμπειρία.
Ωράριο – ώρες λειτουργίας για επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Τέλος να αναφέρουμε ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως την δύση του ηλίου.
Τιμές εισιτηρίων για επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Η είσοδος σε αυτό κοστίζει:< Στους ενήλικες: 18 ευρώ (λίγο περισσότερο από ένα ποτό σε κάποιο κλαμπ) Στα παιδιά 3 έως 12 ετών: 14 ευρώ Στα παιδιά κάτω των 3 ετών: Δωρεάν Στα άτομα με ειδικές ανάγκες οι είσοδος στο πάρκο είναι επίσης Δωρεάν.
Δείτε στο επίσημο site για προσφορές στις τιμές των εισιτηρίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με το Cosmote Deals for You πληρώνεις ένα εισιτήριο και παίρνεις άλλο ένα δώρο για επισκέψεις από Δευτέρα εώς και Παρασκευή. Για ομαδικές επισκέψεις ισχύουν ειδικές τιμές που μπορείτε να πληροφορηθείτε από τους υπεύθυνους του χώρου, καλώντας τους στo παρακάτω τηλέφωνο ή στέλνοντας τους e-mail.
Aττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.
Θέση Υαλού Τ.Θ. 38 Σπάτα 19004
Tηλ: 210 6634724
Φαξ: 210 6634726
Site: http://www.atticapark.gr
E-mail: [email protected]
Φωτογραφίες: Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Καιρος: Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
GPS links
Εάν έχετε Κινητό με Android κάντε κλικ εδώ, εάν έχετε iPhone κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη με το GPS της συσκευής σας.